Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie Zuid-Holland-Zuid waarschuwt voor babbeltrucs

  De Politie Zuid-Holland-Zuid waarschuwt voor mensen die met smoezen aanbellen om bewoners op te lichten of te bestelen.

  Zo zijn in de maand augustus in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht 16 meldingen van oplichting of poging daartoe binnengekomen.

  De daders gingen als volgt te werk:

  • de dader zegt tegen een bewoner dat een familielid van hem ernstig ziek is of een ongeluk heeft gehad en vraagt de bewoner om geld, omdat hij geen geld zou hebben voor een treinkaartje naar het ziekenhuis; de dader zegt glazenwasser te zijn of zegt namens de glazenwasser te komen om geld op te halen;
  • de dader doet zich voor als nieuwe buur of buurtbewoner en komt zich voorstellen;
  • de dader verkoopt “kostbare” schilderijen. De bewoner voelt zich overvallen en koopt uiteindelijk rommel;
  • de dader doet zich voor als medewerker van de energiemaatschappij of waterleidingsbedrijf en vraagt de bewoner bijvoorbeeld de douchekraan aan te zetten of elders in de woning een lichtschakelaar aan te zetten.

  In alle gevallen worden de slachtoffers met leugens overgehaald geld of andere gegevens zoals pincodes te geven. Of de slachtoffers worden afgeleid of worden gevraagd in hun eigen woning iets te pakken of te doen, waarbij de dader in de tussentijd waardevolle spullen wegneemt.

  Terughoudend

  De politie raadt bewoners aan om uiterst terughoudend te zijn bij het binnenlaten van vreemden en het geven van geld aan onbekenden. Kijk, indien mogelijk eerst door een raam of spionnetje wie er voor de deur staat en houdt bij twijfel de ketting of deurstandhouder erop. Er is niets mis met hulpvaardigheid, maar een gezond wantrouwen is zeer op zijn plaats. Geef nooit pincodes af, al komt degene die aan de deur komt of belt nog zo betrouwbaar over. Geen enkele bonafide instanties als banken, gemeente of politie zal er ooit naar vragen.

  Medewerkers van energiemaatschappij of waterleidingsbedrijf kunnen zich altijd legitimeren en komen in principe nooit onaangekondigd langs. Het is niet onbeleefd om iemand die aan de deur komt om zijn/haar legitimatie te vragen en als deze dat niet heeft de toegang of medewerking te weigeren.

  Wie iets in huis voor een onbekende aan de deur wil halen, bijvoorbeeld een glas water, doet er verstandig aan in de tussentijd de deur te sluiten. Wie het niet vertrouwt en oplichting of diefstal vermoedt kan hiervoor 112 bellen. De politie komt dan zo spoedig mogelijk ter plaatse.

  Bron: politie Zuid-Holland Zuid

 • Ook interessant