Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • André van E.

  André van E.

  Je houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Het grootste voordeel is dat je geen groot onderhoud meer uit hoeft te voeren. Je huis ervan laten voorzien brengt een aardige kostenpost met zich mee. Juist daarom is het zo belangrijk goed onderzoek te doen naar de aanbieders. Dat er kaf tussen het koren zit, is in elke branche eigenlijk wel zo. Maar zo bont als kunststof-kozijn-aanbieder André van E. het maakt, zie je niet vaak.

  André van E. uit Enschede werkt door het hele land. Veel klanten komen met hem in contact doordat er namens zijn bedrijf huis-aan-huis gecolporteerd wordt. Van E. zelf of zijn werknemers komen met scherpe offertes. Ze willen dat de mensen gelijk tekenen zodat ze zeker zijn van de scherpe tarieven die geboden worden. Na ondertekening moet de helft gelijk aanbetaald worden.

  Twee soorten slachtoffers

  Forse aanbetalingen worden door de vele klanten overgemaakt. En dan splitst de groep gedupeerden zich op in twee soorten slachtoffers. Klanten die forse bedragen betaalden voor de levering van kunststof kozijnen, maar nooit wat geleverd kregen, en daarnaast klanten die ook fors betaalden, maar wel wat geleverd kregen. Deze groep klanten blijft achter met flinke schade aan hun huizen.

  Leningen

  Van de klanten die betaalden en niks kregen, zijn er genoeg bij de redactie bekend. Sommige mensen regelden via een adviseur van André van E. een lening of verhoging van hun hypotheek. Deze leningen werden vervolgens door de klanten overgemaakt naar de rekeningen van de bedrijven die op naam van André van E. stonden. Ze betalen nu nog steeds af, terwijl ze daarna nooit meer wat van hem hoorden.

  Forse schade

  De andere groep, mensen die wel (deels) geleverd kregen, zitten ook met de handen in het haar. Ze zijn achtergebleven met forse schade aan hun woning. De kozijnen die de klanten bestelden, kloppen niet met hetgeen geleverd is. Klanten die houtnerf bestelden kregen gladde kozijnen, kleurstellingen kloppen niet, maar het ergste is nog dat de kozijnen vaak niet eens passen; te groot of te klein. Maar de monteurs die ’s ochtends vroeg aan de slag gingen, sloopten met grof geweld eerst alle kozijnen uit de woning. Toen de kozijnen geleverd werden, bleek al snel dat het niet klopte met wat de klanten besteld hadden. Dan stelde Van E. de klant voor de keuze: Of deze kozijnen laten installeren, of vertrekken en achterblijven met een doorzonwoning.

  De klanten hebben geen keuze. Er moet wel gelijk even betaald worden, anders installeren ze überhaupt niet eens verder. Deze klanten betalen het volledige bedrag, en sommigen zelfs meer. Klanten die in deze situatie zitten, omschrijven dit moment vrijwel allemaal hetzelfde: André van E. en zijn monteurs komen zo dreigend en intimiderend over, dat je eigenlijk geen andere keuze hebt dan te betalen. Als er betaald is, gaan de monteurs weer verder. Dan blijkt al snel dat de kozijnen helemaal niet passen.

  Er is bij de redactie een gedupeerde bekend die al anderhalf jaar haar voordeur niet meer kan gebruiken omdat deze veel te groot is, en daardoor gewoon tegen de gevel aangeplakt zit met purschuim. Bij een ander slachtoffer zitten delen van de oude houten kozijnen er nog. Gaten waardoor je zo naar buiten kijkt, plakband op kieren, kranten om gaten weg te stoppen, afwerklatten in verschillende kleuren, scheef gemonteerde kozijnen, kozijnen die tientallen centimeters te laag zijn, en gaten die afgedicht zijn met karton. Een opsomming van de vele klachten waar klanten nu mee opgescheept zitten nadat ze met André van E. een leveringsovereenkomst aangingen.

  Wirwar van bedrijven

  Als we in het werkverleden van deze kozijnenleverancier duiken, zien we een wirwar van bedrijven. NL Kozijn Advies, Mave Kunststoftechniek, Vraneberg Ltd, Mcaerde Ltd,  Totaal Renovatieplan, Combi-Renovatie, Vitra Bouw en Kozijntechniek, Holland Advies Holding, DGA Bouwpartners, Outlet Kozijnen, Pisteville Ltd, Correct Kozijn, Twente Bemiddelign en Advies en Holland Advies Holding.

  Privé-aansprakelijkheid beperkt

  Vaak zijn het Commanditaire vennootschappen met een Engelse Limited als beherend vennoot. André van E. kiest vermoedelijk voor deze bedrijfsvorm omdat de Engelse Limited aansprakelijk is, en de privé-aansprakelijkheid van de vennoten beperkt. Daarnaast is deze constructie sneller en goedkoper om op te richten dan een Nederlandse BV, wat het ideaal maakt voor een doorstart bij een faillissement. André van E. heeft met enige regelmaat van deze bedrijfsconstructie gebruik gemaakt.

  Faillissementen

  Veel bedrijven van hem zijn opgeheven of failliet verklaard. De faillissementen bevatten flinke schulden. Anderen worden weer verkocht. In 2008 gaat André van E. persoonlijk failliet.  In alle faillissementen blijven leveranciers, maar ook klanten achter met forse schulden.

  In de openbare faillissementsverslagen van zijn failliete bedrijven is te lezen dat meerdere curatoren aangifte doen van faillissementsfraude. Van E. kan geen boekhouding overleggen. Een boekhouding bij een administratiekantoor werd niet gevoerd, vanwege het uitblijven van betaling. Eén curator doet aangifte van strafbare feiten in het faillissement: onder andere bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting, flessentrekkerij, een onjuiste fiscale aangifte dan wel geen aangifte.

  Van E. heeft steeds gevraagd om beëindiging van zijn faillissement omdat het zijn ondernemingsactiviteiten in de weg zou staan. Op een gegeven moment laat hij aan de curator weten helemaal geen informatie meer te willen verstrekken.

  Strafzaak

  Veel benadeelde klanten doen aangifte bij de politie. Niet elke aangifte is in onderzoek genomen. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een strafzaak voorbereid tegen André van E. Hij moet zich op 6 april in de rechtbank van Almelo verantwoorden voor oplichting en flessentrekkerij. Er zijn hem tien zaken ten laste gelegd.

  Mensen die eerder een rechtszaak aanspanden tegen Van E. en deze wonnen, hebben echter nog niks van de toegewezen bedragen gezien.

  Weerwoord

  André van E. is door Opgelicht?! uitgenodigd om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij wilde niet op dit aanbod ingaan. Toen wij hem later aanspraken op de vele klachten die bij onze redactie bekend zijn, ging André van E. snel in zijn werkbus zitten en antwoordde op elke vraag: 'geen commentaar'. Daarna maakte hij zich in een andere auto uit de voeten.

  Niet veel later hing hij al bij de redactie aan de telefoon. Hij gaf te kennen dat hij een tijdlang slechte monteurs heeft gehad, en dat daardoor veel klachten zijn ontstaan. Meerdere gesprekken hebben we met hem gevoerd. Uiteindelijk hebben we André van E. de kans geboden naar de redactie te komen om zijn volledige weerwoord te geven. Hij verscheen echter niet op het afgesproken tijdstip. In het telefoongesprek wat we daarna nog voerden, gaf Van E. aan dat hij niemand opgelicht heeft, maar bij sommige klanten misschien wel een wanprestatie heeft geleverd. Maar daar kan je niet voor veroordeeld worden. De kozijnenboer is er 100% van overtuigd dat hij straks in april vrijgesproken wordt. De reden: er is sprake van rechtelijke dwaling. En de klanten die al een uitspraak van de rechtbank hebben, moeten het geld maar zien te verhalen op de nieuwe eigenaar. Van E. heeft die bedrijven inmiddels weer verkocht…

  Er zullen ongetwijfeld nog vele rechtszaken volgen van benadeelde klanten. We blijven de zaken volgen.

  Huidig bedrijf

  André van E. is nu actief met Prima Kunststoftechniek. Zoals hij zelf omschrijft op zijn bedrijfskleding: Kwaliteit wint altijd. Na alle ervaringen die klanten met eerdere bedrijven van Van E. hadden, ben je gewaarschuwd als hij ook jou kozijnen te koop aanbiedt!

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant