Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zwemschooloplichter Michel V. krijgt celstraf

  Zwemschooloplichter Michel V. krijgt celstraf

  De rechtbank Overijssel veroordeelt de 37-jarige Michel V. tot een gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van twee jaar plus een taakstraf van 210 uur. Hij stond donderdag voor de rechter omdat hij als leidinggevende van een zwembad in Dalfsen, tonnen achterover heeft gedrukt en hierdoor honderden kinderen heeft gedupeerd.

  De straf valt fors lager uit dan de vijftien maanden celstraf die door het Openbaar Ministerie was geëist. Ook het geëiste bestuursverbod van drie jaar is niet opgelegd. Dit komt deels doordat de rechters de voormalige zwemschooldirecteur vrijspreken van faillissementsfraude bij een zwembad in Alkmaar. Ook heeft de behandeling van de zaak volgens de rechters onredelijk lang geduurd. In de drie jaar die inmiddels zijn verstreken, is Michel V. niet opnieuw in aanraking gekomen met justitie en is hij inmiddels in loondienst en verwacht een kind met zijn partner.    

  De werkwijze van Michel V. werd in 2015 door Opgelicht?! blootgelegd. V. was eigenaar van een zwemschool en verkocht populaire 'ABC-pakketten', waardoor ouders relatief goedkoop uit waren voor zwemles van hun kinderen. Zodra het geld binnen was, verkocht V. de zwemschool en ging hij er vandoor. De nieuwe eigenaar had geen geld in kas om de lessen en het zwembad te bekostigen. Een faillissement kon dan ook niet uitblijven. Volgens de rechtbank heeft Michel V. zich hierom schuldig gemaakt aan faillissementsfraude bij het zwembad in Dalfsen.

  Dossier: Michel V. 

  Doordat de zwemschool failliet ging, kregen de kinderen geen zwemlessen meer waar hun ouders al wel voor betaald hadden. Om die schade te vergoeden diende de officier ook een verzoek in voor een schadevergoedingsmaatregel voor deze ouders. Hoewel de rechtbank aangeeft te begrijpen 'dat de kosten van zwemlessen een aanzienlijke uitgave betekenen zodat een faillissement extra vervelende gevolgen heeft' wijst zij de schadevergoeding niet toe omdat de omvang van de schade moeilijk is vast te stellen.

  Bron: rechtspraak.nl / Opgelicht?!
   

 • Ook interessant