Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cybertip: blootfoto's in de cloud

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Het is actueler dan ooit. Kwaadwillenden die via phishingmails wachtwoorden proberen te achterhalen om zo in je accounts te komen. Zo waarschuwt de politie dat je geen naaktfoto’s moet uitwisselen, omdat je nooit weet wie ze in handen krijgt en wanneer ze online geplaatst worden.

  Nikki Lee kan hierover meepraten. In de uitzending van 4 september vertelt zij wat haar is overkomen. Nikki kreeg een phishingmail over haar dropbox-account. Ze vulde alle benodigde gegevens in om haar account opnieuw goed te beveiligen. Maar wat ze niet wist, is dat de gegevens die ze invulde terecht kwamen bij een hacker. Hij logde met het wachtwoord in op haar account en zette zeer persoonlijke foto's van haar online.

  Fake mail

  We leggen het verhaal van Nikki Lee voor aan ethisch hacker Stan Hegt. Hij onderzocht wat er bij haar is gebeurd. Hegt acht het zeer waarschijnlijk dat ze inderdaad een fake mail heeft ontvangen, puur om haar wachtwoord af te vangen. Door dit wachtwoord in een speciaal programma in te voeren kan een hacker achterhalen voor welk account je dit wachtwoord nog meer gebruikt. En zo verschaf je een hacker heel simpel toegang tot meerdere accounts, met alle gevolgen van dien.

  Scherm social media af

  Maar er liggen ook andere gevaren op de loer. Veel accounts bieden de mogelijkheid om beveiligingsvragen te beantwoorden om toegang te krijgen als je je wachtwoord vergeten bent. Maar wat veel mensen vergeten, is dat ze vaak het antwoord op die vragen gewoon op hun social media-profielen hebben staan. Zorg er daarom voor dat je social media afgeschermd zijn voor onbekenden. En zorg dat je kiest voor wat moeilijkere vragen waarop alleen jij het antwoord kan weten.

  Tweestapsverificatie

  Een goede manier om je accounts te beveiligen tegen kwaadwillenden is de zogeheten tweestapsverificatie. Zorg dat je naast je wachtwoord ook nog een tweede beveiliging invoert. Bijvoorbeeld door het ontvangen van een code op je mobiele telefoon. Er zijn ook apparaatjes op de markt die je hierbij helpen. Deze moet je in je computer stoppen, en pas als je erop drukt kun je inloggen.

  De hel die online shaming heet

  Nikki Lee heeft haar ervaringen samen met co-auteur Silvie Kamphuis opgeschreven in een boek: Niet van iedereen – de hel die online shaming heet. Ze legt uit hoe haar filmpje door meer dan een miljoen mensen bekeken werd op Dumpert en Facebook. Een droom van veel jongeren, maar niet met dit beeldmateriaal. In het boek staan tips van onder meer Peter R. De Vries, Frank Baalbergen (ICT Security Specialist) en Sven Koopmans (Tweede Kamerlid VVD).

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant