Opgelicht?!

meer NPO start

 • 27 maanden gevangenisstraf en bestuursverbod voor bouwondernemer Machiel D.

  27 maanden gevangenisstraf en bestuursverbod voor bouwondernemer Machiel D.

  Machiel D. is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf door de rechtbank Amsterdam. De 47- jarige bouwondernemer is schuldig bevonden aan belasting- en faillissementsfraude. Hij krijgt ook een bestuursverbod van 3 jaar.

  'Een stevige straf' noemt CNV Vakmensen het vonnis. 'Het is goed dat deze oplichter een tijdlang van het toneel verdwijnt', reageert de vakbond. Machiel D. kondigt aan in hoger beroep te gaan. 

  Onderzoek

  Opgelicht?! besteedde in mei van dit jaar aandacht aan Machiel D. Hij dupeerde volgens vakbond CNV metselaars op grote schaal. Zeker tien bouwvakkers kregen te weinig salaris of pensioen. Lange juridische procedures tegen de bedrijven van D. leverden niets op. 

  D. bleek vanuit verschillende bedrijven te opereren. De lijst van gedupeerde werknemers is volgens vakbond CNV ongekend lang. ‘D. fraudeert en besteelt stelselmatig zijn personeel’, stelt de vakbond.  

  D. heeft zich schuldig gemaakt aan belastingfraude door onjuiste aangiften van omzetbelasting in te dienen. Daardoor heeft de staat 200.000 euro misgelopen. Hij vervalste ook een WKA-verklaring, luidt het vonnis.

  In het nieuws

  Afgelopen week kwam Machiel D. nog een aantal keren in het nieuws. CNV Vakmensen deed namens een aantal leden aangifte bij de FIOD tegen de ondernemer en zijn kompaan, Burak Y. Voorzitter Fortuin van CNV Vakmensen: 'We willen daarom dat hij ook terechtstaat voor de zaken die wij als vakbond onlangs bij het Openbaar Ministerie (OM) hebben aangedragen. De aangifte die we namens elf leden hebben gedaan, staat wat ons betreft nog steeds overeind.'

  Ook waarschuwde de Kamer van Koophandel recentelijk voor twee websites van Machiel D., Inschrijving24.nl en hetuittreksel.nl, waar officiële uittreksels van de Kamer van Koophandel te koop werden aangeboden. Dat mag niet en de Kamer van Koophandel kondigde juridische stappen aan tegen Machiel D. De sites zijn inmiddels uit de lucht gehaald. 

  Grote financiële schade 

  D. heeft zich ook schuldig gemaakt aan fraude bij het faillissement van het bedrijf SMA, dat handelde onder de naam 'The 5 uitzendburo BV'. De ondernemer leverde geen administratie aan de curator, ondanks herhaaldelijk verzoek. De schuldeisers in deze zaak zijn benadeeld voor 2.5 miljoen euro.

  De rechter bepaalde ook dat Machiel D. een bestuursverbod krijgt voor de duur van 3 jaar. Dat betekent dat hij gedurende die periode niet als bestuurder mag optreden in een BV. Gezien de strafbare feiten die D. heeft gepleegd achtte de rechtbank deze straf noodzakelijk om de maatschappij te beschermen.

  Uitspraak

  CNV Vakmensen is blij met de uitspraak: 'Een stevige straf, waaruit overduidelijk blijkt met wat voor type we hier te maken hebben', zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. 'Het is goed dat deze oplichter een tijdlang van het toneel verdwijnt. Deze man lijkt er een sport van te hebben gemaakt om instanties en werknemers op te lichten. We zijn ook content met het bestuursverbod dat de rechter heeft opgelegd. Wat ons betreft wordt dit middel veel vaker ingezet om nep-ondernemers van de straat te houden.'

  De advocaat van Machiel D., N. Hoogervorst, laat aan Opgelicht?! weten dat haar cliënt in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de Rechtbank Amsterdam. 

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant