Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: de één-cent-truc

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Al vaker waarschuwden we voor oplichters die via een valse betaallink de rekening van hun slachtoffers plunderen. De criminelen bouwen websites van betaaldiensten, bijvoorbeeld Tikkie, na en vragen je zogenaamd één cent over te maken. Als je hierop ingaat, onderscheppen ze je bankgegevens. Zo krijgen ze toegang tot jouw bankrekening kunnen ze geld wegsluizen. Hoe gaat deze één-cent-truc nu precies in zijn werk?

  Sanne verkoopt een paar laarzen op Marktplaats. Ze krijgt al snel een reactie. Lieke ziet de laarzen wel zitten. De dames komen tot een deal. Lieke geeft in de chat van Marktplaats aan dat haar vader contact met Sanne op zal nemen om de betaling te regelen.

  Contact via WhatsApp

  De verkoopster krijgt een WhatsApp-bericht dat betrouwbaar oogt. De profielfoto is van een wat oudere man. Hij refereert aan de chat die Sanne met zijn dochter heeft gehad. Hij vraagt haar bankgegevens zodat hij het geld naar haar kan overmaken. Een paar appjes verder vraagt hij of Sanne eerst één cent wil overmaken, zodat hij zeker weet dat hij het bedrag overmaakt naar het juiste rekeningnummer. Voor het gemak heeft hij een betaallink meegestuurd, een verzoek via Tikkie. Sanne twijfelt eerst of ze dit wel moet doen, maar de vader van de koper weet haar te overtuigen. Sanne klikt op de link en vult haar gegevens in, maar krijgt dan een storingsmelding. De vader vermoedt dat de betaallink verlopen is, en stuurt een nieuwe. Ook hier krijgt Sanne dezelfde melding. Sanne stuurt daarop zelf maar een betaallink voor het bedrag dat er betaald moet worden voor haar laarzen. Niet veel later laat de vader in een WhatsApp-bericht weten dat zijn dochter andere laarzen heeft gevonden en de koop helaas over gaat.

  Rekening geplunderd

  Als Sanne een paar dagen later op haar rekening kijkt, ziet ze tot haar schrik dat er geld is overgeschreven van haar spaarrekening naar haar betaalrekening. Het geld, een kleine 10.000 euro, is vervolgens doorgestort naar een andere bankrekening.  Sanne is de dupe geworden van de één-cent-truc. Op verschillende manieren worden mensen flink opgelicht middels een valse betaallink. Daar gaat het namelijk om. Fraudeurs bouwen op valse websites deze betaalsites na, zoals die van Tikkie, of Bunq bank.

  Foute link

  De link die Sanne kreeg was: tlkkie.nl. De layout van de pagina zag er exact hetzelfde uit. De fraudeur vangt de gegevens af die op de site ingevuld worden en verschaft zich daarmee toegang tot de rekening van het slachtoffer.

  Tikkie is de betaaldienst die mogelijk wordt gemaakt door ABN Amro. Via een what’s app bericht stuur je aan vrienden een betaalverzoek. Middels een iDEAL-betaling kunnen zij het verschuldigde bedrag voldoen. De enige juiste link van Tikkie is: www.tikkie.me!

  Voorkom dat jij slachtoffer wordt met deze tips

  • Kijk heel goed naar de URL/Link als je van iemand een betaalverzoek krijgt. Controleer deze met de echte URL van de betaaldienst.
  • Je hoeft je betrouwbaarheid als verkoper niet te bewijzen. Je hoeft dus geen cent over te maken om jouw rekeningnummer geldig te maken.
  • Verstrek geen andere gegevens aan de verkoper dan noodzakelijk. Ook geen ID-bewijs. Dit heeft een koper helemaal niet nodig om de transactie door te laten gaan.
  • Neem in geval van fraude gelijk contact op met je bank, en doe aangifte bij de politie.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant