Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Trio verdient tonnen met fraudetrucs'

  'Trio verdient tonnen met fraudetrucs'

  Drie mannen hebben volgens justitie tonnen verdiend met allerlei frauduleuze trucs, waarmee zij bedrijven, particulieren, overheden en de Belastingdienst om de tuin wisten te leiden.

  Voor de rechtbank in Utrecht eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tot 28 maanden celstraf (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) tegen het drietal.

  De mannen waren actief in de periode 2008-2012. Een van hun trucs was het onderscheppen van facturen van klanten van grote bedrijven. De verdachten stuurden nieuwe rekeningen, met een ander rekeningnummer. Op die manier kwamen de betalingen van de betrokken klanten bij de verdachten terecht, aldus het OM.

  Het drietal zou, eveneens met valse facturen, geld uit een bouwdepot van particulieren bij een bank hebben weten te halen. Daarnaast hebben de mannen geprobeerd een subsidie van 4 miljoen euro aan te vragen en hebben zij voor tonnen te veel aan omzetbelasting teruggevraagd, voor diverse ondernemingen waarover zij konden beschikken.

  Ontvangen geld stortten de verdachten zo snel mogelijk door naar andere bankrekeningen. Volgens het OM is een groot deel contant opgenomen, bij onder meer verschillende Nederlandse casino's. Het geld is daarmee uit het zicht verdwenen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant