Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Broodfok in Woerden

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Wie denkt een afstammeling van kampioenen te kopen kan zomaar bedrogen uitkomen. Zo kochten diverse hondenliefhebbers een pup bij de kennels Wie Anders en Van de Vliegende Kiep. Hun hondje bleek geen kampioenspup, maar een teckel met gebreken van mysterieuze afkomst.

  Op een adres langs het water in Woerden zijn twee kennels gevestigd. Deze worden bestierd door moeder en dochter Van Z. Al jaren fokken zij teckels en in het verleden hebben ze ook Lagotto’s gefokt, dit is een ander hondenras.

  Honderden stamboomhonden

  Op internet presenteren zij zich als prijswinnaars. Op shows brengen de honden de mooiste prijzen thuis. De afgelopen drie jaar werden er meer dan driehonderd honden met stamboom gefokt, maar ook tientallen honden zonder stamboom.

  Broertjes en zusjes van andere data

  Astrid was een van de personen die een teckel zonder stamboom aanschafte. Online ging zij op zoek naar broertjes en zusjes van haar hondje. Die waren snel gevonden, het was echter opmerkelijk dat de andere honden net een andere geboortedatum hadden. Ze waren drie en vijf dagen ouder. Bovendien waren het teckels van een andere grootte. Hetzelfde overkwam Ellen met haar hond. Als de dames verhaal halen bij de fokker, krijgen zij te horen dat er fouten zijn gemaakt met de ouders van hun teckels. De honden blijken heel andere ouders te hebben. De fokkers zouden vergeten zijn de namen van de ouders aan te passen. De dames zouden hun koopovereenkomst zelf maar moeten bijwerken.

  Lichamelijke klachten

  De teckel van Astrid heeft helaas ook lichamelijke klachten. Floortje zit vol met wormen en het hondje heeft last van patella luxatie. Dit is een probleem aan haar knietjes dat kan voortkomen uit inteelt. Als ze onverwacht langsgaat met de teckel bij de fokster, mag ze niet binnenkomen. Astrid krijgt van de dames te horen dat de hond geen patella luxatie heeft, maar gewoon last heeft van lage hakjes.

  Angst

  Ook Tekk, de teckel van Loes en Tim zit vol met wormen. Dit ontdekken zij als ze de pup net hebben opgehaald en het hondje moet overgeven van de reis. Hun dierenarts spreekt haar zorgen uit over het gebrek aan ontworming. Tekk heeft helaas ook een ander probleem: angst. Hij durft enkel te eten in het donker en blaft uit angst. Hiervoor nemen zij een gedragstherapeut in de arm, die het wijt aan gebrekkige socialisatie. Stamboom Opvallend is dat de fokker de honden zonder stamboom verkoopt. Een nest heeft een stamboom of niet. Ellen denkt dat ze een hond met stamboom koopt, maar er wordt haar verteld dat het €600,- scheelt als ze hem zonder koopt. De vaderhond zou te jong zijn geweest bij dekking en daarom heeft haar hondje geen stamboom. Veel andere kopers bij deze kennels uit Woerden krijgen dezelfde smoes te horen.

  Wie zijn Bas en Bella?

  Tekk en Floortje zijn volgens hun koopovereenkomst broertje en zusje, beide teckels hebben Bas en Bella als ouders. Als Opgelicht?! verder onderzoek doet blijken er in 12 maanden minimaal 8 nesten van Bas en Bella geboren te zijn. Niet alleen is het verboden als een teef meer dan een nest per jaar krijgt, het is fysiek ook onmogelijk.

  Opgelicht?! gaat op bezoek in Woerden als er wederom meerdere nestjes worden aangeboden. Hier zouden ook kinderen van Bas en Bella tussen zitten. Als we hiernaar vragen krijgen we een verrassend antwoord: Bas en Bella zijn al 30 jaar dood! Bas en Bella bestaan dus niet, het zou om verre familie gaan. Maar wie zijn dan de ouders van deze aangeschafte pups? Tijdens het bezoek horen we dat er maar weinig pups gefokt worden: zo’n 4 à 5 nestjes per jaar. De honden, op een leeftijd om al uit te vliegen, verblijven in kleine rennetjes en er mogen geen trekspelletjes mee gespeeld worden, dat zou slecht zijn voor hun gezondheid. Ook balspelletjes mogen niet. Als ze daaraan gewend raken willen ze de hele avond spelen en, zo horen we, daar word je 'strontziek van'.

  Geschorst bij rasverenigingen

  Begin 2018 zijn de fokkers ineens niet meer erkend als fokker van de Nederlandse Teckel Club. Ze blijken voor een jaar geschorst, vanwege het fokken van stamboomloze honden. De Nederlandse Teckelclub (NTC) heeft jarenlang klachten ontvangen over deze fokkers. Ze werden in verband gebracht met papieren die niet in orde zijn en gebrekkige nazorg. Volgens de NTC zijn de dames elke bestuursvergadering onderwerp van gesprek. Maar niet alleen bij de rasvereniging van de teckels zijn de dames niet meer welkom. Eerder fokten zij Lagotto’s, een soort waterhond. Bij die rasvereniging worden zij in 2016 al geroyeerd, omdat zij zich niet aan de afspraken houden. Daarnaast zijn er klachten over een hond die ziek (wormen en een parasiet) en veel te mager wordt verkocht.

  Illegale fok

  Met de regels lijken deze fokkers het niet zo nauw te nemen. Wie zoveel honden heeft, is niet meer hobbymatig, maar bedrijfsmatig bezig. Bij een controle worden er ter plekke meer dan 60 honden aangetroffen. Wie meer dan 20 honden fokt moet KVK-nummer en een bedrijfsnummer bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanvragen. Dit gebeurt pas in de tweede helft van 2018. Zonder dit nummer wordt er illegaal met de honden gefokt.

  De honden dienen daarnaast gechipt en geregistreerd te worden. Dit is verplicht om illegale hondenhandel tegen te gaan. De honden waarover Opgelicht?! klachten krijgt blijken echter niet geregistreerd. Broodfokkers doen dit vaker niet, zodat de herkomst en de aantallen van hun honden onduidelijk blijven. Dit is echter strafbaar. De klachten over de kennels Van de Vliegende Kiep en Wie Anders zijn ook de NVWA niet ontgaan. Zij hebben de zaak momenteel in onderzoek.

  Opgelicht?! zal dit onderzoek uiteraard op de voet volgen.

  Gerelateerd

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant