Opgelicht?!

meer NPO start

 • Therapierekening teckel op de mat van Woerdense broodfokker

  Therapierekening teckel op de mat van Woerdense broodfokker

  Een Woerdense teckelfokker moet de therapie van hondje Tekk vergoeden, omdat zij het dier in de eerste weken van zijn leven niet de juiste zorg heeft gegeven. De kantonrechter in Utrecht bepaalde dat de fokker de huidige eigenaar een schadevergoeding moet betalen. De broodfokpraktijken van de teckelfokkers kwam aan het licht na een uitzending van Opgelicht?!

  De fokker moet de cursussen die Tekk heeft gehad om te socialiseren en minder angstig te zijn terugbetalen. Maar is niet aansprakelijk gesteld voor de hulp die het hondje in toekomst nog heeft door de nalatigheid van de fokker. Voor de eigenaar is de uitspraak een blijk van erkenning: 'Het probleem is erkend. En dat betekent veel. Niet alleen voor ons maar voor heel veel hondeneigenaren in Nederland. Het laat zien dat dit gewoon niet kan.'

  De Bredase eigenaar kocht het hondje in november 2016. Het dier was vanaf het begin extreem angstig. Volgens haar zijn de problemen van Tekk een gevolg van een erfelijk gebrek en de omstandigheden waarin hij in de eerste twee maanden leefde.

  Teckel teruggeven nooit een optie

  Ondanks de problemen waar de eigenaar met Tekk tegenaan liep was het hondje teruggeven aan de fokker nooit een optie: 'Je gaat je hond niet teruggeven. Het is geen wasmachine die je koopt', vertelt de eigenaar verontwaardigd. 

  De fokker heeft erkend dat in de koopovereenkomst de namen van de teef en reu die de ouders van Tekk zijn, zijn vervalst. Volgens de rechter voldoet de teckel daarom niet aan de koopovereenkomst. De eerste periode van een hondenleven zijn belangrijk voor de socialisatie van het dier en hebben invloed op het latere gedrag van de hond. 

  Opgelicht?! stelde de fokpraktijken aan de kaak 

  De aflevering van Opgelicht?! waarin de fokpraktijken van de Woerdens fokkers aan het licht kwam maakte veel los los in de samenleving. Er werden zelfs maatregelen getroffen vanuit de politiek. Mede dankzij de aflevering van Opgelicht?! wordt het hebben van een hondenpaspoort vanaf 2020 verplicht en komt er een keurmerk voor hondenfokkers. 

  Bron: ANP, Opgelicht?!

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant