Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Waarschuwing aan timeshare deelnemers

  Het Europees Consumenten Centrum (ECC) waarschuwt voor oplichters die consumenten onder valse voorwendsels via hun zogeheten timeshare of holidayclub geld afhandig proberen te maken.

  De consumentenorganisatie heeft de afgelopen maanden meerdere meldingen over oplichtingspraktijken binnengekregen, aldus directeur Patricia de Bont van het ECC dinsdag.

  Bij timesharing heeft de consument het recht om voor een bepaalde periode gebruik te maken van een vakantiehuis of appartement. Via een holidayclubcontract kan de vakantieganger accommodaties met korting boeken. Deelnemers betalen voor deze contracten 7000 tot 40.000 euro met een looptijd tot maximaal 30 jaar.

  Volgens De Bont zijn Nederlandse consumenten die al langere tijd geen gebruik meer maken van hun timeshare of holidayclub benaderd door zogenaamde advocatenkantoren of adviseurs. Die houden hen ten onrechte voor dat er een vonnis is gewezen waarin de rechter heeft bepaald dat de consument de inleg van het contract van bijvoorbeeld 25.000 euro zal terugkrijgen. De consument zou daarvoor alleen de advocaatkosten van 4000 euro moeten betalen.

  Het ECC waarschuwt hier niet op in te gaan. Het blijkt te gaan om niet bestaande vonnissen van een fictieve rechtbank. ,,Of het advocatenkantoor daadwerkelijk bestaat, is nog de vraag.'' Volgens De Bont ,,is het gezien de hoogte van het inleggeld en de zorg die dit voor consumenten met zich meebrengt begrijpelijk dat consumenten hier ontvankelijk voor zijn. Het is gewoon te mooi om waar te zijn.'' Voor zover bekend zijn er nog geen Nederlanders slachtoffer van de oplichtingspraktijken geworden.

  bron: ANP

 • Ook interessant