Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Twee jaar cel voor bizarre fraudezaak

    Twee jaar cel voor bizarre fraudezaak

    De 35-jarige Surinaamse Esselien M. moet 2 jaar de cel in voor heling en witwassen van bijna 9 ton die ze van de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven heeft gekregen. De rechtbank in Amsterdam sprak haar vrij van oplichting.

    Blijleven maakte het geld in 2012 en 2013 naar de vrouw over omdat hij naar eigen zeggen geloofde dat ze het geld tijdelijk nodig had voor de aankoop van drie huizen. Haar eigen geld zou tijdelijk zijn geblokkeerd op een Zwitserse bankrekening. De verhalen die M. daarbij ophing, waren zo onwaarschijnlijk dat volgens de rechtbank oplichting niet kan worden aangetoond.

    Geheim agent

    Zo zou de vrouw zich hebben voorgedaan als geheim agente van de overheid met een bijzondere wiskundige gave die codes kon ontcijferen. De notaris trapte zelfs in door haar verstuurde valse chatberichten namens Mark Rutte, Jeroen Dijsselbloem en Gerrit Zalm die hem aanspoorden de ruim 870.000 euro naar haar over te maken. Ook herhaalde waarschuwingen van anderen over de betrouwbaarheid van de vrouw, leidden er niet toe dat de notaris haar verhalen controleerde. Dat had hij volgens de rechtbank met zijn meer dan 30 jaar ervaring wel moeten doen.

    Witwassen

    Wat volgens de rechtbank wel vaststaat, is dat de vrouw het geld heeft gekregen en wist dat het afkomstig was van zijn cliënten. M. moest volgens de rechtbank op zijn minst vermoeden dat er iets niet in de haak was, waardoor heling is bewezen. Vervolgens heeft ze het geld vergokt en uitgegeven aan dure goederen, wat neerkomt op witwassen.

    Verblijfsvergunning

    M. heeft toegegeven dat ze het geld heeft verbrast, maar verklaarde dat ze in opdracht van de notaris heeft gehandeld. Hij zou haar helpen aan een verblijfsvergunning voor haar en haar nichtjes en daarom moest ze huizen kopen. De chatberichten zouden door hem in scène zijn gezet om zijn administratie te verantwoorden. Haar advocaat vroeg dan ook vrijspraak. Ook benadrukte ze dat een onvoorwaardelijke veroordeling een verblijfsstatus blokkeert voor haar cliënt, die al 21 jaar in Nederland woont. De rechtbank vond de bewezen feiten echter te ernstig om hier rekening mee te houden.

    Bron: ANP

  • Ook interessant