Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Werkstraf geëist tegen Frans B.

  Werkstraf geëist tegen Frans B.

  In 2016 besteedde Opgelicht?! aandacht aan Frans B.. Hij zou onder meer geld verduisterd hebben dat was bedoeld voor de redding van de Scheveningse pier. Vorige week hoorde B. 120 uur werkstraf tegen zich eisen en een voorwaardelijke celstraf van één maand. Ook eist het OM dat hij het verduisterde geld terugbetaalt.

  'Lever een prestatie, doe een pierdonatie!' Met die wervende tekst ging in oktober 2013 een reddingsactie voor de Scheveningse Pier van start. Op initiatief van Zeehengelclub de Pierewaaiers die zelf 20.000 euro inlegde. Helaas ging volgens het OM de rekeningbeheerder Frans B. er met het geld vandoor.

  Aandacht in media en politiek

  Het leek zo’n goed plan: om de Pier te redden werd er een website ingericht en aandacht gezocht in de media en de politiek. Aan de website was een tussenrekening gekoppeld waarop men ongeveer een maand lang geld kon storten. Doel was om binnen die periode minimaal 250.000 euro op te halen. Werd dat doel niet gehaald, dan zouden de donateurs hun inleg terugkrijgen.

  Goede voorbeeld

  De Pierenwaaiers zelf gaven het goede voorbeeld door 20.000 euro in te leggen. Andere donateurs legden nog eens ruim 3.000 euro in. Niet genoeg dus. Na twee weken zagen de Pierewaaiers al dat het niet liep en wilden zij het geld naar iedereen laten terugstorten. Alleen stelde de beheerder van de tussenrekening – ‘zakenman’ Frans B. uit Amersfoort – dat steeds uit. Hij had zich uit eigen beweging aangemeld bij de reddingsactie om de tussenrekening te beheren, investeerders te benaderen, zelf te investeren en uiteindelijk te helpen bij het opknappen van de pier met zijn aannemersbedrijf.

  Saldo naar eigen rekening

  Op 6 november 2013 maakte de verdachte het gehele saldo van de tussenrekening over naar zijn eigen rekening. Pogingen van de Pierewaaiers om het geld terug te krijgen, zijn tot op de dag van vandaag op niets uitgelopen, ook omdat de verdachte geruime tijd onvindbaar is geweest.

  'Vertrouwen ernstig geschonden'

  Bewijstechnisch een duidelijke zaak, vindt het OM. De officier van justitie stelt dan ook dat Frans B. het vertrouwen van de donateurs ernstig heeft geschonden door zich zo’n groot geld bedrag toe te eigenen en vervolgens niet meer aanspreekbaar te zijn. Zij eiste wegens verduistering 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Ook moet B. van het OM 20.000 euro terugbetalen aan de Pierewaaiers.

  Bron: OM

 • Ook interessant