Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Boiler rooms

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt elke maand meer dan twee keer voor zogenaamde boiler rooms. Wat zijn dat, en belangrijker, hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt?

  Een boiler room is een organisatie van frauduleuze personen, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om ze te interesseren en over te halen te investeren in waardeloze nepaandelen.

  Zij brengen hun slachtoffers het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er grote winsten zijn te behalen. Omdat er veel achtergrond geluiden te horen zijn, zoals rinkelende telefoons en schreeuwende verkopers, wekt de organisatie de indruk dat het om belangrijke handel en een echt en eerlijk bedrijf gaat. Ook dringen ze erop aan dat je snel moet beslissen, want anders zijn de aandelen al verkocht.

  Hoe word je opgelicht?

  Boiler rooms benaderen mensen die interesse hebben voor beleggen. Meestal is het voor de belegger die gebeld wordt niet duidelijk hoe de beller aan zijn gegevens komt. Als je daarover doorvraagt, wordt meestal ontwijkend geantwoord.

  Als de verkopers je eenmaal aan de lijn hebben, verbinden ze je vaak door met een andere medewerker. In de meeste gevallen met een manager of iets dergelijks, om je het gevoel te geven dat je belangrijk bent. Je wordt in eerste instantie overgehaald om het met een klein bedrag te proberen. Omdat de koers, die je op een website kan volgen, kunstmatig stijgt, lijkt het fantastisch te gaan met jouw aandelen. Deze website is bedoeld je het gevoel te geven dat er een grote betrouwbare organisatie achter zit en dat het veilig is geld over te boeken. Op deze websites kan ook vaak ingelogd worden met jouw eigen inlogcodes.

  Daarna wordt er weer gebeld of je een groter bedrag wilt investeren. Dit moet je dan wel snel doen, zegt men, want bijna alle aandelen zijn al verkocht. Je denkt dat het allemaal goed zit en als je dan nogmaals geld investeert, raak je daarna alles kwijt. De koers stort in, omdat deze kunstmatig was en alleen zichtbaar op papier. De organisatie is daarna niet meer te bereiken en al je geld is weg!

  In Nederland (en de meeste landen) kun je niet zomaar een bedrijf op de beurs krijgen. Maar in Duitsland (Frankfurt en Berlijn) en in New York kunnen alle bedrijven zich gewoon inschrijven op die beurs. Daar bevinden zich betrouwbare, maar ook heel veel NIET betrouwbare bedrijven. Die bedrijven zijn waardeloos of bestaan alleen op papier. Als men (de broker) dan begint met aandelen te verkopen stijgt het aandeel uiteraard meteen, omdat de verkoop van de aandelen op dat moment de winst is. Het lijkt dan alsof het een goed bedrijf is, waarvan de aandelen enorm in waarde stijgen. Er worden steeds meer aandelen verkocht en de koers blijft stijgen tot er een piek is en er geen aandelen meer verkocht worden. Het bedrijf produceert verder niets, bestaat alleen op papier en stort dus na die piek DIRECT ineen!

  De tweede belronde – de recoveryroom 

  Net als je denkt het geld kwijt te zijn, word je maanden of zelfs jaren later weer telefonisch benaderd. Dit keer door een onderneming met een andere bedrijfsnaam dan de onderneming door wie je al eerder bent opgelicht.

  Zij bieden zich aan als koper voor de aandelen of doen alsof ze een koper voor jouw aandelen hebben gevonden, terwijl je dacht dat ze niets waard waren en je er niets meer mee kon. Deze voorgespiegelde meevaller zorgt dat men sneller in de volgende truc trapt. Deze truc is dat de onderneming je vertelt dat ze jouw aandelen willen kopen of voor je kunnen verkopen. Je moet dan eerst een borgsom of een belasting ('government tax') van enkele duizenden euro’s betalen. Dit kan ook een bepaald bedrag zijn om een 'restriction' op te heffen, een zogeheten restriction fee. Wat de smoes ook is, ook na deze betaling zal je niets meer horen en ben je voor de tweede keer opgelicht.

  De AFM (Autoriteit Financiële Markten) 

  In onze uitzending vertelt de AFM dat ze de hand hebben weten te leggen op een zogeheten suckerlist. Vrij vertaald een sukkellijst. Op zo’n lijst staan potentiële slachtoffers van boiler rooms. Je komt niet zomaar op zo’n lijst, alleen als je eerder geld hebt belegd. De mensen op die lijst worden gebeld door criminelen van de boiler rooms met de vraag of ze willen investeren in aandelen, die later een luchtbel blijken. Dit soort lijsten lijken te circuleren onder de verschillende boiler rooms. Dit verklaart waarom dezelfde mensen vaker door verschillende organisaties benaderd en opgelicht worden.

  Tips

  Om te voorkomen dat je wordt opgelicht heeft de AFM de volgende tips opgesteld:

  1. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak zijn ze erg volhoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.
  2. Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken. Bel de organisatie terug met de gegevens die je uit de registers haalt, om er achter te komen wie ze zijn.
  3. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar!
  4. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.
  5. Controleer op internet via zoekmachines de naam van het aandeel.
  6. Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
  7. Bekijk ook de waarschuwingslijsten van de AFM. Op de waarschuwingslijst boiler room staan ondernemingen die ongevraagd mensen hebben benaderd met een beleggingsvoorstel. De AFM heeft vastgesteld dat de ondernemingen die op deze waarschuwingslijst staan niet beschikken over een AFM-vergunning of een Europees Paspoort. De AFM adviseert  beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van instellingen die op deze waarschuwingslijst staan.

  Brief

  Op een 'suckerlist' die de AFM heeft weten te onderscheppen staan 750 namen. De AFM gaat al deze mensen een brief sturen om ze te waarschuwen dat ze op die lijst staan en dat ze binnenkort gebeld kunnen gaan worden door een nieuwe boiler room. Dus als je zo’n brief krijgt, wees dan gewaarschuwd!

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant