Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Almere reizen

  Het is eind november 2011. Diverse klanten van reisbureau Almere Reizen uit Almere staan plots voor een gesloten deur. Er hangt een briefje op de deur met daarop de mededeling: 'Beste klant, vanaf heden kunnen wij onze verplichtingen niet meer nakomen. Wij zijn niet meer in staat tickets te printen. Voor meer informatie zijn wij te bereiken tussen 14.00 en 16.00 uur op nummer 06 - ……. De paspoorten worden aangetekend aan u geretourneerd. Almere Reizen.'

  Dit bericht op de deur levert veel boze klanten op. Velen zouden in december vliegen naar onder andere Paramaribo.

  Hele familie

  Zo ook de familie Sital-Hindori. Met de hele familie zouden ze in december naar Suriname gaan om daar de 70-jarige verjaardag van hun moeder en oma te vieren, die daar nog steeds woont. Het hele jaar had de familie hard gespaard om de bijzondere reis te kunnen maken. Omdat ze al een aantal keren geboekt hadden bij Almere Reizen, en dus goede ervaringen hadden, waren ze ook dit keer bij het reisbureau binnen gestapt. Wat ook meetelde, was het feit dat Jenny, die zich voorstelde als eigenaresse van de zaak, verre familie is.  Jenny  wekte flink vertrouwen waardoor alle familieleden hun reis boekten bij haar. Het gezelschap zou op verschillende data reizen. Om de prijs van het ticket te garanderen, moest er gelijk betaald worden. De meesten ontvingen na betaling hun ticket.

  E-ticketnummer ontbreekt

  Als een van de familieleden ontdekt dat het E-ticketnummer ontbreekt, nemen ze contact op met Jenny van het reisbureau. Zij vertelt dat het E-ticketnummer niet meer bestaat en dat je met de andere codes op het ticket online kunt inchecken. Jenny vertelt het zo aannemelijk dat de familie geen twijfels meer heeft. Eind november slaat het vertrouwen om in woede. Een neef van de familie wil zijn ticket ophalen. Hij gaat maandagochtend 28 november naar het reisbureau. Daar krijgt hij te horen dat er een printstoring is, waardoor hij zijn ticket nog niet mee kan nemen. Hij loopt even naar buiten om de KLM te bellen, om te informeren of hij dan daar ook zijn ticket kan ophalen. Als een medewerker van de luchtvaartmaatschappij in het systeem kijkt, blijkt hij niet op de passagierslijst  te staan. Er is wel ooit een reservering geweest, maar nooit betaald.   De neef wil weer naar binnen, maar ineens is Almere Reizen gesloten en hangt het briefje op de deur. Hij belt vervolgens zijn hele familie op. Als de familieleden naar de KLM bellen, krijgen ook zij hetzelfde bericht te horen. Niemand staat op de passagierslijst. Ze hebben wel ooit in het reserveringssysteem gestaan, maar zijn na een paar weken uit het systeem gehaald omdat er niet betaald bleek te zijn. Er is 33.000 Euro betaald voor 30 tickets, maar geen enkel geldig ticket ontvangen.

  Woest

  De familie is woest. Vele familieleden noemden Jenny zelfs tante Jenny en hadden nooit gedacht ze door mensen uit hun eigen gemeenschap gedupeerd zouden worden.  Daarnaast vinden ze het ook hartverscheurend voor oma, die haar verjaardag zou vieren en enorm uitkeek naar de komst van haar hele familie. Om haar alsnog het feest te geven dat ze verdiende, hebben vele familieleden extra kosten gemaakt om toch naar Suriname te vliegen.

  In Suriname ophalen

  Ook Diana van Ommeren heeft negatieve ervaringen met Almere Reizen. Twee dagen voor het reisbureau haar deuren sloot, boekte en betaalde ze daar een ticket voor haar broer. Ze wil haar broer naar Nederland over laten komen, omdat hij een nare tijd achter de rug heeft. Op zaterdag 26 november boekt en betaalt ze de vlucht. Haar broer kan zijn ticket in Suriname ophalen. Als hij daar komt, en het ticket meekrijgt, wordt Diana’s broer niet veel later gebeld dat het ticket niet geldig is. Het blijkt niet betaald te zijn en de luchtvaartmaatschappij krijgt ook geen contact met Almere Reizen. Diana besluit naar het reisbureau te gaan om navraag te doen. Ook zij staat voor een dichte deur.

  Ruim 100 gedupeerden

  De familie Sital-Hindori en de broer van Diana van Ommeren zijn niet de enige die tickets reserveerden en betaalden, maar de reis niet konden maken. Ruim 100 mensen raakten gedupeerd en kunnen daardoor de voor velen bijzondere reis niet maken. Zo zou de familie Sumter in mei 2012 naar Suriname reizen om de as van hun overleden moeder en oma uit te strooien in haar geliefde geboorteland.  Om iedereen de kans te geven de emotionele reis mee te maken en te sparen voor de tickets, boekten ze een reis die in 2012 zou moeten plaatsvinden, voor 23 personen. Ook zij hebben nu tickets die niet geldig blijken te zijn, waar ze ruim 10.000 euro voor betaalden.

  Eigenaar

  Alle gedupeerden probeerden verhaal te halen bij het reisbureau, maar kregen nul op rekest.  Wishal B. is volgens de Kamer van Koophandel eigenaar van de zaak, maar de gedupeerden deden vrijwel allemaal zaken met Jenny, de moeder van Wishal. Zij deed zich voor als de eigenaar van de zaak. De benadeelden nemen haar nog het meest kwalijk dat ze mensen geld heeft laten betalen, vaak voor emotionele reizen, die nu niet door kunnen gaan. En dat ze de sluiting van de zaak communiceert via een briefje op de deur. Ze zijn het er dan ook allemaal over eens: Ze willen hun geld terug!

  Geen echte tickets

  Een flink aantal gedupeerden heeft van Almere Reizen hun ticket ontvangen. Daarbij werd verteld dat het een echt vliegticket was. Dat het E-ticketnummer niet meer bestaat. Als we navraag doen bij de KLM en Surinam Airways blijkt dat de tickets die het reisbureau uitgaf, geen echte tickets zijn. Het zijn slechts vluchtschema’s. Hiermee zal nooit gevlogen kunnen worden. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Surinam Airways  dat sommige ticketnummers dubbel uitgegeven zijn. Het reisbureau heeft ticketnummers van officiële tickets, die passagiers bij een echte IATA-agent boekten,  misbruikt op de ‘tickets’ die Almere Reizen uitgaf. Het reisbureau is ook geen officiële ticket-agent, wat betekent dat zij geen tickets mogen printen. Dit verliep via IATA-agent Basnoe Travel in Amsterdam. Die kreeg overigens ook de tickets van de gedupeerden niet betaald en is gedupeerd voor tienduizenden euro’s. 

  Ticket Time Limit

  Een woordvoerder van de KLM zegt over het boekingssysteem: “IATA reisagenten kunnen direct bij KLM reserveringen maken, waarbij de reservering tegen het afgegeven tarief gegarandeerd blijft tot de zogenoemde Ticket Time Limit, oftewel het moment waarop het ticket uitgegeven dient te worden en de betaling verrekend wordt met de IATA agent. Als een reservering over de Ticket Time Limit heen gaat, dan annuleert KLM automatisch de gemaakte reserveringen. IATA Reisagenten kunnen zelf ook handmatig reserveringen annuleren tot het moment dat het ticket is uitgegeven.”

  Zowel Surinam Airways als KLM adviseren reizigers dan ook om voortaan te boeken bij aangesloten agents of via de luchtvaartmaatschappijen zelf om teleurstellingen als deze te voorkomen.  Er dient altijd een e-ticketnummer op het ticket te staan. Zonder dit belangrijke gegeven kun je niet reizen. Het is immers nodig om in te checken.

  Politie

  De politie heeft in december de zaak onderzocht. Ze hebben in overleg met het Openbaar Ministerie negen aangiften opgenomen en daaruit de conclusie getrokken dat er van oplichting geen sprake is. Dat er sprake is van het uitgeven van valse tickets is tot op heden niet bij de politie bekend. Als blijkt dat mensen een vals ticket in handen hebben, kunnen ze alsnog aangifte doen van valsheid in geschrifte en zal de politie de zaak alsnog in behandeling nemen.

  De eigenaar van Almere Reizen, Wishal B., heeft een schuldsaneringsaanvraag ingediend bij de Rechtbank Lelystad. Deze aanvraag werd 3 februari 2012 inhoudelijk behandeld. Een week later, op vrijdag 10 februari, heeft de rechter zijn schuldsaneringsaanvraag afgewezen. Op maandag 13 februari heeft dezelfde Rechtbank het faillissement uitgesproken van Almere Reizen. De aangestelde curator gaat de zaak onderzoeken. De gedupeerden zijn hier blij mee, omdat er nu mogelijk helderheid komt naar de ware reden waarom zij geen geldige tickets ontvingen en wat er met hun geld is gebeurd.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant