Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Autohuis Wilmers te Apeldoorn verkoopt auto's met teruggedraaide kilometertellers en verborgen schadehistorie

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Autohuis Wilmers in Apeldoorn is het bedrijf van Harm Schild. Trots presenteert het bedrijf zich als winnaar van de Nationale Auto Awards 2019. Wilmers biedt occasions voor een scherpe prijs. Daar houden we van! Helaas zijn de klanten lang niet allemaal tevreden en blijkt dat bij veel auto's de kilometerteller teruggedraaid is. Daar houden we dan weer niet van.

  De afgelopen maanden kregen we verschillende mails van mensen die zich bedonderd voelen door Autohuis Wilmers. Vaak bleek dat de gekochte occasions toch gebreken vertoonden of dat de kilometerteller een wonderbaarlijk sprongetje terug had gemaakt.

  Volgens Wilmers controleren ze alles, maar kunnen ze ook niet weten wat er in Duitsland (waar de meeste auto's vandaan komen) met de auto is gebeurd.

  Steekproef: teller van één op de drie auto's teruggedraaid, ook verborgen schadehistorie

  De klachten die Opgelicht?! ontving, staan niet op zichzelf. Een blik op de reviews op Google doet de wenkbrauwen ook al fronsen, maar toch nemen we de proef op de som. We besluiten bij een bezoek aan de garage wat meer informatie over de occasions te achterhalen, zodat we in de geschiedenis van de auto's kunnen duiken.

  Van de auto's die wij onderzoeken, kunnen we over een derde van de auto's geen historie vinden. Van weer een derde deel van de auto's blijkt echter de teller te zijn teruggedraaid. Daarnaast blijken een aantal auto's in het verleden schade te hebben gehad.

  Over de teruggedraaide tellers en de schade lezen we niets op de site van Wilmers.

  Vereniging Aanpak Tellerfraude gaat aangifte doen

  We komen ook in contact met de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). Zij hebben ook onderzoek gedaan naar Wilmers en zij stellen dat ongeveer de helft van de auto’s een teruggedraaide teller heeft. De VAT gaat naar aanleiding daarvan aangifte doen tegen Wilmers. Tot slot gaat ook branchevereniging VASS, waar Wilmers bij is aangesloten, het lidmaatschap om voornoemde redenen opzeggen.

  Maar het bedrijf heeft toch de Nationale Auto Award gewonnen? Dat ligt iets genuanceerder. Dit gaat om een publieksprijs. Iedereen mag stemmen op zijn favoriete autogarage, ook als je helemaal geen klant bent.

  Autohuis Wilmers is met 114 stemmen inderdaad eerste geworden in deze verkiezing. Wat er niet bij vermeld wordt, is dat Wilmers niet eerste geworden is van alle Nederlandse autobedrijven, maar eerste van de gemeente Apeldoorn.

  update
  clockOval 6 15 sep 2021, 14:30

  Vereniging Aanpak Tellerfraude heeft aangifte gedaan

  Vandaag – 15 september 2021 – heeft de Vereniging Aanpak Tellerfraude aangifte gedaan tegen Autohuis Wilmers.

   

  Bij de vereniging zijn bovendien nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die ook door Wilmers gedupeerd zijn: op dit moment zes personen. Ook bij Opgelicht?! melden zich mensen.

  Verslaggever van Opgelicht?! in gesprek met Harm Schild
  AVROTROS
  Verslaggever van Opgelicht?! in gesprek met Harm Schild

  Raadsel: zoek de verschillen

  Nog een spelletje. Hieronder vind je twee advertenties van dezelfde BMW 3-Serie die afgelopen week te koop werd aangeboden bij Autohuis Wilmers. Zoek de verschillen:

  En vooruit, hieronder nog een bonusplaatje, om het af te leren. Deze Citroën DS3 stond ten tijde van ons bezoek bij Autohuis Wilmers op de website als 'Nieuw binnen' met een bouwjaar van 2012 en een tellerstand van 139.089 km.

  Deze auto is in de tussentijd echter verkocht. De omschrijving wijkt op een tweetal punten af, waarvan de nieuwe tellerstand van 69.415 km de meest opvallende is. Kijk zelf maar:

  Citroën DS3 bij Autohuis Wilmers: voor én na de verkoop
  Autohuis Wilmers
  Citroën DS3 bij Autohuis Wilmers: voor én na de verkoop

  Reactie van de advocaat van Autohuis Wilmers

  De advocaat van Autohuis Wilmers laat ons nog het volgende weten. Het is interessant dat er wordt beweerd dat het terugdraaien van tellers in Duitsland niet verboden is. Dit is echter onjuist: sinds 2005 is het op initiatief van de ADAC – min of meer de Duitse evenknie van de ANWB – bij wet verboden. Er staan geldboetes op en zelfs één jaar celstraf. Vergelijkbaar met de sancties in Nederland. Hier staat alles uitgelegd

  Reactie van de advocaat van Autohuis Wilmers

  Cliënt (Wilmers, red) koopt veel van zijn handelsvoertuigen in op automarkten in Duitsland. De daar aangekochte auto's voert cliënt in en laat deze door het RDW keuren, voordat ze op Nederlands kenteken komen. Steekproefsgewijs worden de ingevoerde voertuigen aan fysieke inspectie onderworpen door het RDW. Alle door cliënt ingevoerde voertuigen worden door een objectieve derde partij voor de APK gekeurd. Cliënt kan deze keuringen zelf ook niet uitvoeren. Alle voertuigen die cliënt te koop aanbiedt voldoen aan de Nederlandse veiligheidsnormen.

   

  In Duitsland is het – in tegenstelling tot Nederland – niet verboden om de kilometerteller terug te (laten) draaien. Van een in Duitsland aangekochte auto valt om die reden niet in alle gevallen na te gaan wat de daadwerkelijke kilometerstand is. Dit is niet een kwestie die cliënt aan te rekenen valt; dit geldt voor iedere in Duitsland aangekochte auto.

   

  Door de verslaggever zou cliënt voor de voeten zijn geworpen dat hij voertuigen zou aanprijzen met een jonger bouwjaar dan het daadwerkelijke bouwjaar. In dit kader wijs ik erop dat er bij een groot deel van alle rijdende voertuigen een verschil bestaat tussen het bouwjaar en het jaar waarin het voertuig voor het eerst op de weg wordt toegelaten. Cliënt gaat er vanuit dat de mededeling van de verslaggever op dergelijke situaties ziet.

   

  Uw verslaggever richtte zich bij zijn bezoek op een vijftal auto's. Dit betrof in de eerste plaats een Volkswagen Golf. De koper van deze auto kwam enige tijd na de koop bij cliënt op de zaak met een uitdraai van een (vermoedelijk) Poolse website, waarop een kilometerstand van dit voertuig stond weergegeven die hoger was dan de huidige kilometerstand. Navraag bij een viertal Volkswagen-dealers heeft geen bevestiging van de informatie van de Poolse website opgeleverd, maar juist aanwijzing opgeleverd voor de juistheid van de huidige kilometerstand. In 2018 stond bij deze auto 110.000 kilometer op de teller, zo is uit navraag gebleken, momenteel staat hij te koop met 118.000 kilometer op de teller. Cliënt concludeert dat de informatie die hij van de dealers heeft ontvangen de juiste is. Ten overvloede zij aangegeven dat cliënt, na discussie over het voertuig met de koper, nog voordat het voertuig op Nederlands kenteken is gezet, de aanbetaling heeft teruggestort.

   

  De Peugeot 207SW, waarover de verslaggever met cliënt sprak, staat momenteel in de showroom, nadat deze is teruggekocht. Cliënt dient deze nog te vrijwaren, maar is thans in afwachting van de juiste documenten om deze te vrijwaren. Nu deze documenten vooralsnog missen, kan cliënt het voertuig nog niet vrijwaren.

   

  De Mercedes C-klasse, waarin door de medewerker van Opgelicht?! een rit is gemaakt, heeft kennelijk in het verleden schade gehad. Cliënt wijst erop dat hij dit voertuig heeft gekocht bij een Nederlands autobedrijf, toen deze reeds op Nederlands kenteken was gezet. Cliënt heeft bij de aankoop het benodigde onderzoek verricht, maar daaruit is hem niet bekend geworden dat dit voertuig schade heeft gehad in het verleden. Cliënt meent voldoende onderzoek te hebben verricht naar de staat van dit voertuig. Ik wijs er tevens op dat dit voertuig tot op heden niet is verkocht, waardoor geen consument nadeel heeft ervaren door het door cliënt gemiste gebrek aan het voertuig.

   

  Op een Dacia Sandero uit 2014 is door de verslaggever bij het bezoek van het bedrijf van cliënt een briefje gelegd, waarop werd gesteld dat dit voertuig schade heeft geleden in juni 2021. Het is cliënt tot op heden onbekend dat dit voertuig schade heeft gehad, en wat deze schade zou moeten inhouden. Hij heeft dit trachten te achterhalen, maar heeft hiervan geen informatie. Cliënt kan met betrekking tot dit voertuig en de gestelde schade daaraan niet verder inhoudelijk reageren.

   

  Hetzelfde geldt voor de Opel Corsa uit 2010. Op het briefje dat de verslaggever op deze auto heeft gelegd volgt dat dit voertuig in 2015 en 2016 schade heeft gehad. Het is cliënt tot op heden niet duidelijk wat de gestelde schade zou inhouden, ook niet nadat hij hier nader onderzoek naar heeft verricht.

 • Ook interessant