Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vier verdachten aangehouden voor flessentrekkerij en oplichting

  De politie heeft een onderzoek verricht naar de omvangrijke oplichtingzaak, waarbij de familie S. was betrokken. De oplichting vond in de periode van 2005 tot 2010 in Fryslân en Drenthe plaats.

  In die periode werden in Noordwolde, Leeuwarden, Dokkum, Drijber, Orvelte, Oosterwolde en Veenwouden verschillende bedrijven opgelicht. Vier leden van het gezin S.chiltkamp zijn tijdens dit onderzoek aangehouden.

  Start onderzoek

  Naar aanleiding van een uitzending van TROS Opgelicht?! en de daarop volgende contacten met de politie Fryslân werd in overleg met de officier van justitie besloten om de mogelijke benadeelden via e-mail te benaderen voor het doen van aangifte. Na het invullen van een aangifteformulier konden benadeelden dit samen met bewijsstukken naar de recherche mailen en de originele stukken opsturen. De rechercheurs beoordeelden vervolgens alle aangiften op aanwezige strafbare feiten. In de genoemde periode werden bij diverse regiokorpsen in Noord-Nederland door 23 benadeelden aangifte gedaan.

  Flessentrekkerij en oplichting

  Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten zowel privé als zakelijk goederen en diensten bestelden waarna zij de betalingsverplichtingen niet nakwamen. Daarnaast huurden de verdachten diverse bedrijfspanden en woningen zonder dat de huur werd betaald. Ook namen zij diensten af waarvoor de overeengekomen betaling niet werden nagekomen. De schade die de benadeelden leden bedroeg ongeveer 100.000 euro.

  Aanhouding verdachten

  Tijdens het onderzoek kwamen steeds meer feiten naar boven. De officier van justitie gaf vervolgens opdracht om de vier verdachten aan te houden. Eind januari 2011 kon de politie moeder S. (60), haar man (50) en twee van hun kinderen (35 en 22) aanhouden.

  Verhoor

  Tijdens het verhoor legden de verdachten verklaringen af. Na het afleggen van de verklaringen werden de 50, 35 en een 22-jarige verdachte na verhoor heengezonden. De 60-jarige verdachte werd door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Op 10 februari werd de voorlopige hechtenis van de 60-jarige verdachte door de meervoudige raadkamer onder voorwaarden geschorst.

  Tegen de aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

  Bron: politie

  Gerelateerd

 • Ook interessant