Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: koop geen valse game-accounts

  Gamen, het is een van de meest populaire bezigheden onder jongeren. Het doel is natuurlijk om het beste te zijn en daarmee een beetje op te scheppen tegen hun vrienden.
  Ben je niet zo goed, maar wil je wel mee kunnen praten? Dan kun je je hart ophalen op Marktplaats of verschillende sociale media. Daar is een wijd aanbod van accounts te vinden, voor bijvoorbeeld Fortnite, Clash of Clan of Fifa.

  Voor slechts een paar tientjes kun je al zo'n account aanschaffen. Je koopt dan in feite de inloggegevens van dat account. Maar zodra de koper probeert in te loggen met die gegevens, blijken ze niet te kloppen. Je bent dus opgelicht. Het treurige is dat dit vaak kinderen overkomt, die denken met hun bij elkaar gespaarde geld een goed account te kopen.

  Het blijft niet alleen bij verkeerde inloggegevens verkopen. Soms kloppen de gegevens wel maar krijg je niet de beloofde extra's die het account zou bevatten. Ook dan betaal je dus veel geld voor eigenlijk niks. 

  In een ander geval kost het je geen geld, maar kan het je account kosten. Kinderen worden gelokt met reclames voor gratis v-bucks, de betaalmethode binnen het spel Fortnite. Normaal moet je daar voor betalen, maar via deze websites hoef je alleen je gegevens in te vullen en krijg je de gratis v-bucks op je account. Helaas gebeurt dit niet, maar wordt juist je account gehackt en ben je alles kwijt.

  Game-journalist Nick Nijland geeft tips: 

  • Koop nooit een game-account over, naast dat je het risico loopt opgelicht te worden is het ook nog eens verboden. Jij kunt dus in de problemen komen. 
  • Er worden nooit gratis v-bucks aangeboden, ga hier dan ook nooit op in. 
  • Als het mogelijk is, stel dan een tweestapsverificatie toe. Door naast je inloggevens ook nog op je telefoon een app te installeren die toegang geeft tot je account. Bij Fortnite kan dit bijvoorbeeld al met de App van Google, Google authenticator. Mocht  toch iemand anders jouw inloggevens in handen hebben, kunnen ze er niets mee zonder jouw telefoon.
 • Ook interessant