Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Postbodes opgepakt in fraudeonderzoek

  Postbodes opgepakt in fraudeonderzoek

  Zes postbodes zijn dinsdag gearresteerd in een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en de FIOD naar fraude met belastinggeld.

  Zij hebben vermoedelijk brieven onderschept waarin de Belastingdienst bankrekeningnummers opvraagt van mensen die recht hebben op een teruggave van de fiscus.

  De postbezorgers gaven vervolgens nummers op van rekeningen waar zij zelf bij konden. Stortingen van de Belastingdienst werden snel opgenomen bij een pinautomaat. Op die manier zouden de verdachten zo'n 3,5 ton bij elkaar hebben gefraudeerd. Een zevende verdachte regelde bankrekeningen en pinpassen, denkt het OM. De frauduleuze praktijken speelden zich in 2012 en 2013 af.

  De postbodes werkten in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Het gaat om vier vrouwen en drie mannen, in leeftijd variërend van 25 tot 54 jaar. Bij huiszoekingen namen rechercheurs een paar duizenden euro cash, een BMW, sieraden en administratie in beslag.

  Het kan zijn dat ook anderen dan de gearresteerde verdachten geld van de betrokken bankrekeningen hebben opgenomen. Het tv-programma Opsporing Verzocht zendt dinsdag beelden uit van camera's bij geldautomaten.

  De Belastingdienst heeft dit soort fraude inmiddels onmogelijk gemaakt. Vanaf 1 december kan een burger nog maar met één rekeningnummer zaken doen met de dienst. Die rekening moet bovendien op naam staan van degene die recht heeft op de teruggave.

  Bron: ANP

 • Ook interessant