Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wildwestpraktijken van malafide slotenmakers

  Wildwestpraktijken van malafide slotenmakers

  Er gaat geen dag voorbij of Opgelicht?! ontvangt klachten over malafide slotenmakers die veel te veel geld rekenen voor het openen van een deur en als het nodig is, ook voor het vervangen van een cilinder.

  De verhalen van de gedupeerden zijn stuk voor stuk schrijnend. Bedragen van 800 euro of zelfs veel meer zijn geen uitzonderingen. Het lijkt wel alsof de slotenmakers misbruik maken van de noodsituatie, want de klant wil zo snel mogelijk zijn of haar huis in. De klant is helemaal aan de beurt als hij ‘s avonds belt of in het weekend. Dan schieten de bedragen pas echt door het plafond.

  Handige tips : wat moet ik weten over malafide slotenmakers?

  Netwerk

  Het probleem ontstaat door het snelle opzoeken van een slotenmaker op internet. De bovenste zoekresultaten op Google zijn namelijk zonder uitzondering advertenties van netwerken van landelijk opererende slotenmakers. Daar hangt een mooie website aan vast en wordt een callcenter bemand. Elke klik op die links worden doorberekend aan de klant.

  Tussen de beller en het callcenter zit een zogenaamd leadbedrijf, een soort tussenstation dat ervoor zorgt dat de slotenmaker bovenaan in een zoekmachine komt te staan. Als het gesprek langer dan 40 seconden duurt dan moet het slotenbedrijf het leadbedrijf 15 euro betalen. Dus houdt men de gesprekken kort of belt zo nodig terug. Bijkomend voordeel is dat de klanten geen tijd krijgen om moeilijke vragen te stellen, bijvoorbeeld over prijzen.

  Niet-transparante prijzen

  Wanneer je belt, wordt gezegd dat de voorrijkosten 30 of 35 euro kosten en dat de overige kosten ter plekke met de slotenmaker besproken worden. De dertig minuten wachten die je is beloofd wordt vaak ruim overschreden maar dan staat de slotenmaker ook voor de deur. Een officieel slotenmakerbusje of een legitimatie krijg je niet te zien.

  Soms is er wat grof geweld nodig om binnen te komen, maar uiteindelijk lukt het de slotenmakers wel om de deur te openen. En dan wordt de rekening gepresenteerd. Het starttarief varieert van 149 tot 189 euro maar wat krijg je daarvoor? Want er komen al snel extra kosten bij: een avondtoeslag van 50%; een nachttoeslag van 100%; meerwerk per kwartier (!); freezen en/of boren; een cilinder; enzovoorts. Veel slotenmakers gaan helemaal los en berekenen de gekste bedragen. Voor een slot dat voor 20 euro bij de doe-het-zelfzaken ligt, wordt zonder blikken of blozen 750 euro gevraagd. En tot slot komt er ook nog eens BTW bovenop, want alle bedrag zijn exclusief BTW. Verrassing! Er zijn zelfs gevallen bekend waar een hulpeloze klant 1.500 euro mag pinnen. Soms is een klein dreigement noodzakelijk, maar de klant zal en moet betalen.

  Slechte naam

  Het merendeel van de slotenmakers ziet met lede ogen aan dat deze malafide slotenmakers hun vak bezoedelen waardoor ook zij een slechte naam krijgen. De bedragen die zij doorgaans berekenen variëren van 60 tot maximaal 150 euro. Soms wordt een iets hoger tarief gehanteerd in het weekend of in de avonden, maar dan wordt maximaal 300 euro berekend, eerder minder.

  Pinnen

  Bij veel malafide slotenmakers kan de gedupeerde pinnen, maar het geld verdwijnt naar andere bedrijven in de organisatie. Zo verschijnen A.I.A. Services uit Roermond en Keyservice uit Helmond vaak op de rekeningafschriften van de gedupeerden.

  Postbusadres

  A.I.A. Services blijkt in Roermond een postbusadres te hebben. In het pand worden kamers onderverhuurd, maar de eigenaar van A.I.A. Services zit daar zelf niet. Hij wordt gevonden in het Duitse Essen, waar hij inmiddels ook een slechte reputatie heeft opgelopen door het oplichten van Duitse slachtoffers van slotenmakers. Het is blijkbaar een grote internationaal opererende bende.

  Ondanks de vele klachten over Keyservice in Helmond blijkt het bedrijf op hetzelfde adres te opereren. De eigenaar houdt er volgens de buurt in elk geval genoeg geld aan over om dure auto’s aan te schaffen. Familieleden die in de buurt wonen, zeggen van niets te weten maar wel dat de kosten van slotenmakers enorm toenemen waardoor hoge bedragen verklaarbaar zijn.

  Politiek

  In Den Haag was al bekend dat er problemen waren met malafide slotenmakers, maar niet dat het zo’n groot probleem is. Diverse partijen zijn van mening dat het hoog tijd wordt dat er hier iets aan wordt gedaan.

  Michiel van Nispen van de SP vindt het te ver gaan om de branche te reguleren, maar is van mening dat de voorlichting nog veel meer verbeterd moet worden om te voorkomen dat mensen de verkeerde slotenmaker bellen. Verder zou onderzocht moeten worden of gedupeerden civielrechtelijk geholpen kunnen worden en moet het OM onderzoeken of er geen strafbare feiten worden gepleegd.

  Henk Krol is zeer boos omdat vaak ouderen slachtoffer worden van de malafide slotenmakers en vindt dat er een maximaal tarief moet zijn en een verplicht keurmerk voor slotenmakers in het leven moet worden geroepen. Henk Krol heeft hier inmiddels ook Kamervragen over gesteld.

  Gerelateerd

 • Ook interessant