Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rapper JayJay Santana gearresteerd op verdenking van oplichting

  'Waar praten we over?' Dat zal JayJay Santana Feliz binnenkort toch écht aan de rechter moeten uitleggen. De rennende rapper is op maandag 8 juni namelijk aangehouden voor het runnen van tenminste twaalf malafide webshops. Hij adverteert op Instagram met merkkleding van Balenciaga, Canada Goose en designerschoenen van Alexander McQueen, maar daadwerkelijk leveren was toch echt een heel ander verhaal. JayJay Santana wordt verdacht van oplichting en witwassen.

  Er zijn meer dan honderd aangiftes gedaan door gedupeerde webshopklanten, vaak jongeren die lang hebben gespaard voordat ze een bestelling konden plaatsen. Klanten moesten geld overmaken naar Nederlandse bankrekeningen, maar later kwamen daar ook Litouwse en Engelse bankrekeningen bij.

  Jayjay maakte daarnaast ook gebruik van geldezels. De rapper en zijn kompanen harkten op deze manier tienduizenden euro's binnen. Soms ontvingen klanten een nagemaakt 'merkproduct', maar over het algemeen hoorden klanten helemaal niets meer na betaling, laat staan dat ze ooit iets ontvingen.

  JayJay was herhaaldelijk te zien in Opgelicht?!, maar dat weerhield hem er niet van om doodleuk door te gaan met nieuwe webshops. Eind april hebben we nog gewaarschuwd voor een aantal webshops van zijn hand.

  Daar gaat 'ie dan! (bron: Politie)

  Vervalste merkkleding gevonden, ook JayJay's partner gearresteerd

  Naast de rapper zijn twee medeverdachten gearresteerd. Niet alleen JayJay's partner, die vaak fungeerde als fotomodel voor zijn webshops, maar ook de bouwer van de foute webshopjes zijn aangehouden. De politie vond daarnaast ook een aantal tassen vol vermoedelijk vervalste merkkleding. Daarnaast nam de politie brillen, horloges en tassen van het merk Kenzo en Fendi in beslag. 

  In beslag genomen goederen (bron: Politie)

  Hoe zat het ook alweer met JayJay? Bekijk het fragment uit de uitzending van 3 december 2019 nog eens terug:

  Meer weten? Lees de dossiertekst via onderstaande button.

  Rapper JayJay Santana licht de boel nog altijd flink op

  Persbericht van de politie

  Rotterdam - In een onderzoek naar grootschalige oplichting met bekende designerkleding heeft de politie drie mensen opgepakt. De hoofdverdachte is een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De medeverdachten zijn een 25-jarige vrouw uit Schiedam en een 27-jarige man uit Hoogvliet. Meer dan honderd slachtoffers uit heel het land deden aangifte, nadat ze bestelde spullen niet geleverd kregen.

  Jassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen tot wel 70 procent. Met zulke acties verleidde de 27-jarige verdachte afgelopen jaren tot het maken van bestellingen op allerlei professioneel ogende websites zoals merken-sale.nl en originalbrandsoutlet.nl. Maar na betaling van vaak honderden euro’s kregen de klanten, veelal jongeren die hun zuurverdiende spaargeld overmaakten, meestal niets geleverd.

  De prijzen waarvoor de kleding op een scala aan websites aan de man werd gebracht waren altijd net waarschijnlijk genoeg om klanten te verleiden tot een order. Immers, ook bij gerenommeerde outletstores zijn soms topmerken met aanzienlijke kortingen op de kop te tikken. 'Hij zat met de prijzen altijd net op het randje van geloofwaardigheid’' vertelt Aad Lensen van de politie eenheid Rotterdam, leider van het onderzoek.

  Geldezels

  Het geld dat klanten overmaakten kwam soms direct terecht op de bankrekening van de hoofdverdachte. Voorts maakte hij gebruik van geldezels, mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden voor deze criminele activiteiten. Ook zij riskeren vervolging en een strafblad. Bovendien komen ze op een zwarte lijst terecht van banken, waardoor ze in de toekomst kunnen worden geweigerd als klant en bijvoorbeeld geen hypotheek kunnen afsluiten en uitkeringen kunnen ontvangen van de overheid.

  Nadat klanten hun bestelling bij de oplichters hadden geplaatst, bleef het langverwachte pakketje van de koeriersdienst uit. Wie vervolgens aan de bel trok bij de 27-jarige verdachte kreeg telkens excuses te horen waarom de levering niet mogelijk was. Zo beweerde de verdachte onder meer dat er vertraging was opgetreden bij leveranciers. Ook gebruikte hij corona als excuus voor het opgetreden oponthoud.

  Maanden later hadden de meesten nog steeds niets ontvangen. De enkeling die wel spullen geleverd kreeg, ontdekte dat het tweedehands exemplaren waren en ook nog in een verkeerde maat.

  Onaantastbaar

  De politie startte vorig jaar, nadat er in korte tijd meer dan honderd aangiftes waren binnengekomen bij onder meer het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting, een onderzoek. Rechercheurs brachten onder meer de vele (buitenlandse) bankrekeningen en websites in kaart waarvan de man gebruik maakte en die hij onder meer op naam liet zetten van de 25-jarige vrouw uit Schiedam. De 27-jarige man uit Hoogvliet wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij het opzetten van de frauduleuze websites.

  Volgens onderzoeksleider Aad Lensen waande de 27-jarige hoofdverdachte zich ‘onaantastbaar’. Dat maakt het rechercheteam alleen maar gemotiveerder om de oplichters aan te kunnen houden. 'Er is op geraffineerde wijze voor tienduizenden euro’' gestolen van onschuldige mensen. Voor iedereen is het moeilijk te verkroppen dat criminelen er een luxe levensstijl op nahouden.’'

  Tijdens een gecoördineerde actie van de politie en het Openbaar Ministerie werd de 27-jarige hoofdverdachte maandagochtend aangehouden bij zijn auto in de Provenierswijk in Rotterdam. Ook zijn er invallen gedaan in twee woningen in Schiedam en Hoogvliet, waarbij de overige verdachten werden aangehouden. Alle drie worden verdacht van oplichting en witwassen.

  Bij de doorzoekingen heeft de politie goederen, creditcards en contant geld in beslag genomen. Verder wordt geprobeerd om de bankrekeningen van verdachten te bevriezen en de bewuste websites zo snel mogelijk offline te halen.

  update
  clockOval 6 11 jun 2020, 15:48

  JayJay weer op vrije voeten

  JayJay Santana is weer op vrije voeten. Volgens de rechter-commissaris hoeft hij niet langer in voorlopige hechtenis te blijven zitten. Een woordvoerder van de rechtbank voegt daar wel aan toe dat hij nog wel verdachte is: 'Hij mag wel de rest van het verhaal in vrijheid afwachten. De rechter-commissaris ziet geen gronden om hem langer vast te houden. Maar deze man zal zich op termijn moeten verantwoorden voor de rechtbank', zo wordt opgetekend door het AD.

   

  Op Instagram circuleert een filmpje waarop JayJay provocerende uitlatingen doet: 'Er is geen enkel politiebureau dat mij langer dan drie dagen vast kan houden', roept hij lachend. 'Zodra ik bij de RC kom, zegt hij: "Jij moet naar huis, jij moet naar huis, je bent een goeie jongen". Ja.'

   

  Gedupeerden zijn verbijsterd. 'Onvoorstelbaar dat dit gebeurt. En nog onvoorstelbaarder dat hij dan zo provocerend naar buiten treedt', zegt één slachtoffer. Een andere gedupeerde zegt 'Hij lacht de politie en Openbaar Ministerie gewoon uit. Hij voelt zich dus inderdaad onaantastbaar.'

   

  JayJay toont op sociale media een proces-verbaal, waarop volgens sommigen een adres te zien is. JayJay is voor zover bekend momenteel echter zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zelf even langsgaan om te kijken of dat paar Balenciaga's er toevallig nog ligt, is dan ook niet aan te bevelen.

  Bron: Politie.nl / AD.nl

 • Ook interessant