Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Arrestaties in onderzoek grootschalige online fraude

  Op zoek naar de nieuwste iPhone, Samsung Galaxy of Playstation? Je kunt deze tegen de nieuwprijs in de winkel kopen, maar je kunt ook eerst online kijken op bijvoorbeeld Marktplaats. Dagelijks verschijnen advertenties waarin gewilde producten tegen aantrekkelijke prijzen worden aangeboden. Alertheid is geboden, want is de verkoper wel wie hij zegt te zijn? Wil hij je daadwerkelijk iets verkopen?

  Sinds eind 2015 verschijnen op Marktplaats dagelijks advertenties waarin de nieuwste smartphones, spelcomputers of soundbars worden aangeboden. De adverteerder verkoopt het product, omdat hij het cadeau heeft gekregen en nu dubbel heeft. Alles is nog netjes geseald, dus spiksplinternieuw. En ook nog tegen een mooie prijs. Dan kan je bijna niets anders doen dan gelijk contact opnemen met de verkoper. Die schrijft in zijn advertentie dat e-mails via zijn Marktplaats-account om onverklaarbare redenen niet aankomen. Hij vraagt je om rechtstreeks contact op te nemen via WhatsApp.

  Het contact met de verkoper

  Duizenden mensen nemen contact op via WhatsApp. Ze onderhandelen met de verkoper. Alles verloopt via de app. In de eerste instantie kan het product worden opgehaald. Totdat de verkoper vertelt waar hij woont: in een klein dorpje in Zeeland, vlakbij de grens met België. Opsturen? Uiteraard geen probleem. Om zijn betrouwbaarheid aan te tonen, stuurt de verkoper uit het niets een foto van zichzelf met zijn identiteitsbewijs. Hij vraagt in de chat of de koper ook een foto met zijn legitimatie wil sturen. Zo weten ze van elkaar met wie ze zaken doen. Om nog meer vertrouwen te wekken, zegt de verkoper het ontvangen ID weer te verwijderen als de deal gesloten is.

  De verkoop

  Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. De koper maakt geld over naar het opgegeven rekeningnummer en na ontvangst van de betaling wordt het pakketje opgestuurd. Hij zal de track en trace code van de zending in de chat zetten. Een prima deal dus! Ware het niet dat maar een partij betrouwbaar is tijdens de koop, namelijk de koper. Na het overboeken van het geld, blijft het stil. Er komt geen pakketje, de track en trace code blijkt vals en de verkoper heeft de koper inmiddels geblokkeerd op WhatsApp. De koper is voor honderden euro’s opgelicht.

  Eerder onderzoek naar de zaak

  In september 2016 besteedde Opgelicht?! al aandacht aan de zaak. Tientallen mensen dachten een mobiele telefoon te kopen, maar kwamen bedrogen uit. De fraudeur gaf zich uit voor een ander, een eerder slachtoffer die tijdens de koop een kopie van zijn ID verstrekte. De slachtoffers maakten geld over naar ING-rekeningen. We achterhaalden een adres van een van de gebruikte rekeningnummers, een woning in Veenendaal. We gingen langs en kwamen terecht bij een  buitenlands sprekende vrouw. Haar kleinkinderen vertelden ons dat er op dit adres meerdere malen ING-passen waren bezorgd, allemaal op andere namen. De bankpassen hebben ze ‘retour afzender’ gestuurd.

  Het LMIO en FinEC

  De slachtoffers van deze oplichtingstruc deden massaal aangifte bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (afgekort: LMIO). Zij namen de zaak in onderzoek en gingen een samenwerking aan met FinEC (Financieel Economische Recherche) uit de regio Haaglanden. Beide politieteams brachten de omvang van de fraude in kaart. Meer dan 1000, mogelijk zelfs 2000, aangiften zijn te herleiden naar deze truc. Tientallen identiteiten zijn misbruikt. Daarnaast werden ongeveer 200 bankrekeningen op naam van Oost-Europeanen gebruikt om het geld naar over te maken. Zodra er geld op de rekening werd gestort, werd het eraf gepind. Vermoedelijk is meer dan 100.000 euro buitgemaakt. LMIO en FinEC kregen meerdere verdachten in beeld. In januari 2017 werden 3 verdachten aangehouden in Amsterdam. Een pinner werd op straat aangehouden en twee andere verdachten in een woning. Zij waren op dat moment actief op hun laptop met het plaatsen van advertenties op Markplaats. Na de aanhoudingen vonden in de woningen van de verdachten huiszoekingen plaats.

  Nieuwe verdachten, zelfde handelswijze

  Als snel kreeg de politie signalen dat de drie verdachten niet alleen opereerden. Daags na de aanhouding, werd in de buurt van Arnhem apparatuur gevonden die een connectie heeft met de aangehouden verdachten. Verder onderzoek bracht de politie op het spoor van nieuwe verdachten die dezelfde werkwijze hanteerden. Na nieuw onderzoek zijn ook deze verdachten aangehouden. Alle arrestanten worden verdacht van oplichting, witwassen en identiteitsfraude. De politie heeft de zaak nog in onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

  Gerelateerd

 • Ook interessant