Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Blijkt malafide bouwbedrijf Stadsbouwer een familieaangelegenheid te zijn?

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  In februari van dit jaar zonden we al een reportage uit over Bouwbedrijf Stadsbouwer. Meerdere mensen bleken te zijn gedupeerd door het bedrijf dat hoge aanbetalingen incasseerde, maar de werkzaamheden nooit afmaakte. Op papier was ene Joey Langella de eigenaar van de eenmanszaak Stadsbouwer. In onze reportage kwam naar voren dat de man die zich uitgaf voor Joey eigenlijk de naam Albert (of Bert) Both draagt. Both bleek een aantal jaren geleden als aannemer ook al mensen te hebben gedupeerd op dezelfde manier. Door zijn opvallende tatoeages kon Opgelicht?! uiteindelijk de ware identiteit van deze 'Joey' achterhalen.

  Toch bleek er nog een merkwaardig vervolg te zijn op het verhaal rond Stadsbouwer. Alle gedupeerden zeiden te maken te hebben gehad met ene Joey, die te herkennen was aan allerlei tatoeages. Een aantal andere gedupeerden hadden weliswaar ook te maken met een aannemer Joey, maar die had weer géén zichtbare tatoeages.

  De mensen die met de Joey zonder tatoeages te maken hadden, leden ook een schade van in totaal zeker een ton. Na onderzoek blijkt deze 'andere' Joey van Stadsbouwer de broer van Albert Both: Anton (of Toon) Both.

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending
  Onze reportage over Albert Both van 16 februari 2021

  Aannemer reageert laconiek

  Wanneer we met een gedupeerd stel aan de deur staan bij Anton Both reageert de aannemer laconiek. Hij zegt dat hij uitsluitend is ingehuurd door Joey van Stadsbouwer om een drietal offertes op te maken. Verder meent hij geen rol te hebben bij de malafide praktijken van Stadsbouwer.

  Na het gesprek bij Anton aan de deur weten we echter de hand te leggen op een WhatsApp-gesprek tussen de echte Joey en Albert Both. Het levert een interessant inkijkje op. Zo blijkt uit de chat dat Albert Both de rekening, het telefoonnummer én het mailadres van Stadsbouwer beheerde. Joey was op papier de directeur, maar in feite had hij niets te zeggen over de gang van zaken bij Stadsbouwer.

  Hij verdiende met het werken voor Stadsbouwer slechts 100 euro per dag. Hij moest van zijn eigen geld materiaal bij de bouwmarkt voorschieten. Regelmatig stuurt Joey berichten dat hij niet genoeg geld heeft om met de bus naar de werkplek te komen. Joey kan amper rondkomen, terwijl met de klussen tienduizenden euro's werd binnengehaald.

  Anton Both kwam na het gesprek aan zijn voordeur via een advocaat met 'ontlastend materiaal'. Hij zou keurig telefonisch de opdracht voor drie offertes hebben gekregen en daarvoor 4000 euro hebben ontvangen. Deze offertes, de mails afkomstig van Joey van Stadsbouwer én de bijschrijvingen op de rekening van Anton Both heeft Opgelicht?! toegestuurd gekregen. 

  Joey zelf zegt Anton helemaal niet te kennen en de opdrachten voor het maken van offertes nooit te hebben gegeven. En dat zou goed kunnen, want Anton kreeg mails en geld van Stadsbouwer, terwijl duidelijk is dat die mailbox en rekening beheerd werden door Antons eigen broer Albert. 

  Geen geld voor reiskosten, maar wel 4000 euro voor offertes

  Anton rekent voor het maken van een offerte 1000 of zelfs 2000 euro. In totaal factureert hij voor het maken van drie offertes 4000 euro. Dat eigenaar Joey slechts 100 euro per dag verdiende, maar wel 4000 euro betaalde voor drie offertes (dus veertig keer zijn dagloon of twee keer zijn maandsalaris), terwijl hij wekelijks problemen heeft om de reiskosten voor de busrit naar z'n werk te betalen, vinden we daarom ook zeer opmerkelijk.

  Tot slot hebben we offertes bekeken die Anton naar de gedupeerden stuurde. In de eigenschappen van een PDF staat het bedrijf van Anton als auteur aangemerkt én dat het document niet meer is gewijzigd nadat de auteur het heeft aangemaakt.

  Wat ook opmerkelijk is, is dat het logo en alle bedrijfsgegevens van Stadsbouwer dus al in de offerte waren verwerkt door Anton. Het logo van Stadsbouwer dat overigens eerder door broer Albert gebruikt was voor zijn malafide bedrijf Pieter Bouw.

  Geen reactie

  Helaas wilde Anton noch zijn advocaat voor de camera reageren op onze verdere bevindingen. Zij stellen zich op de volgende punten:

  1. Anton heeft voor Stadsbouwer de klussen opgenomen;
  2. Stadsbouwer heeft de klussen aan hem betaald;
  3. Hij heeft nooit geld aangenomen van de mensen zelf;
  4. Hij heeft geen weet van enige oplichting.
 • Ook interessant