Het was even stil rond het bedrijf Trademark Office, dat zich recentelijk ook wel bediende van de handelsnamen TMO International en Lectual Europe. Kennelijk bracht het op misleidende wijze onder druk zetten van ondernemers met verzonnen dreigementen onvoldoende geld in het laatje: het bedrijf verloor een aantal rechtszaken en werd gesommeerd om de proceskosten te voldoen, maar heeft naar eigen zeggen te weinig geld om over te gaan tot betaling.
Het bedrijf is in het verleden door de rechter vaker op de vingers getikt wegens acquisitiefraude, maar bleef hardnekkig doorgaan met deze misleidende praktijken. Kort samengevat: ondernemers en zelfstandigen worden telefonisch benaderd met de mededeling dat een externe partij op het punt staat om een nagenoeg identieke domeinnaam te kopen. Omdat de ondernemer zogenaamd over het (niet-bestaande) 'eerste registratierecht' beschikt, kan Trademark Office de aankoop van de externe partij tegenhouden.
Geen koper, wel hoge kosten
Uiteraard is er helemaal geen potentiële koper en is ook het door Trademark Office gehanteerde tarief vele malen hoger dan wanneer je deze domeinnaam op eigen houtje besluit te registreren. Volgens de rechter is er dan ook sprake van misleiding. Heb je als gedupeerde koper besloten om het contract te ontbinden omdat er aantoonbaar sprake was van misleiding, dan werd je doodleuk om de oren geslagen met een dagvaarding.
Wij spraken eerder dit jaar een tiental gedupeerden die een ontluisterend beeld schetsten van de handelswijze van Trademark Office: uitgescholden worden, domeinen uit wraak laten doorverwijzen naar pornografisch materiaal, het kwam allemaal voor, om over de schaamteloze neprecensies op Google nog maar te zwijgen.
Ook in één van onze uitzendingen hebben we er destijds aandacht aan besteed. Kijk het fragment nog eens terug.
Kennelijk was de impact nogal groot, want daags erna besloot Trademark Office het onder de handelsnaam Lectual Europe opnieuw te proberen.
Faillisementsaanvraag door 150 gedupeerden
Een groep van maar liefst 150 gedupeerden heeft het faillissement van het bedrijf aangevraagd nadat bleek dat openstaande vorderingen niet werden betaald. Ook een beslaglegging had onvoldoende resultaat, aldus advocaat Madhavi Nagessersing, die de gedupeerden bijstaat. Nagessersing en haar collega Jeroen Thiele hebben ondernemers bijgestaan in vijf collectieve procedures 'en talloze individuele gevallen'.
In alle gevallen werden ze door kantonrechter in het gelijk gesteld. Trademark Office werd gesommeerd om de volledige proceskosten te voldoen, en dat gaat al snel om duizenden euro's per zaak.
Betalingsregeling van acht weken
Het leek erop dat de faillissementsaanvraag een zeer grote kans van slagen had, maar vorige week maandag kwamen de huidige directeur Danny Sahit en advocaat Nagessersing tot een overeenkomst over een betalingsregeling. Over de details van de regeling wordt in het belang van de cliënten niks bekend gemaakt, weet Dagblad van het Noorden te vertellen.
Wel werd duidelijk dat Trademark Office acht weken heeft om aan deze betalingsregeling te voldoen. Lukt dat niet, dan gaat de rechtszaak in de faillissementsaanvraag alsnog door.
Bestuurders privé aansprakelijk
Wijst de rechter de faillissementsaanvraag toe, dan is de volgende stap het aanstellen van een curator. Diegene dient te onderzoeken of de bestuurders hun werk naar behoren hebben gedaan. De curator kan de bestuurders bovendien ook privé aansprakelijk stellen voor schulden van het bedrijf.
Als onderzoek uitwijst dat de bestuurders van Trademark Office niet volgens de regels hebben gehandeld, of als ze de curator medewerking weigeren, kunnen ze bovendien strafrechtelijk worden vervolgd. Oprichter Jonathan Oudekerk heeft aan Dagblad van het Noorden laten weten het bedrijf te hebben verkocht.
Bron: Dagblad van het Noorden