Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie rolt oplichtersbende op

  Politie rolt oplichtersbende op

  Met de aanhouding van zeven verdachten heeft het Regionaal Fraude Team (RFT) van politie Drenthe een eind gemaakt aan een criminele organisatie die opereerde vanuit Hooghalen. De leden van deze organisatie worden verdacht van oplichting van meerdere bedrijven voor een totaalbedrag van meer dan € 125.000,-.

  Vanuit een bedrijfspand in Hooghalen zijn onder de naam van vijf verschillende bedrijven vanaf 1 oktober 2011 goederen besteld bij bedrijven in Nederland en België en afgeleverd in Hooghalen en andere plaatsen in Nederland. De goederen werden niet betaald en waren voor de eigenaars niet meer te achterhalen of terug te vorderen. Tien bedrijven deden aangifte. De verdachten hadden geen voorkeur voor bepaalde goederen. Zo werden autowerkplaatsgereedschappen, autobanden, verfproducten, hout en andere bouwmaterialen besteld. Bij een plaatselijk tankstation is met een onder een valse naam aangevraagde tankpas, voor bijna € 3000,- getankt en niet betaald. De politie vond een deel van de goederen terug, o.a. bij de verdachte in Veen waar autowerkplaatsgereedschappen ter waarde van € 25.000,- in beslag zijn genomen.

  Verdachten

  Tussen 9 juli en 6 augustus hield de politie zeven verdachten aan; twee mannen van 38 en 47 jaar en een vrouw van 38 jaar uit Coevorden, een 51-jarige man uit Bunnik, een 51-jarige man uit Emmen, een 37-jarige man uit Ouwster-Nijega en een 44-jarige man uit Veen. Ze worden verdacht van oplichting, flessentrekkerij en lidmaatschap van een criminele organisatie. De man uit Ouwster-Nijega wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte en de 47-jarige man uit Coevorden en de 44-jarige man uit Veen worden ook verdacht van heling. De politie beschouwt de verdachte uit Emmen als leider van de organisatie. Deze verdachte en de 38-jarige man en de vrouw uit Coevorden en de man uit Bunnik zijn geleid voor de Rechter Commissaris. Zij hebben tot aan het eind van het onderzoek in voorlopige hechtenis gezeten. De andere verdachten zijn binnen twee dagen na hun aanhouding weer in vrijheid gesteld.

  Wijkagent

  In januari deed de eigenaar van een tankstation in Hooghalen aangifte van oplichting. Bij zijn bedrijf was onder een valse naam een tankpas aangevraagd. Met deze pas is in korte tijd voor bijna € 3000,- getankt en niet betaald. De pas werd aangevraagd namens een bedrijf in Hooghalen. De wijkagent van Hooghalen stelde vast, dat op het adres van dit bedrijf aan de Hoofdstraat meerdere bedrijven stonden geregistreerd. Bedrijfsactiviteiten nam hij er echter niet waar. Tijdens een aantal bezoeken trof hij in dit pand wel verschillende personen aan die – zoals hem later bleek – opereerden onder meerdere namen.

  Onderzoek

  De wijkagent gaf zijn informatie door aan het Regionale Fraude Team (RFT). Dit team koppelde dit aan informatie van de Nationale Recherche over mogelijke oplichtingspraktijken die vanuit dit pand plaatsvonden. Het RFT startte hierop een onderzoek met bovengenoemd resultaat. De informatie van de wijkagent maakte het o.a. mogelijk de ware identiteit van een aantal verdachten te achterhalen.

  Het onderzoek is afgerond en het dossier gaat op korte termijn naar het Openbaar Ministerie.

  Bron: politie

  Gerelateerd

 • Ook interessant