Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Acquisitiefraude

  Jaarlijks worden ondernemers voor miljoenen euro’s benadeeld, omdat zij te maken krijgen met acquisitiefraude, ook wel advertentiefraude genoemd. Spookfacturen, domeinnaamfraude, overeenkomsten die getekend worden voor waardeloze advertentievermeldingen in gidsen en internet.

  Het zijn vaak de kleine lettertjes die niet goed worden gelezen. Maar wanneer we allemaal de term ‘kleine lettertjes’ kennen en zeggen ze altijd te lezen, waarom is het dan toch een miljoenenbusiness en hoe verdienen ondernemingen geld met deze fraudevorm?

  Internetbedrijvengids

  "Ze creëren onduidelijkheid, terwijl ze juist duidelijk zouden moeten zijn”, zegt Gert Stuve van het bedrijf GSO engineering uit Diepenheim. In 2006 wordt hij benaderd door de internetbedrijvengids voor een jaarlijkse update van gegevens. "Het goede nieuws, de kosten zijn gezakt van 125 euro naar 100 euro. Controleer alleen even de fax en stuurt u hem terug", wordt er gezegd. Stuve tekent de fax in de veronderstelling te maken te hebben met de gewone telefoongids en leest over het hoofd dat het gaat om een overeenkomst voor de duur van 36 maanden á 100 euro per maand.

  Web van BV's

  Via een web van meerdere BV’s is via de kamer van koophandel te achterhalen dat de internetbedrijvengids valt onder een van de grootste advertentieverkoop bureaus van Nederland; Website Services BV. Bestuurder van deze BV is Johan S.

  In het verleden wordt S. in meerdere programma’s behandeld en wordt er gewaarschuwd tegen de praktijken van zijn bedrijven.

  Telkens komt het neer op dezelfde truc. Ondernemers worden gebeld voor een jaarlijkse verlenging. Er wordt gesuggereerd dat zij eerder al contact zouden hebben gehad met het bedrijf of al eerder een advertentie hebben afgenomen en dat vanwege hoge kosten van 2000 euro per jaar de ondernemer niet uitgebreid wilde adverteren, maar met slechts een vermelding genoegen nam. “Wilt u nog steeds slechts een vermelding?” Bijkomend voordeel is dat de prijzen met 25 euro zijn verlaagd van 125 naar 100 euro. Dat de kosten dan per maand of per jaar zijn, wordt niet vermeld. Dit kan de ondernemer in kleine lettertjes teruglezen op de fax die aan de ondernemer wordt gestuurd.

  Vervolgens zit men de ondernemer net zo lang op de huid, totdat hij de fax teruggestuurd heeft. Gevolg; een overeenkomst voor een vermelding waarbij per maand een hoog bedrag betaald moet worden.

  Gedagvaard

  Gert Stuve gaat niet akkoord, nadat hij ontdekt waar hij voor getekend heeft. Hij betaald de rekening niet en wordt gedagvaard. Met hulp van het Steunpunt Acquisitiefraude weet hij de rechter ervan te overtuigen dat de gevoerde telefoongesprekken misleidend waren en hoeft hij de rekening uiteindelijk niet te betalen.

  Steunpunt Acquisitiefraude

  Het steunpunt Acquisitiefraude uit Apeldoorn verzameld klachten en meldingen van ondernemers die zich benadeeld voelen of te maken hebben gehad met een van de malafide ondernemers als Website Services BV. “Gert Stuve is een goed voorbeeld van honderden klachten en meldingen die we dagelijks ontvangen”, zegt Fleur van Eck die de dagelijkse leiding over de stichting heeft. De afgelopen jaren ontving de stichting ruim 2500 meldingen en klachten over Website Services BV met een totaalbedrag van ruim 7 miljoen euro.

  Het steunpunt probeert in samenwerking met meerdere partijen waaronder MKB Nederland om advertentiefraude/acquisitiefraude hoog op de politieke agenda te krijgen, zodat het mogelijk leidt tot een wetswijziging. Els Prins van MKB Nederland; “We zijn momenteel bezig met voorbereidingen voor een proces tegen Website Services BV, om een uitspraak van de rechter te krijgen. Wanneer deze gunstig zijn ten opzichte van alle gedupeerden hebben we een stok om mee te slaan richting Website Services BV. Mocht een uitspraak gunstig vallen voor de andere partij, dan is dat reden om nog scherper naar de huidige wetgeving te kijken, omdat er dan een wijziging zou moeten komen”.

  Koud acquireren

  Johan S. laat in een email weten dat een overeenkomst ontstaat door koud acquireren en dat na interesse een voorstel op papier wordt gezet. “Dit is slechts een vrijblijvende offerte”, stelt hij. Vervolgens wordt er een verificatiegesprek gehouden waarbij de inhoud van de offerte wordt doorgenomen met de adverteerder. “In alle fasen van het totstandkomingsproces bestaat de mogelijkheid de overeenkomst te annuleren”. Vervolgens wordt alles per aangetekende post verstuurd en heeft de klant 8 dagen de tijd om de overeenkomst op te zeggen.

  S. pleegt natuurlijk niet zelf alle telefoontjes en zegt: “Aan de aan Website Services BV gelieerde bedrijven zijn zeer duidelijke instructies gegeven met betrekking tot de wijze van exploitatie van de betreffende internetgidsen.” Later zegt S.; ”Iedere telefonisch adviseur is vrij om een potentiële adverteerder te benaderen zoals hij dat geschikt acht, uiteraard wel het protocol voor de telefonische adviseurs volgend”.

  Bestuurder

  Dat S. bestuurder is van Website Services BV is een feit. Onder Website Services hangen 6 BV’s die ieder hun eigen gidsen en werkzaamheden uitvoeren. Niet in alle BV’s is S. bestuurder en aandeelhouder, maar wel een van beide. S. zegt dat hij in het geval van aandeelhouder zich niet dagelijks bemoeit met de gang van zaken. Daarnaast is Website Services BV sinds begin 2010 bezig met reorganiseren. Bedrijven worden overgedragen aan ‘derde partijen’. S. zegt zelf dat dit te maken heeft met de economische crisis.

  “Reorganiseren is een wat vreemde term nu, afgaand op de informatie van het Steunpunt, het er meer op lijkt dat zij afzonderlijke werkmaatschappijen ogenschijnlijk “afstoten” of “verzelfstandigen”, maar daar toch altijd nieuwe aandeelhouders of bestuursleden opduiken die een verleden hebben bij Website Services B.V.. Het zou dus daadwerkelijk “reorganiseren” kunnen zijn, maar het zou ook een traject kunnen zijn om alles (nog) veel ondoorzichtiger te maken”, zegt Olaf van Haperen, advocaat bij advocatenkantoor Lawton. Van Haperen is betrokken bij de voorbereidingen van het proces tegen Website Services BV.

  Over het koud acquireren zegt van Haperen dat dit niet klopt, aangezien er in het inleidende telefoongesprek heel expliciet gesuggereerd wordt dat er een handelsrelatie bestaat. “Er wordt ook helemaal niet gevraagd of er interesse is voor een nieuw product, het wordt met een zorgvuldig script helemaal in elkaar gezet alsof het om een “bevestiging” van een bestaande relatie gaat”.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant