Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Babbelaar Brent P. kan zich niet overal onderuit kletsen

  Van auto's tot maatpakken, van vastgoed tot sieraden: zakenman Brent P. verhandelt het. De afgelopen jaren is hij betrokken bij diverse bedrijven in binnen- en buitenland als bestuurder, bewaarder van boeken en bescheiden én aandeelhouder. Niet alles wat hij aanraakt verandert echter in goud: diverse bedrijven gaan failliet en hij wordt veroordeeld voor o.a. valsheid in geschrifte en het terugbetalen van 1,2 miljoen euro aan kledingmerk Benetton.

  De dertiger Brent P. wordt omschreven als charmante man, een goede babbelaar met een net voorkomen die zich verplaatst in dure auto's en slaapt in luxe huizen. In België start hij in 2012 een bedrijf samen met zijn toenmalige vriendin. Toen de relatie stukliep, wilde de vrouw afstand doen van haar aandeel. Brent beloofde dat dit geregeld was, maar later bleek dit niet zo te zijn. Schuldeisers klopten daarom bij haar aan toen er rekeningen niet werden betaald en Brent P. niet thuis gaf. Omdat ze de schulden niet kon afbetalen, zag ze zich genoodzaakt het bedrijf én haarzelf in privé failliet te laten verklaren.

  Brent P. wordt twee keer veroordeeld in België

  De curator startte in België een rechtszaak tegen beide bestuurders wegens het niet meewerken aan de afhandeling van het faillissement en het niet bijhouden van een goede boekhouding. De vriendin werd door de rechter vrijgesproken, P. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een verbod van 5 jaar op 'het uitvoeren van beheerfuncties'.

  Daarnaast bundelde deze vriendin haar krachten met het Belgische openbaar ministerie en een andere gedupeerde vrouw van wie P. geld heeft verduisterd. Hij werd, ook in hoger beroep, veroordeeld voor valsheid in geschrifte, het aannemen van een valse hoedanigheid, het misbruik maken van vertrouwen en het verduisteren van geld. Hiervoor kreeg hij een jaar voorwaardelijk en moet hij in totaal zo’n 7.000 euro terugbetalen aan de gedupeerden. 

  Nederlands bedrijf van P. betrokken bij miljoenenfraude

  Nog voordat de zaken in België helemaal afgewikkeld zijn, is Brent in Nederland alweer bezig met een nieuw bedrijf in maatpakken. Het bedrijf is geen lang leven beschoren, in 2016 wordt het faillissement uitgesproken. Volgens P. is hij slachtoffer geworden van oplichting. Hij vertelt aan de curator dat zijn bedrijf in de veronderstelling was een grote order van Benetton te hebben aangenomen via een tussenpersoon.

  Hij maakte daarom de 1,2 miljoen euro die hij ontving van het Franse kledingmerk in delen over naar zogenaamde leveranciers in China. Eén deel ging naar het bedrijf van de tussenpersoon Anneke van der Veer, die toen gemeenteraadslid in Haarlemmermeer was. Later bleek dat Benetton slachtoffer is geworden van factuurfraude. Zij maakte de 1,2 miljoen euro over in de veronderstelling netjes de huur te betalen voor hun pand in Parijs.

  Het faillissement loopt nog, de curator wacht nog op een voorstel van Brent P. voor afwikkeling. In de tussentijd is het bedrijf en ook Brent P. in privé wel al veroordeeld tot het terugbetalen van die miljoen euro aan Benetton.

  'Meesteroplichter' Ari Olivier doet boekje open

  In het faillissementsverslag van P. zijn bedrijf EBLP lezen we dat de tussenpersoon Van der Veer in nauw contact staat met Ari Olivier, een man die in Nederland bekendstaat als meesteroplichter. Olivier werd in die periode verdacht van een soortgelijke grootschalige miljoenenfraude met valse facturen. De rechtbank in Luxemburg kon de betrokkenheid van Olivier bij de fraude niet aantonen en heeft hem uiteindelijk vrijgesproken.

  P. is in deze zaak ook als betrokkene verhoord maar heeft nooit als verdachte voor de rechtbank hoeven te verschijnen. De twee heren kennen elkaar wel en hebben contact gehad. Olivier wil daarover met ons spreken omdat hij 'nog wel iets te verrekenen heeft met meneer P.', die zelf niet op het contact in wenst te gaan.

  Ari Olivier

  Van grote fraude tot klein leed

  Ook kleinere bedrijven sluiten zich aan bij het faillissement van zijn Vughtse bedrijf omdat rekeningen onbetaald blijven. In Den Haag blijkt hij de huur van een luxe appartement al maanden niet te betalen en wordt hij er middels een gerechtelijk vonnis uitgezet. Waar hij vervolgens verblijft, is niet duidelijk. Hij geeft een woonadres in Zwitserland op.

  Eind 2019 duikt hij weer op in Den Haag, voor hem een vertrouwde omgeving. Hij zegt in een wijnhandel champagne nodig te hebben voor de opening van een nieuwe locatie van zijn bedrijf. In korte tijd doet hij meerdere bestellingen en laat hij de facturen van samen zo’n 1.800 euro sturen naar verschillende adressen. Ondanks de vele beloftes worden de rekeningen niet betaald.

  Op internet zien we verschillende oproepen waarin mensen op zoek zijn naar Brent P. Hij heeft via Marktplaats kaarten verkocht voor een voetbalwedstrijd. De koper betaalde 350 euro aan N4 Holding, het bedrijf van P. Toen P. aangaf toch niet te kunnen leveren, beloofde hij het geld terug te storten. Later komt hij op die belofte terug omdat de koper uit wantrouwen onderzoek is gaan doen en mensen uit de omgeving van Brent is gaan bellen. Uiteindelijk krijgt de koper slechts de helft van het betaalde bedrag terug.

  Range Rover Sport kopen? Pas op!

  Naast de 'goedkope' voetbalkaarten verkoopt P. via Marktplaats ook een zo goed als nieuwe Range Rover Sport. We komen dezelfde auto tegen bij meerdere adverteerders. Op twee van die advertenties wordt gereageerd door geïnteresseerde kopers. Beiden krijgen te maken met Brent P. als ze afspreken voor een bezichtiging, en beiden tekenen een koopovereenkomst met P.

  De ene koper heeft al 35.000 euro betaald en de andere 10.500 euro als ze met elkaar in contact komen. Brent P. belooft beide kopers meerdere keren het geld terug te storten of de auto alsnog te leveren. Navraag op basis van het chassisnummer leert ons dat deze Range Rover afkomstig is van een Zwitserse leasemaatschappij en dat P. deze helemaal niet mág verkopen.

  De leasemaatschappij heeft de auto laten signaleren in de hoop hem terug te kunnen halen. Voor nu hebben beide kopers hun geld nog niet terug en is de hoop op de auto dus definitief vervlogen.

  Wel Range Rovers verkopen, maar niet leveren

  Mocht je deze Range Rover treffen, op de weg of in advertenties op internet, meldt het dan. Het is een Land Rover, Range Rover Sport, 3.0 SDV6 uit december 2018 met chassisnummer SALWA2BK3AK417667. Hij kan gezien worden met het Zwitserse kenteken VD.522.142, maar er kan ook een andere plaat op zitten.

  Kan Brent P. zich vrijpleiten?

  In 2017 sprak Opgelicht?! Brent P. over de verschillende meldingen uit ons onderzoek. Over veel zaken wilde hij destijds niet praten omdat 'het nog liep', zoals het faillissement van EBLP Group, de rechtszaak in België en de Benettonfraude van 1,2 miljoen euro. Andere zaken bestempelde hij als 'niet waar', zoals de huurschuld van het appartement in Den Haag.

  Inmiddels zijn veel zaken afgerond: in België is hij veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk en het terugbetalen van zo’n 7.000 euro en in Nederland is zijn bedrijf en P. in privé veroordeeld tot het terugbetalen van een miljoen euro aan Benetton. Voor zover bekend heeft hij dit nog niet gedaan. We wilden hem ook graag vragen naar zijn beweegredenen de Range Rover te verkopen, terwijl die niet van hem is. En natuurlijk of hij de 45.000 euro nog gaat terugbetalen aan de gedupeerden. Helaas heeft hij op onze recente bel- en mailverzoeken niet gereageerd.

 • Ook interessant