Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: creditcardfraude

  Cybertip: creditcardfraude

  Vrijwel elke week krijgt de redactie klachten over creditcardfraude, in allerlei varianten. De meest voorkomende vorm is fraude met je creditcard, nadat je iets gekocht hebt in een malafide webshop. Pas als het te laat is, kom je erachter dat de webwinkel fout is. De site is in handen van een crimineel die slechts jouw kaartgegevens wilde.

  Peter kocht online bij verstegeninterieur.nl een Adidas shirt voor de verjaardag van zijn dochter. Hij zocht online naar dat specifieke shirt en vond het bij die webshop. Het was een paar tientjes goedkoper dan bij andere webwinkels. Peter besluit het shirt te bestellen. De enige betaalmogelijkheid is met creditcard. Peter betaalt en wacht af. Na een paar dagen krijgt hij het shirt opgestuurd. Na het openen ziet Peter dat hij een totaal andere trui heeft ontvangen dan hij besteld heeft. Reclamatie via de site levert niet het gewenste shirt op. Een paar weken later ontvangt Peter het transactieoverzicht van zijn creditcard. Tot zijn schrik ziet hij dat er meerdere bedragen zijn afgeschreven, fors meer dan hij bestelde via de site. Alles is geïncasseerd in Beijing. Peter doet aangifte van fraude bij de bank. Die onderzoekt de zaak en blokkeert zijn kaart. Het geld krijgt Peter na een aantal maanden terug van zijn bank.

  Meer gedupeerden

  Peter is helaas niet de enige. Ook bij anderen bleken forse bedragen onterecht geïnd op hun creditcard. Uit onderzoek blijkt dat ook zij aankopen deden bij zogenaamde malafide Chinese webshops. Deze maken gebruik van Nederlandse domeinnamen die beschikbaar zijn gekomen, nadat de eigenlijke website gestopt is. De URL's worden massaal opgekocht vanuit China. Op het domein wordt vervolgens een webshop gezet. Doordat de site vroeger bekend was, en er toen geen klachten over waren, komt de site hoog in de zoekresultaten van Google.

  Onbeveiligde verbinding

  Deze sites zijn voornamelijk gebouwd om je kaartgegevens afhandig te maken. Soms wordt er voor de show iets opgestuurd, maar het merendeel van de slachtoffers geeft aan nooit wat ontvangen te hebben. De creditcardgegevens worden verstuurd via een niet-beveiligde site. Dat betekent dat alles wat je op de site invult, te zien is voor de mensen achter de webshop. Dus je naam, geboortedatum, adres, maar ook je veiligheidscode. Met deze gegevens kan iemand anders op jouw creditcard aankopen doen. 

  International Card Services

  Deze fraude is een doorn in het oog van banken en creditcardmaatschappijen. International Card Services (ICS), een van de grootste kaartverstrekkers in Nederland, gaf al eens eerder een reactie op malafide webshops en kaartfraude.

   'Onze ervaring is inderdaad dat er Chinese webwinkels zijn die nepproducten aanbieden, of vaak helemaal niet leveren. Het is bij ons ook bekend dat creditcardgegevens worden weggenomen tijdens het betaalproces, om daar later frauduleuze transacties mee te doen. Om hoeveel webwinkels het wereldwijd precies gaat weten we niet. Dit komt doordat de webshops in een rap tempo actief zijn, weer uit de lucht gehaald worden en vervolgens weer via een andere URL actief zijn. In praktijk betekent dit dat in sommige gevallen de webwinkel slechts dagen actief is.'

  Verdachte transacties geblokkeerd

  ICS doet er in ieder geval alles aan om deze praktijken te voorkomen en de fraude te stoppen. Zo blokkeren zij transacties die worden gedaan bij deze webshops, als uit ervaring is gebleken dat producten nep zijn of niet worden geleverd. Deze informatie delen zij ook met Visa en Mastercard, zodat ook deze partijen actie kunnen ondernemen. Daarnaast vervangen zij creditcards preventief als ze vermoeden dat deze potentieel doelwit van fraude zouden kunnen zijn. De kans is dus klein, maar mocht het toch gebeuren dat een kaarthouder een nepproduct ontvangt, helemaal niets geleverd krijgt of slachtoffer wordt van creditcardfraude, dan is de kaarthouder verzekerd en krijgt hij zijn geld terug.

  Voorkom creditcardfraude

  Als je online winkelt kun je zelf ook voorkomen dat je de dupe wordt van zo’n foute webshop. Blijf altijd alert en let op de volgende zaken:

  • Kijk goed of de URL overeenkomt met de aangeboden producten.
  • Laat je niet verleiden door de prijs.
  • Controleer of je spelfouten ziet.
  • Controleer het retourbeleid.
  • Als er producten worden aangeboden voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo.
  • Zoek op Google naar recensies over de aanbieder.

  Daarnaast kan creditcardfraude ook op andere manieren plaatsvinden. Ga daarom met je kaartgegevens net zo verstandig om als met je pincode of ID-bewijs.

  • Mail of app nooit een foto van je creditcard naar iemand.
  • Verstuur geen kaartgegevens via de app of mail naar iemand. De combinatie: kaartnummer, CVC-code en geldigheidsdatum zijn voor veel criminelen veel geld waard. Ze worden online verhandeld.
  • Hou zelf maandelijks je overzichten in de gaten.
  • Laat in geval van (vermoedelijke) fraude de kaart gelijk blokkeren. Creditcardmaatschappijen zijn altijd 24/7 bereikbaar.
 • Ook interessant