Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • UWV: 117.000 cv's illegaal gedownload

  UWV: 117.000 cv's illegaal gedownload

  Bij uitkeringsinstantie UWV zijn illegaal zo'n 117.000 unieke cv's gedownload. Het gebeurde tussen 16 en 30 april vanuit de website werk.nl. Dat meldt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

  De curricula vitae zijn met een account van één werkgever gedownload. Op 30 april werd het ontdekt en is het account geblokkeerd. De werkgever heeft verklaard niets van de actie te weten. Zijn account is vermoedelijk misbruikt, aldus de minister.

  Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is op de hoogte gesteld, net als de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is aangifte bij de politie gedaan. De betrokkenen zijn door het UWV op de hoogte gesteld. Zij hebben het advies gekregen alert te zijn op mogelijke spam en phishingberichten.

  Het UWV onderzoekt de mogelijke gevolgen en bekijkt of er verdere herstel- of beveiligingsmaatregelen nodig zijn. De systemen worden extra in de gaten gehouden.'Misbruik van een werkgeversaccount is schadelijk voor het vertrouwen in een platform als werk.nl. Dat betreuren wij en daarom nemen we deze zaak hoog op', aldus José Lazeroms, lid Raad van Bestuur van UWV, op de website van de instantie.

  Kijk: Misleidende sms'jes van Werk.nl

  Werk.nl is volgens het UWV een platform waar werkzoekenden een cv plaatsen en werkgevers op zoek gaan naar personeel. Naast contactgegevens van werkzoekenden staat er op de cv's ook informatie over de opleiding en arbeidsverleden. Op werk.nl staan meer dan 450.000 CV's.

  Situatie: 'schandalig'

  Vincent Böhre van de Stichting Privacy First noemt 'het schandalig' dat er zoveel cv’s illegaal zijn gedownload. 'Het gaat immers om zeer persoonlijke informatie', zegt Böhre. 'Dit is een massaal lek dat doet vermoeden dat het UWV zijn beveiliging niet op orde heeft. Als dat inderdaad het geval is, zou de Autoriteit Persoonsgegevens het UWV een boete kunnen geven.'

  Böhre zegt dat de persoonlijke gegevens op cv’s misbruikt kunnen worden voor het plegen van de identiteitsfraude, zeker als daarbij pasfoto's en burgerservicenummers staan.

  Lees: UWV moet extra tandje bijzetten in strijd tegen fraude

  Bron: ANP 

 • Ook interessant