Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: Luistert Facebook je af?

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Waarschijnlijk heb je het wel eens meegemaakt. Je praat met een vriend of vriendin over een opleiding, vakantie of sportkleding. Een dag later verschijnt er opeens een advertentie over dit desbetreffende onderwerp in je Facebook-tijdlijn. Toeval? Of luistert Facebook mee met je gesprekken?

  Digitaal onderzoeker Nadine Werkhoven legt uit dat de kans klein is dat Facebook alle 2,32 miljard actieve gebruikers afluistert. Daarnaast heeft Mark Zuckerberg, de algemeen directeur van Facebook, meermaals ontkend dat het zijn gebruikers stiekem afluistert, zelfs onder ede voor de Amerikaanse Senaat.

  Maar hoe zit het dan wel? Facebook en adverteerders weten zo ontzettend veel van ons, dat het net lijkt alsof ze ons afluisteren. Op basis van je leeftijd, geslacht, connecties, woonplaats en levensstijl kan de internetreus heel accuraat bepalen welke advertenties relevant zijn voor jouw leven. 

  Ook ons brein speelt een rol bij het in stand houden van deze overtuiging. Ga maar eens na: als je net een felrode auto hebt gekocht, zie je daarna overal felrode auto's rijden. Die waren er waarschijnlijk eerder ook al, alleen toen vielen ze je niet op. Hetzelfde geldt met advertenties op Facebook. Een product in die advertentie valt jou misschien pas op als je het er net over hebt gehad: een soort confirmation bias, als het ware.

  Controleer je instellingen

  Het is niet onmogelijk dat Facebook meeluistert, maar het is wel héél onwaarschijnlijk dat dat op grote schaal gebeurt. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan zit er maar één ding op: je microfoon bij Facebook uitschakelen. Om te controleren of je microfoon aan of uit staat, neem je een kijkje in de instellingen. 

  Op een iPhone ga je naar 'Instellingen'. Tik vervolgens op 'Privacy'. Kies daarna de optie 'Microfoon' en controleer de apps die in het lijstje staan. Wil je de toestemming intrekken voor Facebook? Tik op de schakelaar om dat recht in te trekken of opnieuw te verlenen.

  Via Android moet je ook je instellingen openen. Als je vervolgens 'Apps' opent kun je daar Facebook vinden. Je kunt dan vervolgens via 'Machtigingen' instellen dat je niet wilt dat Facebook van jouw microfoon gebruik maakt. 

 • Ook interessant