Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Boodschap politie-actieweekend: word geen geldezel!

  Dagelijks wordt er veel verhandeld via Marktplaats en Facebook. Helaas gaat het soms ook mis; dan betaal je, maar krijg je niks. De afgelopen maanden onderzocht de recherche in Rotterdam tientallen dossiers over oplichting. De aangiften kwamen vanuit het hele land. Dit weekend was het slotstuk van het lange en intensieve onderzoek. 

  De slachtoffers kochten iets via Marktplaats of Facebook. Ze betaalden vooraf, maar ontvingen hun product nooit. Online deden ze aangifte bij de politie. Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting onderzoekt alle aangiften over aankoopfraude. Om koppelingen te maken tussen verschillende aangiften is het belangrijk de gegevens die je van de verkoper hebt in te vullen. Het rekeningnummer, telefoonnummer of e-mailadres waarmee je communiceerde met de verkopende partij; alles kan de politie helpen om onderzoek te doen naar de persoon achter deze fraude. In 19 onderzoeken kwamen ze uit bij verdachten in Rotterdam. 

  Grootschalig fraudeonderzoek

  De zaken werden overgedragen aan de Rotterdamse recherche van Bureau Zuidplein. Zij deden verder onderzoek. Persoonsgegevens van de gebruikte rekeningnummers werden door de politie bij de bank gevorderd. En juist die personen achter dat nummer werden dit weekend door de politie als verdachte aangehouden. Opgelicht?! liep mee en kreeg een uniek kijkje achter de schermen van deze operatie. 

  Twee politiebureaus maken zich in het ochtendgloren op voor de arrestanten. Een deel van de verdachten zal ‘s ochtens thuis aangehouden worden, andere verdachten moeten zich melden op het bureau. Vervolgens zullen ze verhoord worden door de recherche over hun aandeel in de zaak. Uniek aan dit actieweekend is dat de jonge verdachten diezelfde dag met een passende maatregel of straf op zak, opgelegd door een Officier van Justitie, weer naar huis mogen. 

  Oplichting en witwassen

  Alle jongeren worden verdacht van oplichting en witwassen. Uit de verhoren zal moeten blijken wat hun rol is geweest. Om 07.00 uur gaat het aanhoudingsteam op pad naar het eerste adres. Daar treffen ze een zwangere vrouw aan met jonge kinderen. Ze nemen haar mee voor verhoor. Haar partner blijft thuis met de kinderen. 

  Zodra zij op het bureau is afgeleverd, gaat het team door naar het volgende adres. De jongen blijkt niet thuis te zijn. Een zoektocht langs andere bekende adressen levert de verblijfplaats van de jongen op. Hij wordt aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. 

  Alle aangehouden verdachten worden bij binnenkomst op het bureau gefouilleerd. Ze worden ingesloten en moeten wachten op hun verhoor. 

  Veel organisaties betrokken bij actieweekend

  Bij dit actieweekend zijn verschillende instanties betrokken. Zo zijn ook jeugdwerk en reclassering aanwezig. Zij proberen de jongeren te blijven volgen om hen te begeleiden zodat ze niet opnieuw de fout in te gaan. 

  De Officieren van Justitie die na de verhoren in gesprek gaan met de verdachten zullen hen een passende maatregel opleggen. Dit kan een taakstraf zijn, maar ook een doorverwijzing naar bureau HALT, waar ze een weerbaarheidstraining krijgen, of een dagvaarding van de rechtbank. 

  Waarschuwing: word geen geldezel

  De politie wil met dit actieweekend een signaal afgeven:

  • Leen je bankpas nooit aan anderen uit. Jij bent namelijk altijd verantwoordelijk voor wat er op jouw bankrekening gebeurt. En als daar mee gefraudeerd wordt, dan heeft dat verstrekkende gevolgen. Als je veroordeeld wordt voor oplichting en witwassen, dan heb je een strafblad.
  • Als je rekening is geblokkeerd door oplichting dan kom je in het zwartboek van banken terecht en is het niet altijd mogelijk om weer een nieuw rekeningnummer te openen. Het laten storten van je salaris of studiefinanciering wordt dan heel lasting.
  • In de toekomst zul je ook problemen krijgen als je een lening of hypotheek wilt aanvragen. Je staat immers te boek als fraudeur. 

  Daarom kan de de politie het niet vaak genoeg benadrukken. Word geen geldezel. Word je gevraagd om persoonsgegevens of je bankrekening met iemand te delen, doe het niet. Jij bent verantwoordelijk!

 • Ook interessant