Opgelicht?!

meer NPO start

 • Netwerk gekaapte computers ontmanteld

  Netwerk gekaapte computers ontmanteld

  Bij een internationale politieactie is een groot netwerk van gekaapte computers ontmanteld. Zo'n netwerk, een botnet, kan worden gebruikt voor cyberaanvallen. Een man uit Wit-Rusland is opgepakt.

  Het ontmantelde netwerk heeft de naam Andromeda gekregen. Het botnet werd gebruikt om schadelijke programma's (malware) te verspreiden. Ongeveer 2 miljoen computers in 223 landen en gebieden waren besmet. Het is niet bekend hoeveel gedupeerden uit Nederland komen.

  Verband met ander netwerk

  Andromeda wordt ook in verband gebracht met een ander netwerk, Avalanche. Dat probeerde gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen te krijgen. Bovendien wilden de makers computers vergrendelen met gijzelsoftware. Avalanche werd vorig jaar uit de lucht gehaald na vier jaar onderzoek. Informatie uit die zaak werd gebruikt bij het oprollen van Andromeda.

  Internationale actie

  Het onderzoek werd uitgevoerd door justitie in de Verenigde Staten en Duitsland, in samenwerking met de Europese politiedienst Europol, de justitiƫle samenwerking Eurojust en Microsoft.

  Bron: ANP

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant