Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie Amsterdam: 'Asielzoekers leveren significante bijdrage aan misdaad in binnenstad'

  Politie Amsterdam: 'Asielzoekers leveren significante bijdrage aan misdaad in binnenstad'

  Opmerkelijk nieuws uit Amsterdam: de hoofdstedelijke politie heeft voor het eerst bevestigd dat jaarlijks vele honderden asielzoekers - niet zelden afkomstig uit Ter Apel - in de binnenstad worden opgepakt wegens zakkenrollerij en berovingen.

  De Telegraaf sprak een woordvoerder van de politie die aangaf dat deze groep een 'significante bijdrage' levert aan misdaad in de Amsterdamse binnenstad: 'Het gaat om honderden aanhoudingen per jaar.'

  Volgens de politie is het opvallend dat de arrestanten doorgaans goed voorbereid te werk gaan: rond De Wallen en populaire uitgaanspleinen worden ze vaak aangehouden met onder andere geprepareerde tassen. De Amsterdamse politie beschikt over een speciaal 'zakkenrollersteam', dat wegens capaciteitsproblemen echter met opheffing wordt bedreigd.

  De Telegraaf stelde vragen nadat er vanuit de politieorganisatie zelf grote zorgen werden geuit over de toekomstbestendigheid van dit team. In de maanden januari tot en met september 2019 werden er in totaal 750 arrestaties door het zakkenrollersteam verricht.

  'Duidelijke piek van asielzoekers'

  De politiewoordvoerder stelt dat de zakkenrollers nagenoeg allemaal criminelen van allochtone afkomst zijn, waarvan een substantieel deel asielzoekers betreft die al dan niet georganiseerd op roverspad gaan: 'Sinds 2015 en 2016 merken we een duidelijke piek van asielzoekers en het aantal is de afgelopen jaren niet afgenomen'. Agenten die werkzaam zijn in de binnenstad, hebben zelfs een speciale term voor deze groep: 'vlinners', wat staat voor 'vreemdelingen in Nederland'.

  Opheldering en spoeddebat

  Diverse Amsterdamse politieke partijen willen graag opheldering van burgemeester Femke Halsema. Het CDA, de VVD en Forum voor Democratie willen op korte termijn een spoeddebat en zien graag maximale transparantie vanuit de vanuit de driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie over deze cijfers.

  Bron: Telegraaf.nl

 • Ook interessant