Opgelicht?!

meer NPO start

 • Autodealer (24) uit Dalen vast voor oplichting

  Autodealer (24) uit Dalen vast voor oplichting
  Niet de auto uit het verhaal.

  Een 24-jarige man uit Dalen wordt ervan verdacht dat hij een Belg voor 335.000 euro heeft opgelicht. De verdachte zou Porsches leveren aan de Belg, maar deze zijn nooit geleverd.

  Donderdag was de eerste zitting in de strafzaak in Assen. De Dalenaar reisde zogenaamd naar Saudi-Arabiƫ en Monaco, waar hij de luxe sportwagens inkocht en exporteerde. De Belgische man deed tussen 1 september en 28 februari 2018 meerdere betalingen aan de verdachte, maar de auto's werden niet geleverd. Hierop deed de Belg aangifte tegen de autodealer.

  Meerdere oplichtingspraktijken

  Half augustus zat de autoverkoper ook bijna twee weken vast. Waarvoor precies is niet besproken op de zitting van donderdag, maar volgens de officier van justitie gaat het ook om nepverkoop van dure sportwagens. 

  De man wordt ook verdacht van het onder valse voorwendselen aanvragen van een 'verklaring vermissing reisdocument' bij de gemeente Coevorden. De Dalenaar liet op het gemeentehuis weten dat hij in juli zijn paspoort was verloren op vliegveld Zaventem in Brussel. De gekregen verklaring zou hij vervolgens hebben misbruikt voor zijn oplichtingspraktijken. 

  'Ik wil heel graag dingen oplossen'

  De verdachte kwam zelf donderdag ook kort aan het woord. Hij vindt wel dat hij fouten heeft gemaakt en in zijn ogen is sprake van een zakelijk verschil dat via de civiele rechter en niet via de strafrechter moet worden opgelost. 'Ik zit tussen mensen waar ik normaal met een boog omheen zou lopen,' verklaart de man. 'Ik snap dat er onderzoek is gedaan en dat ik misschien verkeerd heb gehandeld. Ik heb ook meegewerkt. Het onderzoek is afgerond. Ik snap daarom ook niet dat ik nog moet blijven zitten.' 

  De autohandelaar zei ook dat hij het heel zwaar heeft in de gevangenis. 'Ik wil heel graag dingen oplossen. De schade wordt alleen maar groter als ik langer blijf vastzitten.' De rechtbank heeft bepaald dat de man in de gevangenis moet blijven. In maart en juni wordt de man opnieuw voorgeleid.

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant