Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Beroepszwendelaar Henk B. stond voor de rechter

  Een rasoplichter, zo noemt de Officier van Justitie deze Henk B.: 'Hoe kun je jezelf nog aankijken in de spiegel?', vraagt hij zich af. We besteden aandacht aan de rechtszaak én we blikken terug op een eerdere ontmoeting met deze man, want Henk B. is een oude bekende van Opgelicht?!

  In 2016 besteedde Opgelicht?! uitgebreid aandacht aan zwendelaar Henk B. De 50-jarige Enschedeër verbleef in de regio van het Spaanse Marbella en kwam iedere lente naar Nederland om daar plof-bv's op te richten, tonnen weg te trekken en tientallen slachtoffers te maken. Maar liefst 54 slachtoffers deden aangifte. Opgelicht!? sprak Henk B. aan in Spanje, maar toen reed de fraudeur zwijgend, maar glimlachend weg in zijn witte Porsche Cayenne.

  Nieuwe slachtoffers

  In 2017 besteedt Opgelicht?! opnieuw aandacht aan Henk B. Hij zou er in Nederland vandoor zijn gegaan met een dure camper. Henk's schoonvader Jan te R. doet voorkomen alsof hij een camper wil kopen en de twee maken een afspraak om de camper in kwestie eens nader te bekijken. Henk maakt een proefrit en krijgt direct de papieren van de camper mee. Geen probleem, want de schoonvader van Henk blijft in goed vertrouwen bij de bejaarde eigenaar van de camper.

  De zwendelaar komt echter niet meer terug. Sterker nog, Henk B. verkoopt de camper ter plekke voor een fractie van de prijs en vertrekt dezelfde dag met € 25.000,- op zak naar Spanje. Daar weet hij opnieuw slachtoffers te maken.

  Nepnotaris

  Henk B. werpt zich in Marbella op als mega-investeerder voor een restaurant aan het strand. Mede-investeerder Toon van der Wiel doet een aanbetaling van 15.000 euro en stort daarna zijn inleg van 90.000 euro op de rekening van een notaris. Dat is althans zijn vermoeden, maar de werkelijkheid is een stuk minder rooskleurig: het blijkt de rekening van schoonvader Jan te R. te zijn.

  Zodra Van der Wiel het bedrog bemerkt, sleept hij Henk B. naar de Spaanse rechtbank. Die oordeelt dat Henk B. in ieder geval 15.000 euro terug moet storten en wel op de bankrekening van de Spaanse rechtbank, zodat die kan vaststellen dat er betaald is. Henk B. probeert zelfs de rechtbank op het verkeerde been te zetten en toont daar zonder blikken of blozen een vervalste overschrijving. Dat komt echter dezelfde dag nog aan het licht.

  Op de vlucht

  Nu hij zelfs de rechtbank in Spanje heeft opgelicht, slaat hij met zijn gezin op de vlucht naar Nederland. Daar wordt hij op 22 maart 2017 aangehouden. Hij zit een half jaar in voorarrest en krijgt daarna een tijdelijke enkelband. Tweeënhalf jaar na zijn arrestatie staat hij nu terecht voor de meervoudige strafkamer in Almelo voor oplichting, verduistering, witwassen, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.

  Ook echtgenote Jolanda en schoonvader Jan te R. zijn in 2017 ingerekend. Ze staan tegelijkertijd terecht voor witwassen en inkomen uit crimineel geld. Alle bedrijven waar Opgelicht?! eerder over berichtte komen aan bod in de mega-rechtszitting die maar liefst vier dagen duurt. De schade van de slachtoffers wordt tegen een miljoen euro geschat.

  Luxe levensstijl

  In de rechtszaak wordt duidelijk waar het gestolen geld naartoe is gegaan. Zo is er tijdens de arrestatie een roze huishoudboekje van echtgenote Jolanda gevonden waarin de maandelijkse uitgaven genoteerd staan. De schoonouders van Henk krijgen leefgeld, de huur van hun villa bedraagt maar liefst € 2.300,- per maand, de internationale privéschool van hun zoon kost maandelijks € 1.200,- en voor de leaseauto wordt iedere maand een bedrag van € 1.300,- betaald. Zelfs de hondenopvang kost een forse duit: daar gaat per maand maar liefst € 1.000,- aan op.

  Met vaste lasten van over de € 6.000,- per maand is het niet verwonderlijk dat er weinig geld is teruggevonden door de recherche. Echtgenote Jolanda wordt witwassen van inkomsten uit misdaad ten laste gelegd: het OM eist een celstraf van 9 maanden en eist een bedrag van € 200.000,- terug. Tijdens het proces blijkt dat de schoonvader jarenlang financieel is misbruikt en niet bij machte was om tegen het zwendelstel op te treden. De eis voor Jan te R. staat gelijk aan het voorarrest. Hij zal dus niet opnieuw de cel in hoeven.

  Slachtoffers terugbetalen

  Zwendelaar Henk B. kijkt aan tegen een vordering van ruim zeven ton: € 621.000,- die hij binnentrok via slachtoffers van zijn Nederlandse bedrijven en de Spaanse € 117.227,- aan ingelegde investeringsgelden van het restaurant aan het strand. Henk B. zegt berouw te hebben en alle slachtoffers te willen terugbetalen. Hij wil dit doen door te sparen. Hij zou op dit moment in een Almelose kringloopwinkel werken en daar een aardig loon ontvangen.

  De strafeis voor Henk B. liegt er niet om: vijf jaar celstraf met aftrek voorarrest en een verbod op financiële dienstverlening dat ook vijf jaar geldt. De uitspraak is op 29 januari.

 • Ook interessant