Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cyberklacht: gelijk oversteken Marktplaats

  Marktplaats, het is een populaire plek om spullen te kopen en verkopen. Om online handel steeds veiliger te maken bestaat de service ‘gelijk oversteken’. De koper maakt het afgesproken bedrag over op de tussenrekening van Marktplaats, de verkoper krijgt daar bericht van en stuurt het product op. Zodra de koper het in huis heeft, wordt het geld overgemaakt aan de verkoper. Maar daar waar goede systemen opkomen, zijn er mensen die er misbruik van maken.

  Yoni kan hier over meepraten. Hij zette zijn Samsung Galaxy Watch te koop op Marktplaats. De koper wilde het gevraagde bedrag betalen en zo was de eerste stap naar de deal gemaakt. Uiteindelijk wordt via WhatsApp het totaalbedrag inclusief verzendkosten definitief. 

  De koper zegt het afgesproken bedrag van ruim 300 euro te hebben overgemaakt naar de tussenrekening en enkele minuten later krijgt ook Yoni hiervan een bevestigingsmail van Markplaats. 

  Zoals het hoort, doet Yoni het pakket op de bus en wacht de bevestiging van de koper af. Die bevestiging komt maar niet, het pakket zou zoek zijn geraakt bij bezorging. Conclusie: Yoni is zijn geld en zijn smartwatch kwijt. Want wat blijkt? De koper heeft nooit geld overgemaakt naar Yoni, maar wel een valse bevestigingsmails gestuurd.  

  Digitaal Forensisch Onderzoeker Nadine Werkhoven van Digital Investigation heeft nog een aantal aanvullende tips als het gaat om kopen via Marktplaats:

  • Blijf altijd binnen de Marktplaats ‘omgeving’, die is daarvoor ontworpen en werkt goed. Laat je dan ook nooit verleiden om privé-gegevens te delen. Behalve dan je adres, als jij de koper van een product bent. 
  • Als je een bevestigingsmail krijgt van de betaling, kijk dan goed waar die vandaan komt.
  • Als jij de verkoper bent van een product heb jij een betaalverzoek moeten sturen, als jij die nog niet hebt gestuurd en de koper zegt toch betaald te hebben, trap daar dan niet in.
    
 • Ook interessant