Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bitconnect: de droom van oneindige rijkdom

  Als het te mooi klinkt om waar te zijn… dan is het dat meestal ook. Duizenden Nederlanders stapten de afgelopen maanden in een nieuwe cryptomunt: Bitconnectcoin. Aan deze munt zit een uitleenplatform vast, met een gemiddeld rendement van maar liefst 1 procent per dag. Een buitenkansje!

  Want met de huidige, lage rentes is het extra interessant verder te kijken wat je met (spaar)geld kunt doen. Bij Bitconnect kun je je Bitcoins inwisselen voor Bitconnectcoins. Deze Bitconnectcoins kun je uitlenen aan het platform van Bitconnect. Hoe meer je uitleent, hoe korter het maar vastgezet hoeft te worden. In ruil voor je investering ontvang je dagelijks gemiddeld bijna 1 procent rente.

  Kapitaal van tientallen miljoenen

  Dat deze 1 procent rente per dag en het opnieuw investeren van de rente zou leiden dat onvoorstelbare bedragen, daar is niet elke investeerder zich van bewust. Een inleg van slechts 1000 euro zou dan binnen drie jaar kunnen uitgroeien tot een kapitaal van bijna 54 miljoen euro!

  Dat zou kunnen omdat Bitconnect gebruik maakt van een trading bot. Een stukje software, dat de koers kan voorspellen. Echter bestaat er geen enkel bewijs van het bestaan van deze trading bot. Wie de bedenkers van Bitconnect en van deze trading bot zijn is onbekend.

  Omstreden in het buitenland

  De Britse Kamer van Koophandel waarschuwt al eerder voor de beloftes van Bitconnect. De oprichters van cryptomunten Ethereum en Litecoin noemen Bitconnect een piramidespel. In enkele staten in de VS wordt Bitconnect begin januari verboden nog langer leningen te verstrekken.

  Piramidespel

  Half januari stort Bitconnect ineen en wordt bewaarheid waar al zo lang voor gewaarschuwd is: Bitconnect is een piramidespel. Nieuwe investeerders betalen met hun inleg de oudere investeerders uit.. De website is dagenlang onbereikbaar, zogezegd door een DDos-aanval. Dan verschijnt het bericht dat het uitleenplatform van per direct is gestopt. Mensen krijgen hun investeringen terug, maar uitgekeerd in Bitconnectcoin. Die munt is buiten Bitconnect zelf waardeloos en er blijft in een mum van tijd maar 4 procent van de waarde over.

  Wie zit er achter Bitconnect?

  Wie er vandoor is met de oorspronkelijke, wel waardevolle, bitcoins, is onbekend. Het is niet duidelijk wie de grote namen zijn achter Bitconnect. Maar voor Bitconnect zijn promoters actief, mensen die een community vol investeerders en positieve berichtgeving opbouwen over Bitconnect. Veel mensen stappen naar aanleiding van hun video’s en berichten in. Niet onverdienstelijk, want voor elke investeerder die direct via de promoters instapt, ontvangen zij 7%. Stappen daaronder ook weer mensen in, ontvangen zij opnieuw een bepaald percentage en van de mensen die daarna instappen ook.

  Cryptobroers

  Ook in Nederland zijn promoters actief. Onder andere de Cryptobroers uit Limburg. Zij verspreiden video’s, organiseren weekly wingames van Bitconnectcoins voor de mensen die via hen investeren. Ze dulden geen kritisch geluid in hun community. In privé-berichten claimen ze dat zij verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de financiële positie van meer dan 500 mensen.

  Als het leenplatform van Bitconnect ermee ophoudt, geldt dat ook voor de Cryptobroers. Ze verwijderen ‘Bitconnect’ uit hun naam, video’s en Facebookberichten worden verwijderd en hun LinkedIn-profiel aangepast.

  Verklaring van advocaat

  Uiteraard neemt Opgelicht?! contact met het tweetal op voor uitleg. Een afspraak wordt afgezegd, de telefoon niet langer opgenomen en we ontvangen een verklaring van hun advocaat. Volgens de Crytpobroers zijn zij, als er sprake is van oplichting, ook slachtoffer. Op basis van de toen beschikbare informatie leek het business model van Bitconnect echter aannemelijk.

  Promoter, wat zij volgens eigen papieren sinds 1 oktober officieel waren, zou slechts een naam zijn die zij zichzelf hadden gegeven. Iedereen die informatie heeft verspreid over Bitconnect een zou een promoter zijn. Volgens de Cryptobroers zijn uitglijders zoals Bitconnect inherent aan (cryptocurrency) investeringen.

  Financiële nachtmerrie

  Voor de tientallen mensen die Opgelicht?! mailden bleek Bitconnect geen ingecalculeerd risico, maar een nachtmerrie.

  Meer informatie: wat is een piramidespel?

  Gerelateerd

 • Ook interessant