Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Autoverhuur

  Iedereen heeft weleens gedoe gehad met het huren van een auto. En dan kun je een poging doen om je recht te halen. Maar deze reactie verwacht je niet... Blijf alert als je een auto in het buitenland huurt! Niet alleen bij het van te voren boeken, maar vooral bij het ophalen en inleveren van de auto. Volgens de ANWB komen de meeste klachten bij hen binnen uit Italië, Spanje en Portugal.

  Zo blijken online verzekeringen die je van te voren boekt, niet allemaal gehonoreerd te worden door de autoverhuurders. Zij kunnen het verplicht stellen om alsnog een extra verzekering bij hun eigen bedrijf bij te boeken. Je betaalt dan dubbel. Hoe kan dat?

  Binnen de Europese Unie zijn er wettelijke regels over de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA).  Dat geldt niet voor de casco verzekering.  In Casco verzekeringen kunnen allerlei uitsluitingen worden opgenomen, zoals onverharde wegen, banden, ruiten, dakschade en voor die uitsluitingen kunnen dan weer aparte verzekeringen worden opgenomen. Buiten de EU kunnen er zelfs verschillen zijn in de WA verzekering.

  Verborgen extra kosten in huurcontract

  Robert huurde een auto tijdens een vakantie in Sevilla. Via een website die als tussenpersoon fungeert, kwam hij uit bij het verhuurbedrijf Firefly. Bij het ophalen van de auto tekende hij een ontvangstbewijs, maar kreeg daar geen kopie van mee. Ook het inleveren van de auto verliep verdacht soepel. Robert leverde de auto met lege tank in, wat geen probleem was volgens de Firefly medewerker.

  Als Robert een maand later het afschrift van zijn creditcard inziet, blijkt dat er 246 euro extra is afgeschreven. Firefly heeft 70 euro gerekend voor het vullen van de tank. De rest van de rekening bestaat uit kosten als ‘snelle inlevering van de auto’ en een extra banden en glas verzekering. Zaken waar de klant nooit op gewezen is en die hij niet besteld heeft. Als Robert weigert te betalen, stuurt Firefly een verkleinde kopie van het contract per fax, waar een aantal zaken aangevinkt staan. Robert heeft geen bewijs dat hij dit contract niet getekend heeft, omdat hij geen kopie van de overeenkomst ontving. Er zit niets anders op dan betalen.

  De volgende keer dat Robert een auto huurt, neemt hij zich voor om alle punten die hij niet mee wil nemen in het contract door te strepen en een kopiebewijs te vragen.

  Mysterieuze schadetoeslagen

  Evert ontving grote rekeningen van twee verschillende autobedrijven in Malta. Hij komt vaak op het eiland en huurt dan een auto. Volgens hem lopen veel toeristen die met een ochtendvlucht van het eiland vertrekken gevaar om geflest te worden door een autoverhuurder. Als de auto ingeleverd word voor 9 uur ’s ochtends, zijn de balies van de verhuurbedrijven gesloten en kan men geen bewijs krijgen van inlevering zonder schade.

  Eenmaal thuis kreeg Evert forse rekeningen voor schade aan auto’s, waarvan hij zegt die niet veroorzaakt te hebben. Als bewijs ontvangt hij foto’s waar beschadigingen op staan, maar waarbij onduidelijk is dat het de bewuste huurauto betreft.

  Evert besluit bij een volgend bezoek verhaal te gaan halen bij een van de autoverhuurders. Daar loopt de ruzie hoog op als de autoverhuurder geen sluitend bewijs kan leveren voor Evert’s dossier. Helaas heeft Evert zelf ook geen bewijs dat hij de auto ongeschonden ingeleverd heeft. Hij neemt voor om bij de volgende autohuur uitgebreid foto’s en filmpjes te maken waarbij de datum van de foto’s vastligt.

  Tips van de ANWB

  De ANWB helpt leden die bij hen verzekerd zijn met juridisch advies voor dergelijke conflicten met autoverhuurders.

  Ga je binnenkort een auto huren in het buitenland? Download hier de checklist van de ANWB en lees de tips op de website van deze organisatie.  

  Een aantal tips op een rij

  • Bescherm jezelf tegen schade boetes door je huurauto uitgebreid te filmen of fotograferen bij het ophalen en bij de inlevering. Laat het schriftelijk vastleggen door het verhuurkantoor
  • Controleer de formulieren die je meekrijgt
  • Lees vooraf de Voorwaarden goed door, ook de kleine lettertjes
  • Wees je bewust van uitsluitingsclausules in de voorwaarden
  • Sommige reisorganisaties sturen een bevestiging voor de betaling van autohuur,  let erop dat deze ook daadwerkelijk geaccepteerd worden bij het autoverhuurbedrijf
  • Worden er upgrades of extra’s bij de auto aangeboden, vraag altijd naar de kosten per dag zodat dit achteraf niet als een verrassing erbij komt
  • Bij een ongeval, volg de procedures van het autoverhuurbedrijf en schakel indien nodig de politie in, in sommige gevallen is dit zelfs verplicht

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant