Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 20.000 euro schade na bankpasfraude: zó gaan oplichters die als nepbezorger bankpassen buitmaken te werk

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Het aantal fraudegevallen rondom betaal- en spaarrekeningen van de banken neemt flink toe. Dagelijks worden mensen het slachtoffer van geraffineerde oplichters die het op hun geld gemunt hebben. Daar kunnen Han en Charlotte helaas over meepraten. Ze werden gebeld door een medewerker van hun bank, dachten geholpen te worden, maar raakten een fors bedrag kwijt. Hoe gaan de oplichters precies te werk?

  Han is in huis bezig als hij ziet dat de bank hem belt. Als hij opneemt, stelt de persoon aan de andere kant van de lijn zich voor. Hij belt namens de fraudeafdeling van de Rabobank en wil Han erop wijzen dat criminelen het op zijn geld gemunt hebben. 'Alweer', denkt Han, die in het verleden al eens met oplichters te maken had. Fijn dat ze hem dit keer wel op tijd waarschuwen.

  De medewerker aan de telefoon weet precies te vertellen welke transacties recent op zijn rekening zijn geweest, en dat in het verleden zijn pas al eens geblokkeerd is geweest wegens fraude. Dit wekt bij Han zoveel vertrouwen dat hij ervan overtuigd is een échte medewerker van de fraudeafdeling van de Rabobank aan de lijn te hebben.

  Speciale code voor medewerker die pas komt ophalen

  De medewerker zal zijn rekening opnieuw blokkeren, en hij zal een nieuwe pas ontvangen. Voordat hij de nieuwe pas ontvangt, komt een bankmedewerker de oude pinpas persoonlijk bij Han ophalen. Service, zo krijgt hij te horen. Hij krijgt een speciale code die hij moet doorgeven aan de medewerker die de pas komt ophalen. Daarmee kan hij verifiëren of het écht goed zit.

  Zo gezegd zo gedaan. Binnen een half uur gaat de deurbel. Han heeft dan ook nog de medewerker aan de telefoon. De jongen aan de deur vertelt namens PostNL de bankpas op te komen halen. Han geeft zijn pasje mee, geheel in de veronderstelling dat ze hem geholpen hebben. Zijn nieuwe bankpas volgt een paar dagen later, krijgt hij te horen. 

  Korte tijd later ontdekt Han dat ze zijn rekening hebben geplunderd. Er is 3250 euro van zijn rekening gehaald. Als hij onthutst de bank opbelt, krijgt hij te horen dat er helemaal geen medewerkers langs de deuren komen om pinpassen op te halen of om te ruilen. Han is het slachtoffer van een gewetenloze oplichtingstruc. 

  Oplichters die bankpassen buitmaken zijn landelijk actief

  Han blijkt niet het enige slachtoffer. Bij hem in de regio krijgt ook Charlotte bezoek aan huis van een oplichter. Ze is in het verleden al eens eerder opgelicht door spoofing en belde naderhand met de fraudeafdeling van de bank.

  Toen ze recent zag dat de bank haar opnieuw belde om haar te wijzen op een cyberaanval, vond ze dat heel attent. Ze gaf nog aan dat de bank haar eigenlijk nooit belde om geld veilig te stellen. De man aan de lijn wist handig in te spelen op de eerdere ervaring enige tijd daarvoor. Ze weten veel persoonlijke gegevens van haar, weten haar vertrouwen te winnen en Charlotte te overtuigen dat ze echt met de bank praat.

  Charlotte krijgt te horen dat er een poging is gedaan om 250 euro van haar rekening over te schrijven.  Om nieuwe aanvallen te voorkomen, krijgt ze een nieuwe bankpas. Ze kan telefonisch haar gegevens wijzigen. Ze moet die gegevens inspreken, zodat niemand er misbruik van kan maken. Nadat ze dit geregeld heeft, belt een meisje aan die haar bankpas komt ophalen zodat deze vernietigd kan worden. Deze geeft ze doorgeknipt mee.

  Voorbeeld: oplichters vragen je om je bankpas door te knippen
  AVROTROS
  Voorbeeld: oplichters vragen je om je bankpas door te knippen

  20.000 euro schade door gewiekste oplichtingstruc

  Nadat de pas is opgehaald, krijgt Charlotte een naar onderbuikgevoel. Ze belt de SNS, maar het onheil is dan al geschied. Haar daglimiet is fors verhoogd en fraudeurs hebben haar rekening geplunderd. De schade bedraagt maar liefst 20.000 euro.

  Ze vraagt de bank een onderzoek in te stellen, maar treft een medewerker die haar zegt dat het haar eigen schuld is dat ze haar geld is kwijtgeraakt. Ze had na de eerste ervaring beter moeten weten. Charlotte is het hier niet mee eens, en neemt een advocaat in de arm. Charlotte stelt dat ze in de veronderstelling was dat de bank haar dit keer – na haar eerdere ervaring – juist wél op de hoogte bracht.

  Ze wisten dit keer allerlei persoonlijke gegevens van haar op te noemen. De bank heeft immers een zorgplicht naar haar klanten. Haar advocaat vermoedt dat de fraudeurs haar gegevens vermoedelijk in handen hebben gekregen door een datalek bij een andere organisatie. De SNS-bank heeft Charlotte laten weten niet tot schadevergoeding over te gaan. Charlotte beraamt zich over verdere stappen.

  Pincode invoeren op phishingsite

  Maar niet alleen via spoofing maken de fraudeurs slachtoffers. Ook de phishinglink wordt nog veelvuldig ingezet. Zo ging onlangs een mail rond waarin stond dat iedereen die bij de ABN AMRO, Rabobank of ING zat een nieuwe pas moest aanvragen om te kunnen pinnen bij de nieuwe Geldmaatautomaten. 

  Klikte je op de link? Dan kwam je op een kopie van de website van Geldmaat, enkel het webadres kon voor alarmbellen zorgen. Dan werd je gevraagd voor een bank te kiezen. Je moet je gegevens invullen, de oude pincode invoeren en een zogenaamde nieuwe pincode uitkiezen. Daarna moest je aanklikken of je wilt dat de bankpas voor of na 17 uur wordt opgehaald.

  Tot slot volgen er instructies hoe je de bankpas moet doorknippen. Natuurlijk gaat dat op zo'n manier dat de chip nog intact is. De oplichters zijn brutaal, ze zetten er zelfs bij dat je vooral niet op je internetbankieren moet kijken in de dagen erna, want dat zou het proces maar kunnen verstoren. In werkelijkheid willen zij verschillende dagen je pinpas gebruiken voor opnames. 

  Proef op de som

  Ook Opgelicht?! vult zo’n website in. De politie is ervan op de hoogte en houdt de omgeving in de gaten. Maar op het afgesproken tijdstip verschijnt er niemand, en ook de uren erna gebeurt er niets. Op een onverwacht moment proberen de oplichters dan tóch nog hun slag te slaan.

  Uit de beveiligingsbeelden blijkt dat de omgeving eerst wordt verkend en dan de loopjongen wordt afgezet die de bankpas komt ophalen. Een bankpas is er dan allang niet meer op te halen.

  Twee bankpasoplichters: herken jij ze?
  AVROTROS
  Twee bankpasoplichters: herken jij ze?

  Op het beeld hierboven staan twee oplichters die zich aan de deur voordeden als bankmedewerker of als 'PostNL'-bezorger. Links de jongen die uren na de afspraak met Opgelicht?! toch maar aanbelde, rechts de jongen die zich bij Han heeft gemeld.

  Herken je deze jongemannen? Laat het ons weten.

  Lees ook:

 • Ook interessant