Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cyberklacht: snel rijk worden met Bitcoin?

  Bitcoins, het lijkt dé manier om geld te investeren en snel mee te verdienen. Zeker als je de advertenties waarin bekende Nederlanders aan het woord komen, mag geloven. 

  In dit soort gevallen klikken de mensen op een advertentie waarin een BN’er lovend is over Bitcoin-investeringen. Zodra ze op de website zijn geregistreerd, volgt er een telefoontje. Vaak heb je op dat moment nog een Nederlandse man of vrouw aan de lijn, zodat het allemaal erg betrouwbaar aan voelt. Zij vertellen je dan hoeveel geld je moet investeren en hoe je dat kunt doen. Ook wordt er gevraagd hoe het met je Engels is gesteld en doen ze daarvoor een paar testvragen met je. Voor die test slaag je uiteraard, want alle volgende gesprekken zijn in het Engels. Uit de meest uiteenlopende landen krijg je telefoontjes. Ze zeggen je dat je moet inloggen en ook dan weer vertelt de persoon aan de lijn precies wat je allemaal moet doen. Voor de registratie van je account heb je al je adresgegevens, bankgegevens, een kopie van je betaalkaart en paspoort moeten opsturen.  
  Uiteindelijk verdien jij helemaal niets aan deze investering en zijn zij er vandoor met jouw investering. 

  Crypto-expert Hanna Deleanu tipt

  Zij geeft aan dat alles in de cryptowereld alles nog nieuw is, maar geeft ook aan op te passen met BN’ers die reclame maken voor Bitcoin Revolution. Deze advertenties beloven je rijk te worden binnen een paar uur. Als een belofte te mooi klinkt om waar te zijn is dat het ook.

  De mensen die toch investeerden, dachten dat te doen in bitcoins. Dat is niet waar. Ze komen terecht op een website met ingewikkelde financiële producten en lezen niet dat in de kleine lettertjes al staat dat 89,9% zijn geld verliest. Ze worden benaderd door een accountmanager die heel dwingend is en vraagt snel geld te storten om te kunnen investeren. Het geld dat ze storten wordt niet geïnvesteerd in bitcoins, maar in andere financiële producten waarmee gespeculeerd wordt. 

  Waaraan herken je een onbetrouwbare website?

  • De bedrijven hebben geen fysiek adres, geen eigenaar en je kunt geen medewerkers vinden van dat bedrijf. Het is vaak onduidelijk wat het bedrijf precies doet.
  • Ook opvallend is dat er haast gemaakt moet worden met de transactie. Als een accountmanager je belt die dwingend is, is dat ook een alarm. Een normale bank zou zo nooit omgaan met haar klanten.
  • En op de website worden grote woorden gebruikt: er wordt beloofd dat je snel rijk wordt. 

  Wie toch wil beleggen in cryptovaluta doet er goed aan om:

  • Een cursus beleggen te doen en te gaan praten met mensen die daar ervaring mee heben.
  • Bedenk welk bedrag je de komende tien jaar niet nodig hebt en investeer nooit meer dan dat. Beleggen in cryptovaluta is riskant. Bedrijven investeren ook maar maximaal 10 % van hun beleggingen in riskante bedrijven. Dat is niet voor niets.

  Dat een website waar je kunt investeren in cryptogeld vraagt om een identiteitsbewijs is niet ongebruikelijk. Dit moeten zij doen vanuit de overheden, omdat die proberen witwassen met digitale munten tegen te gaan. Maar als je een kopie opstuurt, doe dit veilig. Kijk hier hoe je dat doet. 

  Lees ook: Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichtingstrucs met digitale munteenheden?

 • Ook interessant