Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Update Gaatze B.

  Twee dagen na onze uitzending geeft Gaatze B. een uitgebreid interview aan Omroep Friesland. In dit interview geeft Gaatze aan dat hij zichzelf niet als oplichter ziet. Hij is ervan overtuigd dat de verdwenen miljoenen terugkomen. Hoe en wanneer kan hij niet aangeven. Wel krijgt Opgelicht?! ervan langs.

  Omdat onze uitnodigingen tot nu toe tevergeefs zijn geweest gaan we weer naar Friesland. De uitspraken en beloftes die Gaatze doet bij omroep Friesland roepen nieuwe vragen op. Wij kloppen we bij hem aan en uiteindelijk leidt dit tot een afspraak voor een interview, waarin Gaatze zijn versie van het verhaal vertelt. Maar opnieuw blijft onduidelijk wat er nu precies aan de hand is en waar het geld is gebleven. B. gelooft nog steeds in zijn eigen waarheid. Hij lijkt niet te beseffen wat hij werkelijk heeft aangericht en blijft volhouden dat iedereen zijn geld terug krijgt.

  Oud-werknemers

  Na onze vorige uitzending zijn meer Friezen bereid om hun ervaringen met Gaatze met ons te delen, waaronder een aantal oud-medewerkers. Jan Kriekjes gaat vanaf 1 mei 2009 van start bij Infass. Dit bedrijf staat op naam van de vrouw van Gaatze B. Kriekjes zegt zijn vaste baan op om orde te scheppen in het bedrijf. Maar wat hij daar aantreft had hij niet kunnen vermoeden. Het is niet alleen een administratieve chaos, ook blijkt al snel dat er gefraudeerd wordt.

  Maar het blijft niet bij deze fraude alleen. Gaatze B. is inmiddels ook bezig met zijn participatiefonds. Mensen investeren grof geld bij hem. Meneer Kriekjes meldt dit dan ook bij de Autoriteit Financiële Markten. Maar dit lijkt tevergeefs. Niet veel later staat Kriekjes op straat. Hij houdt met moeite zijn hoofd boven water en heeft noodgedwongen een krantenwijk.

  Henk Koetje, een andere oud-werknemer, kwam na enkele jaren trouwe dienst plotseling op straat te staan. Hij is op een zeer dubieuze wijze het bedrijf uit gewerkt en is officieel nooit ontslagen. Hierdoor heeft hij tweeënhalf jaar geen inkomen gehad. Henk heeft moeten vechten om een plek op de arbeidsmarkt terug te winnen en is uiteindelijk een viswinkel begonnen.

  Een andere gedupeerde is de heer Procee. Hij is de stiefvader van Berber, de dochter van Gaatze B. Hij investeerde 10.000 euro. Dat terwijl Gaatze B. op de hoogte is van het feit dat meneer Procee na een hartstilstand klinisch dood is geweest en hierdoor een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Van de ingelegde 10.000 euro ziet hij niets terug. Laat staan 5000 euro rendement.

  Winkel

  Gaatze had ook nog een winkel, Deco Kado & Zo, die in ieder geval tot mei vorig jaar op zijn naam stond. Uit ons onderzoek blijkt dat er na mei vorig jaar zeker nog voor 28 duizend euro gepind is van de rekening van de winkel. Iedere euro die er binnen kwam is dus zwart geld en al het geld werd ook direct weer van de rekening gehaald.

 • Ook interessant