Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Beroepsoplichter Co den H. in de boeien geslagen

  Zeggen wij 'Co den H.', dan gaat er bij onze trouwe kijkers wellicht wel een belletje rinkelen. Deze beroepsoplichter is de afgelopen jaren meer dan eens aan bod gekomen in ons programma en heeft een indrukwekkend cv opgebouwd wat betreft oplichting. In augustus 2017 is hij tot vijf jaar cel veroordeeld wegens grootschalige oplichting met bouwmaterialen zoals betonplaten, onder meer via Marktplaats. In afwachting van het hoger beroep kwam hij vrij en niet veel later meldden zich nieuwe gedupeerden bij ons én bij de politie. Hoe lang blijft hij nog doorgaan?

  Bij de politie regende het ondertussen ook aangiftes: tussen mei en oktober van dit jaar werd maar liefst zestien keer aangifte tegen Co gedaan. Hij wist zich goed schuil te houden, maar niet goed genoeg! Opgelicht?! ging met de politie op pad om deze doortrapte oplichter van zijn bed te lichten. 

  Achtergrond

  De 45-jarige Co den H. wordt geboren in Culemborg. Samen met nog drie broers en twee zussen groeit hij op in een gelovige stratenmakersfamilie. De familie richt een eigen kerk op, de Filadelfia kerk, die trouw elke zondag tweemaal daags wordt bezocht.

  Stratenmakersbedrijf

  Wanneer Co's vader overlijdt, vraagt Co op 17-jarige leeftijd toestemming aan de Koningin om zijn rijbewijs te halen en neemt hij samen met zijn oudste broer Kees zijn vaders stratenmakersbedrijf over. Al snel gaat het mis. Kees wordt beschuldigd van oplichting, maar in feite zit broer Co daar achter.

  Valse identiteit

  Jarenlang geeft Co zich uit voor broer Kees, met wie hij (enkel) uiterlijk gezien een grote gelijkenis vertoont. Co sluit contracten af onder diens naam. Broer Kees krijgt alle schuldeisers aan de deur en gaat er zowel zakelijk als privé aan onderdoor. In een eerdere uitzending luchtte hij eindelijk zijn hart en vertelde hij hoe dit alles zijn leven beïnvloed heeft.

  Broer Kees is niet de enige wiens valse identiteit Co aanneemt. Deel van de modus operandi van Den H. is dat hij katvangers om zich heen verzamelt waar hij de bankrekening van misbruikt. Behalve de bankrekening gebruikt hij ook de identiteit van deze katvangers. Hij doet zich voor als één deze personen als hij betonplaten verkoopt via online handelssites.

  Strafblad

  In de loop der jaren bouwt Co een uitgebreid strafblad op. Hij zit vele malen straffen uit voor oplichting en flessentrekkerij. Zelden kreeg AVROTROS Opgelicht?! te horen van zoveel gedupeerden. We horen dat hij zelfs in de gevangenis medegedetineerden oplicht.

  Vaak neemt Den H. bij de één betonplaten af zonder te betalen, die hij doorverkoopt aan een ander. Of hij adverteert met scherp geprijsde zogenaamd tweedehands betonplaten en vraagt aan geïnteresseerde kopers alvast een voorschot, zonder daarvoor ooit iets te leveren.

  Op vrije voeten

  In mei 2008 komt Co na een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar wegens oplichting weer op vrije voeten. Meteen pakt hij de draad weer op. Weer zet hij advertenties en weer krijgen hardwerkende ondernemers niets voor hun geld.

  Wel houdt Co ze maanden aan het lijntje en hangt hij zielige verhalen op. Zijn moeder zou na een ernstig hartinfarct zijn overleden, of zijn dochter is na een aanrijding met een vrachtwagen in coma geraakt en overleden, of iemand van zijn personeel is overleden. Allemaal redenen waarom er niet geleverd kan worden. Co blijft iedereen maar berichtjes sturen. Maar leveren, ho maar.

  Eerste uitzending

  Op de dag van de eerste uitzending in 2009 ontvangt de redactie een brief van 'Yorick Accountants & Adviseurs'. De firma dat de familie van Den H. 500.000 euro beschikbaar stelt om Co's historie op te lossen. Tot dusverre blijft het voor de redactie onduidelijk wat de status is van dit beschikbare geld. Een eerste gesprek met de firma wordt door hen afgezegd.

  Twee dagen na deze uitzending, op donderdag 29 januari 2009, wordt Co den H. door de politie in Culemborg aangehouden. De uitzending levert een reeks aan nieuwe gedupeerden op.

  Al in januari 2009 sprak Opgelicht?! Co den H. aan

  Celstraf

  Donderdag 12 februari 2009 is de gevangenhouding van Co den Hertog met 90 dagen verlengd. Er liggen op dat moment 12 aangiftes tegen hem. Op 24 juni van dat jaar wordt Den Hertog veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

  Opnieuw in de fout

  In februari 2014 wordt Co den H. opnieuw gearresteerd inzake oplichting. Een jaar later, medio februari 2015, komt hij weer op vrije voeten en vervalt in zijn oude patroon. Via Marktplaats, Speurders en 2dehans.be verkoopt hij betonplaten. Opnieuw vraagt hij aanbetalingen, maar levert nooit.

  Al zijn slachtoffers zijn het erover eens; het is een enorm goede verkoper. Hij onderhoudt netjes contact en neemt zijn telefoon altijd op.

  Tweede én derde uitzending

  Op 6 oktober 2015 besteedt Opgelicht?! opnieuw aandacht aan de recidivist. Er zijn dan tientallen nieuwe gedupeerden bij de redactie bekend. Als Opgelicht?! hem aanspreekt op zijn daden zegt hij er niets mee te maken te hebben.

  Direct na de uitzending in 2015 ontvangt onze redactie weer veel nieuwe meldingen. In december spreekt Opgelicht?! hem opnieuw aan en neemt de politie hem mee voor verhoor.

  Co den H. wordt in december 2015 aangehouden

  Gevlucht

  Op 3 juni 2016 wordt Den H. wederom aangehouden. Er liggen dan 61 aangiftes tegen hem. In totaal zijn mensen opgelicht voor een bedrag van 218.000 euro. De banken hebben naar aanleiding van gegevens van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting in totaal 21 bankrekeningen laten blokkeren.

  Begin oktober wist Co den H. uit handen van justitie te ontsnappen. Hij ging ervandoor na een verblijf in het ziekenhuis. Na twee weken voortvluchtig te zijn geweest werd hij op 26 oktober 2016 aangehouden in Den Haag.

  Veroordeling

  In juli 2017 eist de Officier van Justitie in de Zeeuwse rechtbank zeven jaar cel tegen Den H. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Den H. wist samen met een handlanger zijn slachtoffers voor ruim twee ton te duperen. Het internetverkeer van de Marktplaatsadvertenties verliep via de wifi van hotels. Hierdoor waren de twee nauwelijks te traceren.

  2019

  Den H. gaat in hoger beroep tegen het vonnis en komt in april 2019 vrij in afwachting van de nieuwe rechtszaak. Vanaf mei komen er weer nieuwe meldingen binnen bij Opgelicht?!

  Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) analyseert de nieuwe aangiftes en krijgt toestemming Den H. aan te houden. Op dat moment liggen er zestien nieuwe aangiftes tegen hem. Dit zijn nagenoeg allemaal particulieren en bedrijven die betonplaten kochten, maar waarvan levering uitbleef.

  Arrestatie op 11 december

  De politie forceerde de deur met een stormram

  Woensdag 11 december 2019 werd Co den H. door politie Zeeland-West-Brabant gearresteerd in Den Haag.

  Co handelde van mei tot december onder diverse aliassen: Hendrik Kok, Freek Pronk, Jan Pek, Andre de Mos, Evert de Bruin, Gerard van Schie. Bent u opgelicht door Co den H., doe dan aangifte via politie.nl en kies voor (internet)oplichting.

 • Ook interessant