Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aurora Doeven: een aardige boekhoudster of een glasharde crimineel?

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Is Aurora Doeven uit Lelystad een aardige boekhoudster of een glasharde crimineel? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar één ding is zeker: als Aurora Doeven van AD Administratie in jouw administratie duikt, ontstaat er een chaos waarna de Belastingdienst even een hartig woordje met je wenst te spreken. Opgelicht?! gaat eens kijken hoe dat precies zit.

  Volgens haar familie heeft ze nooit een beroepsopleiding afgemaakt: Aurora Doeven deed financiële ervaring op bij verschillende administratieve baantjes en via cursussen. Maar de Lelystadse is ambitieus. In 2015 zet ze AD Holding op met daarin een boekhoudkantoor AD Administratie, dat later wordt aangevuld met Incassonet Lelystad, een franchise van Incassonet.

  Kantoor huren zonder de huur te voldoen

  Aurora huurt een complete etage in een verzamelpand voor ondernemers. De huur wordt niet betaald, maar volgens Aurora wordt er wel tweemaal ingebroken. Daarbij zou geld uit haar kluisje verdwenen zijn. Dat vind de verhuurder maar een raar verhaal: er zitten tientallen andere ondernemers in het pand die zoiets niet meemaken.

  De boekhoudster huurt zelfstandig beveiliger Jerry van Zaane in, die het pand twee maanden lang fulltime bewaakt. Ze hoopt dat Jerry via zijn beveiligingsbedrijf een rapport opstelt waarmee ze huurkorting kan bedingen. Maar daar gaat Jerry niet mee akkoord. Uiteindelijk wordt ze uit het pand gezet met maar liefst 34.000 euro achterstand. Ze komt niet opdagen in de rechtbank.

  Beslag op de bankrekening, maar deze blijkt leeg

  Ook als Jerry naar de rechter moet omdat ze geen cent betaalt, laat ze niets van zich horen. De door Jerry geleden schade bedraagt meer dan 50.000 euro. Als ze na de uitspraak nog niet betaalt, laat Jerry beslag leggen op haar bankrekeningen. Deze blijken echter leeg te zijn.

  Inmiddels is franchisegever Incassonet bijzonder ontevreden over haar franchise Incassonet Lelystad. Van werknemer Erik Ottens horen ze dat klanten klagen. Dan blijkt echter dat de vorderingen wel geïncasseerd worden door Aurora. Ze betaalt het geld alleen niet uit aan de opdrachtgevers. Het moederbedrijf probeert zo snel mogelijk alles vlot te trekken en zet Aurora Doeven de franchise uit.

  Chaotische taferelen en slecht advies

  De boekhoudster gaat met AD Administratie verder in een ander verzamelpand. Ook daar blijken volop klachten binnen te komen over de chaotische boekhouding en het ronduit verkeerde fiscale advies dat Aurora geeft. 

  Zo krijgt personal trainer en sportschoolhouder Jack Schreer het advies om personeel dat maar vier uur per maand werkt niet te verlonen, maar te betalen onder de stelpost 'overige kosten'. Jack heeft hiermee niet door dat hij zijn personeel zwart betaalt en hierdoor de verzekering voor hen niet geldt.

  Ook de incassozaken die Jack door Aurora laat beheren komen na lang aandringen pas twee jaar na dato stukje bij beetje binnen. Bovendien is Jack's sportschool Progress de Belastingdienst nog zo’n 8.000 euro verschuldigd vanwege de gebrekkige wijze waarop Aurora de jaarcijfers heeft ingevuld.

  Opgelicht?! spreekt twee administrateurs van andere kantoren die weggelopen klanten van AD Administratie opvangen. Ze zijn verbijsterd. Geen enkele administratie klopt. Er ontbreken stukken en er worden hele vreemde bedragen in verkeerde stelposten gezet. Als ze contact zoeken met Aurora heeft ze echter overal een smoesje voor om zaken uit te stellen. Zo duurt het 148 werkdagen voordat een boekhouder Ilona van Rutten de complete administratie van een klant overgedragen krijgt.

  'Ze is een gevaar voor MKB'ers'

  Boekhouder Nathalie Bulo komt erachter dat Aurora geen BECON-nummer bezit. Dit is wel gebruikelijk bij boekhoudkantoren, omdat die hiermee rechtstreeks in een belastingportaal kunnen werken. Doeven misbruikte de DigiD-gegevens van haar klanten, zowel zakelijk als privé. En dan loop je in de kijker bij de fiscus.

  Bijna al Aurora's klanten krijgen een belastingcontrole. Dan er blijken stukken te ontbreken of gewoon helemaal niet te kloppen ,met alle gevolgen van dien. Zo krijgt een ondernemer met een eenvoudige eenmanszaak een boete en naslag van maar liefst 233.000 euro. Een ander is zo diep door het stof gegaan dat zij bijna de schuldsanering in moest. 'Ze is gevaarlijk voor MKB'ers, die vrouw moet stoppen', aldus Nathalie Bulo.

  Omroep Lelystad toont interesse

  Inmiddels krijgt Aurora vragen van Omroep Lelystad over de klachten. Ze is doodsbenauwd dat er een uitzending aan haar gewijd zal worden. En dan blijken haar bankrekeningen ineens niet zo leeg te zijn: na twee jaar wachten krijgt beveiliger Jerry van Zaane krijgt ineens zijn complete bedrag gestort. Aurora hoopt op deze manier te bereiken dat hij geen medewerking zal verlenen aan de media.

  Maar dat is een valse hoop: de uitzending wordt alsnog gemaakt. Als de lokale omroep om een weerwoord vraagt, beweert Aurora dat er een complot tegen haar gaande is.

  Verdwenen leningen

  Niet alleen MKB'ers lopen schade op. Bibliothecaresse Margriet Stel raakt 40.000 euro kwijt omdat ze geloofde in Auroras financiële adviezen. Zo verschaft ze AD Adminstratie een lening van 10.000 euro. Daarna verzint Aurora een belegging in windenergie.

  Beide contracten worden opgesteld door Aurora, maar de papieren zijn waardeloos als blijkt dat Margriet geen cent terug krijgt. Wanneer Margriet tijdens de reportage belt met Aurora om te vragen wat er met het beleggingsgeld is gebeurd, beweert Aurora dat het 'gewoon op de bank staat'. Maar de betreffende bankrekening is leeg. Doeven ontkent dat en lacht het weg.

  Tante leent Aurora 115.000 euro, maar dat geld is spoorloos

  Ook een familielid leent Aurora een grote som die ze niet meer terugziet. Carry Doeven is de tante die Aurora ruim achttien jaar behandelde als een dochter. Zo trakteerde ze haar nicht op een dure vakantie. In 2018 vraagt Aurora om een zakelijke geldlening van 115.000 euro,waarop ze een flinke rente zal geven.

  Tante Carry is wat twijfelachtig om haar zuurverdiende pensioenpot uit te lenen. Ze wil het eerst laten toetsen bij een autoriteit. Aurora komt met een mailbericht dat zij van de Belastingdienst kreeg. De fiscus adviseert 'dat het een goed idee is om deze lening te verstrekken'. Deze mail blijkt achteraf echter vervalst te zijn door Aurora zelf. De Belastingdienst geeft nooit persoonlijk financieel advies

  Tante Carry stapt tot tweemaal toe naar de rechtbank en wint. Maar de nicht komt niet eens naar de rechtbank, ze hult zich in stilzwijgen. Het te betalen bedrag inmiddels opgelopen tot bijna 133.000 euro. Als Opgelicht?! verhaal gaat halen bij de boekhoudster zelf, beweert ze dat we van haar advocaat gaan horen. Maar ook dit is een loze belofte. 

  Aurora Doeven tegenover de cameraploeg van Opgelicht?!
  AVROTROS
  Aurora Doeven tegenover de cameraploeg van Opgelicht?!

 • Ook interessant