Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 3V cards

  Sinds 2009 bestaan ze: prepaid creditcards. Je koopt ze voor een tientje bij een postkantoor of boekhandel, daarna kun je ze online opladen. Ideaal voor jongeren of anderen die niet in aanmerking komen voor een creditcard. Maar deze kaarten blijken ook populair onder oplichters die hiermee zonder een katvanger anoniem kunnen bankieren.

  Sinds 2009 bestaan ze: prepaid creditcards. Je koopt ze voor een tientje bij een postkantoor of boekhandel, daarna kun je ze online opladen. Ideaal voor jongeren of anderen die niet in aanmerking komen voor een creditcard. Maar deze kaarten blijken ook populair onder oplichters die hiermee zonder een katvanger anoniem kunnen bankieren.

  De 3V card is een van de meest populaire ‘debit cards’. Het is een lege, anonieme pas waarop geld gestort kan worden. Daarna werkt dit hetzelfde als een Visa creditcard: je kan ermee pinnen en online betalen. De 3V card wordt geactiveerd als je een werkend e-mailadres en een telefoonnummer hebt. Je krijgt een verificatiecode in een sms-bericht die je samen met je e-mail moet invullen. Meer is niet nodig om met de 3V card aan de slag te kunnen. 

  Phishing

  Regelmatig worden er phishingmails verstuurd waaruit blijkt dat je een betalingsachterstand hebt, of een boete. Je kunt het openstaande bedrag voldoen via de link die in de mail staat. Je komt terecht op de echte site van 3V, waar je een 19-cijferige code koopt. De code moet vervolgens op een andere site ingevuld worden. Maar daarmee vereffen je de schuld niet, maar waardeer je de kaart van de oplichter op. Er kan maximaal rond de 160 euro ‘betaald’ worden via 3V.

  Let dus op als je via een e-mail naar de website van 3V gelokt wordt om een betaling te doen!

  3V heeft om misbruik tegen te gaan een pop-up scherm op hun site gezet waarin onder andere staat:

  • Uw activatiecode is alleen bij u bekend en strikt persoonlijk, zorg ervoor dat uw activatiecode niet in handen van anderen komt.
  • Betaal nooit door het opwaarderen van een 3V card van een onbekende.
  • Als er via websites zoals Facebook, Marktplaats, TicketSwap of via een mail gevraagd wordt om te betalen met een 3V activatiecode of door het opwaarderen van een 3V kaart dan is dit niet in orde.

  Volgens directeur Angelique van Grinsven van 3V is sinds het plaatsen van deze pop-up tekst misbruik nauwelijks meer aan de orde. De directie van 3V werkt samen met Justitie om misbruik tegen te gaan. Zo zijn op 2 oktober 2015 vier jonge mannen veroordeeld voor fraude met de 3V card. De Rotterdamse rechtbank was niet mals: ze kregen celstraffen van 24 tot 39 maanden opgelegd.

  Marktplaats

  Opgelicht spreekt verschillende mensen die, ondanks de waarschuwing op de website van 3V, toch geld overmaakten naar de kaart van een ander.

  Marianne en Thomas raakten geld kwijt aan een 3V fraudeur. Ze hadden een advertentie geplaatst waarin ze kaartjes vroegen voor de uitverkochte Foute Party van Qmusic. De man die reageerde, zei kaartjes te hebben en vroeg hen te betalen via een 3V-site. Hij navigeerde Marianne via een telefoongesprek door de site van 3V Card heen. Zo drukte ze op zijn verzoek het pop-up scherm weg zonder het te lezen. Ze zijn 100 euro armer en de verkoper is niet meer te vinden. Teruggave van het geld is niet mogelijk omdat de fraudeur het geld onmiddellijk gepind heeft.

  Kenneth dacht een mooie bakfiets te kopen via een winkel die adverteert op Marktplaats. Hij controleerde alles wat men kan doen bij een internet aankoop: hij controleerde de Kamer van Koophandel gegevens van de winkel en zocht op de website van de politie of het bijbehorende bankrekening nummer als frauduleus was aangemerkt.

  Alles leek in orde. Kenneth kreeg een iDEAL-link doorgestuurd waarmee hij zijn betaling deed. Pas na het storten zag hij in zijn afschrift de vermelding ‘3V’. Als hij contact opneemt met 3V Cards, blijkt het geld al van de kaart verdwenen te zijn.

  3V Card directeur Angelique van Grinsven wil dat het niet meer mogelijk is om een iDEAL link door te sturen om zo misbruik te voorkomen. Zij maakt zich er hard voor om een 3V-iDEALbetaling alleen te kunnen doen vanaf hetzelfde IP-adres.

  Kun je dus online een product kopen, ontvang je een iDEAL-betaallink of moet je betalen via een link uit een mailtje? Wees dan alert en controleer goed naar wie je geld overmaakt!

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant