Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oude bekende vlucht voor camera’s Opgelicht?!

  Oude bekende vlucht voor camera’s Opgelicht?!

  Op 24 maart organiseerde Opgelicht?! in het Amsterdamse Vondelpark een expositie voor kunstenaars. Bij de redactie waren meerdere klachten gekomen van kunstenaars en galeriehouders over Peter van der L., een man die kunstexposities organiseert.

  Maar als deze exposities dan niet doorgaan, betaalt Van der L. het inschrijfgeld niet terug, aldus de klagers. Opgelicht?! bracht een aantal gedupeerden bij elkaar en inventariseerde de klachten. Die gingen voornamelijk over twee exposities in 2016, in Den Haag en Antwerpen en twee in 2017, in Amsterdam en Maastricht. De bedragen die de gedupeerden betaald hebben variëren van zo’n 750 euro tot 8.000 euro. Met name voor de mensen die voor meerdere exposities hadden ingetekend, is de strop extra groot. Maar daar bleef het niet bij, zo vertelden de gedupeerden tijdens de bijeenkomst.

  Verlies

  Vanwege de economische recessie hebben veel mensen de laatste jaren bezuinigd op kunst, dus het is al geen vetpot. Het verlies hakt er bij de kunstenaars en galeriehouders behoorlijk in. Daarnaast hebben ze geen mogelijkheid gehad om te exposeren, wat betekent dat ze hun kunst niet konden verkopen. Verreweg de meeste gedupeerden hebben contact geprobeerd te zoeken met Peter van der L. Maar die bleek eind 2016 te zijn getroffen door een herseninfarct, waardoor hij een tijd uit de running was. De kunstenaars en galeriehouders hadden daar begrip voor, maar vroegen zich ook af waarom iemand anders zijn zaken dan niet waarnam.

  Algemene voorwaarden

  In de uitzending van 25 april geeft professor Marco Loos van de Universiteit van Amsterdam (hij is specialist in consumentenrecht) antwoord op enkele vragen die de gedupeerden hebben. Hij plaatst duidelijke kanttekeningen bij de werkwijze van Peter, bijvoorbeeld wat betreft zijn algemene voorwaarden. Opgelicht wilde vervolgens verhaal halen bij Peter en dat was niet voor de eerste keer. Want in 2010 kwamen al klachten over hem binnen, toen was hij werkzaam in de groene energiesector. Zeven jaar geleden rende hij hard weg toen hij de cameraploeg van Opgelicht?! zag. Nu ging het niet veel anders.

 • Ook interessant