Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tips van Marktplaats voor het kopen van een tweedehands auto

  Oplichting met behulp van kloonauto’s is een ernstige zaak. Hier zijn professionele oplichters aan het werk (vooral via internet en via advertenties in de krant) die gebruik maken van geraffineerde technieken en die zaken als diefstal, oplichting, valsheid in geschrifte en het helen en omkatten van auto’s niet schuwen.

  Het is daarnaast een heel vervelende vorm van oplichting omdat de koper – behalve de schrik en teleurstelling – dubbel gedupeerd is: de auto kan in beslag worden genomen door de Politie en men is het geld kwijt dat is betaald voor de auto.

  Marktplaats.nl keurt deze praktijken zeer af en daarom werken wij actief samen met opsporingsinstanties om deze professionele en georganiseerde oplichters aan te pakken.

  Oplichting voorkomen is natuurlijk beter dan achteraf oplossen, dus hoe meer mensen weten van deze praktijken hoe beter ze zich kunnen weren en oplichters daarmee geen kans geven. Hele concrete tips voor waar u op kunt letten bij de aanschaf van een auto via Marktplaats.nl, kunt u hier vinden.

  Om een veilige en succesvolle handel via de site mogelijk te maken neemt Marktplaats.nl zelf ook diverse maatregelen. Hieronder de belangrijkste.

  1. Voorlichten van gebruikers.

  Het overgrote merendeel van de transacties via Marktplaats.nl gaat gelukkig gewoon goed. Marktplaats.nl is met meer dan 1,1 miljoen unieke bezoekers per maand in de groep Auto’s en met zo’n 5.500 nieuwe auto advertenties per dag de grootste autosite van Nederland. Marktplaats.nl biedt de mogelijkheid voor kopers en verkopers om met elkaar in contact te komen, maar de totstandkoming en afhandeling van de (ver)koop vinden buiten de site om plaats. Doordat de (ver)koop na het eerste contact volledig offline tussen gebruikers onderling plaatsvindt, ligt een belangrijke rol van Marktplaats.nl in de voorlichting. Graag willen wij onze gebruikers in een zo vroeg mogelijk stadium en daar waar wij nog met hen in contact staan voorlichten over hoe zij tot een veilige (ver)koop kunnen komen. Dit doen wij op allerlei verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • via algemene informatie pagina's op de site (inclusief specifieke tips voor auto’s),

  • via automatische systeem e-mailberichten,

  • via informatie in Help & Contact (bijvoorbeeld als men op ‘auto’s’ zoekt), en

  • via gerichte berichten op de site (bijvoorbeeld wanneer een koper op een auto advertentie reageert).

  Wij werken continue aan de voorlichting op en via onze site om gebruikers zo goed en gericht als mogelijk voor te lichten over hoe zij veilig kunnen handelen.

  2. Bieden van hulpmiddelen op de site voor gebruikers.

  Marktplaats.nl biedt enkele hulpmiddelen aan gebruikers om de betrouwbaarheid van de verkoper nog beter te kunnen beoordelen. In de Auto’s groep – waar zowel particulieren als autobedrijven hun auto te koop aanbieden – zijn dat bijvoorbeeld de volgende hulpmiddelen:

  • Via de zoekfunctionaliteiten op de site kunnen kopers heel gemakkelijk zoeken naar auto’s die in uw wijk worden aangeboden of kunnen kopers zoeken binnen een bepaald postcodegebied.

  • Kopers kunnen via de nieuwe garantiekeuzebutton zoeken naar auto’s met of auto’s zonder BOVAG- of merkgarantie.

  • Wanneer de verkoper zijn kenteken en kilometerstand heeft ingevuld bij het plaatsen van de advertentie, toont Marktplaats.nl – op basis van informatie die bij onafhankelijke derde partijen is ingekocht – (gratis) additionele informatie bij de advertentie. Deze informatie geeft de koper een meer volledig en betrouwbaar beeld van de auto:

  • Onder “Modelinformatie” kan de koper bijvoorbeeld zien of de kilometerstand in overeenstemming is met de gegevens die bij de Nationale Auto Pas bekend zijn. Ook worden hier de specificaties van de auto getoond.
  • Onder “Historie en kosten” kan de koper bijvoorbeeld meer informatie vinden over de geschiedenis van de auto (zoals het aantal eigenaren tot nu toe). Ook wordt hier de APK vervaldatum van de auto getoond.

  Wij werken continue aan nieuwe mogelijkheden voor de gebruiksvriendelijkheid en transparantie van de site (waaronder de Auto’s groep). Dit maakt immers mogelijk dat de verkoper zich positief kan onderscheiden en zijn betrouwbaarheid kan tonen op de site en de koper een volledig en betrouwbaar beeld kan vormen (zowel van de auto als van de verkoper).

  3. Samenwerken met Politie, Justitie en andere bevoegde opsporingsinstanties in het bestrijden van illegale praktijken.

  Behalve preventieve maatregelen – zoals het geven van voorlichting en het bieden van hulpmiddelen voor gebruikers – treedt Marktplaats.nl ook op als het toch misgaat. Marktplaats.nl heeft een speciale Afdeling Gebruikersbescherming die gebruikers adviseert bij concrete vragen en opmerkingen met betrekking tot veilig handelen. Deze afdeling is 7 dagen per week bereikbaar via het Contactformulier. Dit is ook de afdeling die heel nauw en actief samenwerkt met diverse opsporingsinstanties.

  In deze Autokloonzaak heeft Marktplaats.nl er alles aan gedaan om het onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BRNON) vanaf het begin maximaal te ondersteunen. Marktplaats.nl heeft onder meer één medewerker vrijgemaakt die als vast aanspreekpunt heeft opgetreden en zeer nauwe en regelmatige contacten met BRNON heeft onderhouden. Marktplaats.nl heeft alle beschikbare informatie die relevant en/of mogelijk interessant was voor het onderzoek aangeleverd. Het blokkeren van e-mail accounts en/of IP adressen – maatregelen die Marktplaats.nl neemt bij praktijken die in strijd zijn met de wet en/of onze voorwaarden – hebben wij in overleg met BRNON genomen teneinde het onderzoek niet te frustreren.

  Marktplaats.nl is erg blij dat het onderzoek heeft geresulteerd in daadwerkelijke arrestaties en dat wij zodoende een essentiële bijdrage hebben kunnen leveren. Uiteraard zullen wij ook in de toekomst blijven samenwerken met opsporingsinstanties in voorkomende onderzoeken.

  Marktplaats mei 2009

 • Ook interessant