Opgelicht?!

meer NPO start

 • Gevangenisstraf geëist voor fraude met goede doelen

  Gevangenisstraf geëist voor fraude met goede doelen

  Voor miljoenenfraude bij vier stichtingen voor goede doelen is woensdag tegen een toenmalig partner van het gerenommeerde advieskantoor Loyens & Loeff vijf jaar celstraf geëist. Tegen een betrokken zakenrelatie eiste de officier van justitie twee jaar gevangenisstraf.

  De beide verdachten vormden samen het bestuur van de vier fondsen die door twee steenrijke vrouwen waren gevuld met ruim 200 miljoen euro om goede doelen te steunen.

  Onderzoek FIOD

  De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. Van 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 is besteed, ging de helft op aan kosten. Voorzitter René V. (60) uit Oosterhout factureerde namens Loyens & Loeff in totaal 6,5 miljoen euro. Penningmeester Peter G. (68) uit Den Bosch bracht 2 miljoen euro in rekening bij de stichtingen. Volgens de aanklager hebben ze zich schuldig gemaakt aan vervalsing van facturen en verduistering.

  Goede besteding van vermogen

  V. leerde de twee rijke vrouwen leren kennen als belastingexpert en baas van het kantoor van Loyens & Loeff in Eindhoven. De vrouwen waren op zoek naar een goede besteding van hun vermogen en vroegen hem als voorzitter van de vier stichtingen. Uiteindelijk ging het grootste deel van zijn werktijd op aan de goede doelen.

  Riant uurtarief

  Loyens & Loeff vond het onverantwoord om de stichtingen te laten opdraaien voor het riante uurtarief van René V. Het kantoor dwong hem in 2015 tot een vertrek.

  Bron: ANP

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant