Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verraden door opvallende tatoeage: aannemer Albert Both van Bouwbedrijf Stadsbouwer dupeert slachtoffers voor tonnen

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Een verbouwing is een hele onderneming. Voordat je je spaargeld of bouwdepot toevertrouwt aan een aannemer wil je er zeker van zijn dat je te maken hebt met de juiste persoon. Je wilt immers geen zaken doen met de verkeerde aannemer. Eind 2020 komen op de redactie van Opgelicht?! verschillende meldingen binnen over Bouwbedrijf Stadsbouwer, op papier van ene Joey Langella. Wat bij Stadsbouwer betrouwbaar leek, blijkt helaas allemaal nep: werklieden die dramatisch werk leveren, een directeur zonder zeggenschap én een aannemer die onder een valse naam werkt. Dit is het verhaal van de onbetrouwbare aannemer Albert Both, die bij Opgelicht?! in het vizier komt door een tatoeage op zijn hand.

  Eind 2019 wordt de eenmanszaak Bouwbedrijf Stadsbouwer opgericht door Joey Langella. Het bedrijf zou gevestigd zijn midden in de Jordaan in Amsterdam. Klanten worden geworven via websites waar particulieren in contact kunnen komen met aannemers.

  Stadsbouwer heeft in veel gevallen een streepje voor op andere aannemers: het bedrijf kan namelijk in de meeste gevallen op zeer korte termijn beginnen. Nadat Joey online een scherp aanbod heeft gedaan, komt de aannemer graag bij de mensen thuis om kennis te maken en de offerte te bespreken. Joey is een man van halverwege de dertig met een Amsterdams accent en ogenschijnlijk veel kennis van zaken. Opvallend is de tatoeage op zijn hand met de naam Koos.

  Bouwprojecten in de vernieling, in 2020 al zeker 350.000 euro schade

  Deze Joey laat zich daarna zelden nog zien. Hij regelt de zaken op afstand telefonisch of via WhatsApp. Contractueel wordt vastgelegd op welke data aanbetalingen gedaan moeten worden. Het werk zelf wordt meestal gedaan door hetzelfde clubje werklieden: ene Bryan, ene Fred, een andere Joey die door de rest 'tandje' wordt genoemd en vaak een paar Roemenen of Bulgaren.

  Erg bekwaam zijn ze niet. Sterker, eigenlijk kunnen ze alleen aardig slopen. En dat doen ze dus ook. Uiteraard worden ook nog andere werkzaamheden verricht, maar helaas met teleurstellend resultaat. Het meest teleurstellende is echter dat de werklieden na een aantal weken helemaal niet meer komen opdagen.

  Hoewel aannemer Joey daar in eerste instantie nog allerlei smoesjes voor heeft, blijkt de Amsterdamse aannemer kort daarna ook onbereikbaar. Bij Opgelicht?! melden zich verschillende slachtoffers van Stadsbouwer met een gezamenlijke schade van tenminste 350.000 euro. Allemaal gedupeerd in 2020. In de meeste gevallen moest het verrichte werk opnieuw gedaan worden.

  Joey Langella, of toch Albert Both?

  Wanneer Opgelicht?! de zaak bekijkt, valt al snel op dat de directeur van Stadsbouwer Joey Langella op geen enkele manier voldoet aan de beschrijving die we krijgen van de gedupeerden.

  Langella blijkt wel degelijk aanwezig geweest te zijn bij de werkzaamheden, maar hij was zeker niet de man die leiding gaf aan het bouwbedrijf. Langella was die 'andere Joey', hij werd 'tandje' genoemd vanwege zijn gouden tanden.

  Maar wie was dan de aannemer die zich voorstelde als Joey? Die offertes ondertekende als Joey? Die zich Joey noemde aan de telefoon? We hadden het nooit geweten als het niet om een aannemer zou gaan die precies dezelfde streken al eerder uithaalde.

  Eigenaardig verband tussen Aannemersbedrijf Koos en een opvallende tatoeage

  Wanneer we ons onderzoek starten en ons archief induiken, moeten we het doen met weinig informatie. We zoeken naar aannemers in combinatie met de getatoeëerde naam Koos.

  We hebben geluk: we vinden een melding uit 2017, waarbij iemand is gedupeerd door Aannemersbedrijf Koos uit Amsterdam. Opvallend kenmerk van de aannemer: de tatoeage van de naam 'Koos' op zijn hand. De eigenaar van Aannemersbedrijf Koos is Albert Both.

  De werkwijze blijkt bovendien hetzelfde te zijn: via internet worden onder verschillende namen nieuwe klanten binnengehaald en nadat het grootste gedeelte van de aanbetalingen zijn ontvangen is de aannemer niet meer te bereiken. In sommige gevallen noemt de aannemer zich Bart Both.

  Ook grote schadeposten onder eerdere handelsnamen

  Het blijkt dat Albert Both tussen 2017 en 2019 niet stil heeft gezeten. We vinden meerdere meldingen over Aannemersbedrijf Koos en zijn latere bedrijf Pieter Bouw. De schade van de meldingen die bij Opgelicht?! bekend zijn bedraagt minstens 160.000 euro.

  Omdat de meeste gedupeerden ook aangifte hebben gedaan, is ook de politie een onderzoek gestart. Begin dit jaar zou hij daarvoor zelfs korte tijd in hechtenis hebben gezeten. We hebben duidelijk niet te maken met een eenmalige actie.

  In 2020 heeft Albert Both zijn kunstje dus herhaald. Ditmaal is Both zo gehaaid om niet zelf het bedrijf op naam te namen. Hij blijft in de luwte. Op papier wordt Joey Langella de eigenaar van bouwbedrijf Stadsbouwer. Het adres in de Jordaan blijkt te zijn misbruikt. Het bedrijf haalt in korte tijd tonnen op.

  Als Stadsbouwer failliet verklaard wordt, is de bedrijfsrekening nagenoeg leeg en zitten de gedupeerden vooralsnog met een enorme financiële kater. Gelukkig weten zij inmiddels wie die aannemer is met dat Amsterdamse accent en de tatoeage van Koos op zijn hand: Albert Both. Een aannemer waar je geen zaken mee wilt doen.

 • Ook interessant