Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Babbeltruc langs de snelweg

  Autopech. Niets zo frustrerend om met je bolide langs de kant van de weg de staan en alle werkende auto’s voorbij te zien razen. ANWB bellen en dan is het wachten geblazen. Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met deze misère. Dus als er een man langs de kant van de weg staat te zwaaien om hulp, voel je je als barmhartige Samaritaan wel genoodzaakt om hem hulp te bieden. Maar achter deze liefelijke en hulpbehoevende man gaat een geslepen oplichter schuil.

  Nietsvermoedend rijd je over de snelweg. Opeens valt je oog op een man man die langs de weg de aandacht trekt door te zwaaien met zijn armen. Als je eenmaal stopt komt het hoge woord eruit. In vaak gebrekkig Engels of Duits vertelt de man dat hij geen benzine meer in zijn auto heeft en dringend hulp nodig heeft. Zo’n verhaal klinkt natuurlijk erg geloofwaardig en uiteraard bied je deze man een ritje naar een tankstation. Maar dan komt het hoge woord eruit. De man blijkt helemaal geen geld bij zich te hebben om zijn tank weer te vullen en doet een vriendelijk verzoek geld te lenen voor een volle tank. Al pratend in de auto blijkt dat de man een bedrijf bezit en dat hij een belangrijke afspraak heeft. Misschien kan hij toch iets meer lenen dan 200 euro en je krijgt het bedrag ook nog dubbel terug. Hij probeert duidelijk op je sentiment in te spelen.

  Persoonlijke spullen

  Om zijn verhaal nog meer kracht bij te zetten, biedt hij je een paar persoonlijke spullen. De gouden ringen aan zijn handen en de ketting om zijn nek worden binnen een mum van tijd afgegeven als borg. Ook de iPhone die hij in zijn hand heeft krijg je in je handen. En natuurlijk de belofte dat hij je zo snel mogelijk zal terugbetalen. Na voor hem gepind te hebben en afscheid te hebben genomen, bekruipt je toch een vreemd gevoel. Het ging allemaal zo snel. Klopt het allemaal wel? Achteraf blijken zowel de iPhone als de sieraden nep te zijn. En het geld, daar kan je naar fluiten.

  Veel klachten

  Helaas is bovenstaand verhaal veel voorgekomen. In Nederland zijn er diverse klachten over de heer 'Ahmed Ali' of 'Ali Mustafa', of hoe hij ook mag heten. Feit blijkt dat er diverse mensen, zowel in Nederland als elders in Europa het slachtoffer zijn geworden van deze praktijken. Bij de politie zijn de klachten ook bekend en zij verzoekt gedupeerden dan ook aangifte te doen.

  Je bent gewaarschuwd.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant