Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Vorig jaar 10 advocaten uit het vak gezet

    De tuchtrechter heeft vorig jaar tien advocaten verboden hun vak nog langer uit te oefenen. Daarmee zijn er vier meer van het tableau geschrapt dan in 2010. In totaal kwamen vorig jaar 1200 klachten over advocaten binnen. Ongeveer 400 daarvan zijn gegrond verklaard. 51 advocaten kregen een schorsing aan hun broek. Dit staat in het Jaarverslag Tuchtrecht dat vrijdag is gepubliceerd, meldt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

    Het aantal schorsingen is ten opzichte van 2010 gegroeid met tien. Het aantal klachten daalde in 2011 naar 1200, tegen 1251 het jaar daarvoor. In totaal zijn 66 advocaten op de vingers getikt naar aanleiding van onderzoek op initiatief van de dekens. Aan de rest van de ongeveer 400 gegronde zaken ging een klacht van bijvoorbeeld een cliënt vooraf.

    Volgens de NOvA blijkt uit de cijfers dat haar afdelingen prima in staat zijn zelfstandig op te treden als er iets niet in de haak lijkt te zijn. De lokale dekens van de orde zijn ,,voortvarend en proactief'' geweest. Algemeen deken Jan Loorbach: ,, Wij zien graag dat dekens alert reageren op klachten en zelfstandig een onderzoek instellen als ze een 'niet pluis'-gevoel hebben.'' Volgens Loorbach kan iedereen zelf zien dat het voor advocaten niet zonder gevolgen blijft als ze zich niet aan de regels houden.

    Een recent voorbeeld van actie die tegen een advocaat is genomen naar aanleiding van een dekenonderzoek, is dat van advocate Monique van H., die kantoor houdt in Den Haag. Zij werd maandag aangehouden wegens fraude met gelden van cliënten. De Haaglandse deken Ernst van Win begon een aantal maanden geleden een onderzoek naar Van H. en stapte ook naar het Openbaar Ministerie (OM).

    De NOvA is momenteel verwikkeld in een discussie met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over het toezicht op de advocatuur. Teeven wil dat er een nieuw, onafhankelijk college komt waarvan de leden geen advocaat mogen zijn. Dit zou de onafhankelijkheid van advocaten aantasten en de rechtsstaat bedreigen, aldus de orde.

    Bron: ANP

    Gerelateerd

  • Ook interessant