Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Auto's stelen kinderlijk eenvoudig

  Wist je dat je naast je huis verhuren aan een andere particulier, je ook je auto kunt verhuren? En ben je op zoek naar een auto, dan kun je er een van een andere privépersoon huren. Dit is allemaal mogelijk via SnappCar.nl Dit bedrijf treedt op als tussenpersoon en controleert zowel de huurder als verhuurder uitvoerig. In de praktijk lijkt dit anders te liggen als we de ervaring van Roshan horen.

  Roshan verhuurt met enige regelmaat haar Audi via SnappCar.nl. Eind mei van dit jaar krijgt ze een huurverzoek. Ene Sandy wil van 3 tot 10 juni haar auto huren. Ze heeft daarvoor een profiel aangemaakt via de site van SnappCar. Om een auto te kunnen huren, moet namelijk online een profiel aangemaakt worden, waarbij je ook een foto van je rijbewijs moet uploaden. Om je account te activeren, rest een betaling via een bankrekeningnummer met dezelfde achternaam als het rijbewijs.

  Roshan accepteert het huurverzoek. Op de afgesproken dag en tijd staat Sandy voor de deur. Naast haar staat een jongen. Voordat Roshan de autosleutel overhandigt, maakt ze een foto van het rijbewijs van de huurder. Alles lijkt in orde, Sandy en de jongen vertrekken. De jongen rijdt in haar auto weg.

  Kentekenbewijs

  Een half uur later staat Sandy opnieuw aan de deur. Ze wilt graag het kentekenbewijs meenemen voor het geval ze aangehouden wordt door de politie. Roshan zegt dat ze niet meer verplicht is deze kaart bij zich te hebben, en dat ze haar kentekenbewijs niet mee wil geven. Ze staat toe dat Sandy er een foto van maakt.  De auto zal een week later weer terug gebracht worden.

  Telefoontje van autohandelaar

  Zaterdag 9 juni wordt Roshan gebeld. Een autohandelaar die haar vraagt of ze een Audi bezit. Zij bevestigt dit, en dan krijgt ze de schrik van haar leven. De auto-inkoper vertelt haar dat er een dag eerder 3 jongens met een Audi bij zijn bedrijf stonden. Ze boden de auto te koop aan.  De jongens gedroegen zich wat vreemd, waardoor de handelaar besluit wat verder onderzoek te doen. Hij stuit op een recente Marktplaatsadvertentie waarin Roshan de auto te koop aanbiedt. De handelaar dringt erop aan om direct naar de politie te gaan om haar auto als vermist/gestolen te laten registreren.

  Roshan krijgt daar te horen dat het een civiele zaak is, en dat ze eerst de huurperiode maar af moet wachten, want de huurders brengen haar auto vast terug. Roshan wordt door de politie doorgestuurd naar het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Daar kunnen ze haar niet helpen omdat haar auto nog niet gestolen is. De medewerker die ze aan de telefoon heeft, kijkt in de systemen van de RDW. Daarin is te zien dat er op 3 juni online een nieuwe kentekenkaart is aangevraagd. Bij deze aanvraag is een vals mailadres gebruikt. De nieuwe kentekenkaart en meldcode, die nodig is om de auto te kunnen verkopen, zijn die week al naar het woonadres van Roshan gehuurd. Roshan woont in een portiekflat en heeft een buitenbrievenbus. De post van de RDW is vermoedelijk uit haar brievenbus gehengeld. Dit wetende snelt ze zich terug naar het politiebureau. Ze wil dat haar auto als gestolen gesignaleerd wordt, want ze vreest dat de auto snel verhandeld wordt. De politie sputtert wat tegen, maar Roshan laat zich niet wegsturen. Ze krijgt het voor elkaar de auto te laten opnemen in de politiesystemen. Maar goed ook, want korte tijd later wordt haar auto aangetroffen in Amsterdam. Een inzittende van de auto wordt hierbij aangehouden.

  Flinke schade aan auto

  Roshan is opgelucht. Een dag later kan ze haar auto ophalen. Al snel wordt duidelijk dat ze flinke schade aan haar auto heeft. Ze neemt contact op met SnappCar en de verzekering waar haar auto tijdens de huurperiode verzekerd was. Het getouwtrek begint. Roshan plaatst haar ervaring op social media om anderen te waarschuwen. Al snel krijgt ze reacties van mensen die de foto van het meisje op het rijbewijs herkennen. Het is een Amsterdamse van 18 die niet eens een rijbewijs heeft! Het gebruikte rijbewijs is op alle vlakken vals.

  Vraagtekens bij registratie

  Roshan zet haar vraagtekens bij de registratie van deze Sandy op Snappcar. Het bedrijf wil haar niet vertellen welk rijbewijs er geupload is bij de registratie. Volgens de voorwaarden van het verhuurplatform wordt elk rijbewijs gecontroleerd aan de hand van databases van derden. Wie dit zijn, wordt niet gezegd.

  Proef op de som

  De fraudemelding van Roshan is voor ons aanleiding om zelf eens de proef op de som te nemen. We registreren ons met valse gegevens en uploaden een vervalst rijbewijs. De foto op het pasje maken we onherkenbaar. Het adres dat we invullen is nep. We krijgen de melding dat het systeem het adres niet herkent, maar dat is niet noodzakelijk als je van plan bent een auto te huren. Daarna scannen we het valse rijbewijs. We krijgen een foutmelding. Als we navraag doen bij de helpdesk krijgen we te horen dat het komt doordat de foto niet herkenbaar is. Maar als we dan zelf hun voorwaarden voorleggen, waarin staat dat je je foto en BSN moet afschermen,  worden we alsnog geaccordeerd.  Na de betaling is onze registratie compleet. We zijn klaar om een auto te huren.

  Op de site vinden we een Dacia Logan die we kunnen huren. De eigenaar hoeven we niet te ontmoeten. Via de app kunnen we de auto ter plaatse ontgrendelen. De sleutel ligt in het dashboardkastje. Zo eenvoudig zal het toch niet zijn. Toch wel. Als we bij de auto staan, ontgrendelen we met de app de auto. We stappen in en rijden weg. De eigenaar heeft geen idee wie zijn auto huurt! Een kind kan de was doen.

  Aanvraag bij RDW

  Om aan te tonen dat we ook deze gehuurde Dacia kunnen verhandelen, krijgen we een auto te leen van een autohandelaar. Voor die auto vragen we via de RWD met een paar klikken een nieuwe kentekenkaart en meldcode aan. De eigenaar van de auto krijgt nergens een melding van. Voordat de brieven van de RDW door de eigenaar uit de brievenbus gehaald kunnen worden, hengelen wij de enveloppen er uit. Met een rit naar de dichtstbijzijnde Bruna, waar we de auto laten overschrijven, is ook deze fraude kinderspel.

  Reactie SnappCar.nl

  Bovenstaande handelingen hebben de fraudeurs, die de auto van Roshan huurden om die vervolgens te verpatsen, ook uitgevoerd. SnappCar.nl betreurt de gang van zaken. Het bedrijf meldt dat er in het geval van Roshan een katvanger is gebruikt om het registratieproces te doorlopen. Onze valse gegevens hadden nooit geaccordeerd mogen worden, maar door een menselijke fout is wel gebeurd. SnappCar heeft naar aanleiding van ons item het registratieproces inmiddels verscherpt. Zo zal er onder andere bij twijfel altijd een tweede persoon naar de aanvraag kijken.

  Reactie RDW

  De RDW is mede dankzij het onderzoek van Opgelicht?! voornemens om de procedure rondom het aanvragen van kentekenbewijzen te digitaliseren. Dit wil zeggen dat de consument de code digitaal kan aanvragen en de keuze heeft om de papieren versie niet meer per post te ontvangen. Ook wordt gekeken om dit proces te koppelen aan je DigiD.

 • Ook interessant